Soferii de tir romani retinuti in Ungaria, in urma scandalului izbucnit in vama Artand, intre ei si granicerii maghiari, au fost eliberati duminica. Potrivit mamei unuia dintre soferii retinuti, Livia Rus, politia din Ungaria ii cerceteaza pe romani pentru ultraj.

In urma scandalului izbucnit in vama maghiara Ioan Daniel Rus, de 23 de ani, din localitatea Reteag (Bistrita) si Vasile Mocianu din judetul Cluj au fost retinuti timp de 12 ore de Politia din Biharkeresztes.

Al treilea sofer, despre care initial se credea ca ar fi fost retinut a fost dus de politisti pentru acordarea ingrijirilor medicale intrucat, in timpul scandalului, acesta ar fi suferit un preinfarct.

"Celor doi retinuti le-au dat drumul duminica dupa ce a intervenit consulul roman. Al treilea a fost retinut doar pentru ingrijiri medicale. Initial a fost vorba ca de la Politia din Biharkeresztes ii va duce la Debretin. I-au tinut 12 ore in arest fara mancare, fara apa, fara sa fie intrebati daca au nevoie la baie, fara sa fie mandat de arestare pe numele lor.

Daca nu interveneau autoritatile romane precis nu le dadeau drumul atat de repede", a declarat Livia Rus. Ea mai spune ca in timpul cat au fost retinuti cei doi au dat declaratii in limba maghiara, cu ajutorul unui translator si acum sunt cercetati pentru ultraj, fiind acuzati ca au batut un granicer.

"Ei nu sunt vinovati de nimic. Nu au batut pe nimeni. Granicerii i-au batut pe ei. Pe fiul meu l-au luat pentru ca facea poze cum ii bat politistii maghiari. Initial el a incercat sa fuga cand a vazut ca vor sa-l retina, s-a inchis intr-o cabina, dar a iesit cand a vazut ca unul dintre colegii lui se simtea rau pentru ca a facut un preinfarct", a mai spus mama unuia dintre soferii retinuti.

Livia Rus a adaugat ca si-au angajat un avocat din Oradea, care stie limba maghiara, si se vor prezenta la procesul intentat celor doi romani, de politistii de frontiera din Ungaria, la Debretin. "Lucrurile astea nu vor ramane asa, vom merge la proces sa se faca dreptate", a adaugat Livia Rus.

Directorul de comunicare din cadrul Ministerului de Externe, Corina Vintan, ne-a transmis ieri, un co-municat in care precizeaza ca cele doua persoane retinute in Ungaria au primit asistenta consulara de la re prezentantii Consulatului Roman din Gyula. "Persoanelor retinute li s-a asigurat un translator si li s-a facut cunoscut dreptul la un avocat.

In seara aceleiasi zile soferii romani au fost pusi in libertate, urmand ca in 21 decembrie, ora 08.00 sa se intoarca pentru continuarea cercetarilor", se arata in comunicatul MAE.

Reprezentantii Politiei de Frontiera din Ungaria au confirmat faptul ca impotriva celor doi soferi romani a fost facuta plangere pentru ultraj. Ei sustin ca un coleg de-al lor a fost batut de romani si ca are nevoie de opt zile de ingrijire medicala.