Scena Nasterii lui Iisus, drapelul Romaniei si al Uniunii Europene si Poarta a III-a a Cetatii Vauban sunt simbolurile pe care prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, le foloseste pentru a-si face imagine cu prilejul sarbatorilor de Craciun.

Mii de fluturasi cu chipul reprezentantului Guvernului in teritoriu si cu simbolurile amintite vor ajunge la cetateni ca urmare a unei mega-operatiuni in care au fost implicati si angajatii Institutiei Prefectului.

Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, pregateste o campanie de anvergura prin care incearca sa isi imbunatateasca imaginea in randul cetatenilor judetului. Pe langa atributiile obisnuite de serviciu, majoritatea angajatilor Institutiei Prefectului lucreaza in aceste zile, si la aceasta campanie, care consta in transmiterea catre cateva mii de cetateni ai judetului, a unor felicitari de sarbatori.

Felicitarile care vor fi trimise de Cosmin Covaciu au un calendar cu anul 2007, imaginea unei icoane care prezinta scena nasterii lui Isus, dar si o fotografie a prefectului pe fundalul tricolorului si a drapelului oficial al Uniunii Europene.

Interesant este faptul ca figura lui Cosmin Covaciu a fost plasata in asa fel incat, stelele de pe drapelul Uniunii Europene sa inconjoare capul prefectului, precum o aura. Deasupra acestei imagini este plasat textul "2007 Impreuna in Europa", in timp ce in partea de jos, prefectul de Alba adreseaza urarea de "La multi ani!" locuitorilor judetului.

De asemenea, in planul doi al fotografiei care il reprezinta pe Covaciu, se poate observa Poarta a III-a a Cetatii Vauban din Alba Iulia, pe care locuitorii orasului nu au mai vazut-o de multi ani din cauza schelelor de restaurare care o inconjoara.

Fluturasi cu aripioare politice

Practic, reprezentantul Guvernului in teritoriu se foloseste atat de simbolurile nationale si europene cat si de cele religioase, cu care isi asociaza imaginea. Acest lucru este interzis de legea electorala nr.373/2004, care prevede la articolul 50 ca "semnele electorale nu pot fi contrare ordinii de drept si bunelor moravuri si nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase".

Desi prefectul nu se afla oficial in campanie electorala, totusi suportul media prin care mesajul sau ajunge la cetateni, fluturasii, este similar cu cel folosit la alegeri. De altfel, exista informatii ca acesta intentioneaza sa se reintoarca in politica, de unde si preocuparea sa de a avea o imagine buna. Mesajul sau este dublu orientat.

Pe de o parte el doreste sa isi asocieze imaginea cu aceea de politician european (prin simbolurile UE), putand indica interesul spre o campanie de euro-parlamentar, iar pe de alta parte, prezenta portii a III Ð a a Cetatii poate indica o orientare spre o candidatura la fotoliul de primar al municipiului, in conditiile in care intarzierea in restaurarea portilor Cetatii este una dintre nerealizarile importante ale actualei administratii conduse de catre Mircea Hava.

Ideea nu este noua pentru prefectul Covaciu, el practicand-o si anul trecut. De asemenea, in scurta perioada cat a fost consilier judetean a recurs la un gest asemanator. In judetul Alba, astfel de campanii au fost initiate prima data, la un nivel ceva mai restrans chiar de primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.