Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, pe 11 decembrie, o moneda din argint cu valoarea nominala de 5 lei, cu ocazia nominalizarii Sibiului ca si capitala Culturala Europeana. Chiar daca este dedicata Sibiului, tocmai sibienii sunt cei care nu pot sa o cumpere pentru ca BNR a pus-o in vanzare doar la Iasi, Cluj, Timisoara si Bucuresti.

Incarcata de simboluri

Moneda are forma rotunda cu marginea zimtata, greutate de 31,103 grame iar diametrul 37 milimetri. Fata monedei contine Turnul Dulgherilor si Turnul Olarilor, stema Romaniei, inscriptia in arc circular "Romania", iar in partea de sus, valoarea nominala de 5 lei. Reversul prezinta, stema orasului Sibiu si inscriptiile "Sibiu 2007" si "Capitala Culturala Europeana".

De asemenea, ea mai contine patru edificii reprezentative pentru orasul de pe Cibin, respectiv Muzeul Brukenthal, Turnul Sfatului, Casa Artelor si Casa Luxemburg, dar si Muntii Fagaras. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare iar fiecare moneda numismatica este vanduta cu 125 de lei. Acest lucru i-a nemultumit, in primul rand pe colectionarii de monede.

"Intr-adevar imi pare rau ca tocmai la Sibiu aceasta moneda nu poate fi cumparata. Am intrat pe site-ul oficial al Bancii Nationale Romane si acolo am vazut cum arata. Sper sa mai gasesc intre Craciun si Revelion. Atunci am sa merg la Bucuresti ca sa imi cumpar si eu o astfel de moneda", spune un colectionar de monede.

Chiar si Asociatia Sibiu 2007, cea care se ocupa de organizarea evenimentelor care vor avea loc anul viitor la Sibiu ar fi vrut ca moneda numismatica sa poata fi comercializata si in Sibiu. "Sigur ca ar fi fost bine ca si la Sibiu, aceasta moneda sa poata fi gasita pentru ca sibienii, numismaticii sau turistii sa o poata cumpara", spune Marius Constantin, secretarul Asociatiei Sibiu 2007.

Din pacate la aceste monezi pot fi cumparate doar prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei. Pana la urma, spun oficialii Asociatiei Sibiu 2007, este bine ca si romanii din alte orase se pot familiariza cu acest eveniment, gratie acestor monede.