Pentru prima data de la depunerea oficiala a ofertei de asociere cu SC "Cuprumin" SA Abrud (judetul Alba), reprezentantii "Cuprom" SA Bucuresti au iesit public pentru a-si prezenta intentiile in legatura cu exploatarea miniera din Apuseni. Pe langa "Cuprumin", investitorii de la "Cuprom" mai vor sa se asocieze si cu "Moldomin" Moldova Noua din judetul Caras-Severin.

Presedintele Consiliului de Administratie al "Cuprom", Horia Simu, a declarat ieri ca a negociat un contract de asociere cu "Cuprumin" si "Moldomin" Moldova Noua, in retehnologizarea carora intentioneaza sa investeasca 150 milioane dolari.

Simu a declarat ca discutiile cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) au fost declansate in urma cu doua saptamani, urmand ca o decizie sa fie luata pana in 22 decembrie 2006. OPSPI se afla in prezent in centrul unui scandal legat de preluarea acestei institutii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pana la publicarea ordonantei emise de Guvern, OPSPI ramane in subordinea Ministerului Economiei si Comertului.

"Ne intereseaza aceste mine pentru a le integra in complexul Cuprom si pentru a ne asigura accesul la resurse", a declarat Horia Simu. Reprezentantii "Cuprom" sustin ca fondurile pentru investitii ar urma sa fie asigurate din credite bancare si leasing.

Daca, asocierea cu cele doua exploatari miniere de cupru va fi semnata, "Cuprom" va prelua 350 de angajati de la "Moldomin" si 450 de angajati de la "Cuprumin".

Actionarii "Cuprom" sunt sase companii din Cipru, care sunt controlate de Simu, Horia Pitulea (vicepresedintele consiliului de administratie) si Ionut Costea.Ê Cifra de afaceri a "Cuprom" se va ridica in 2006 la 200 milioane dolari. Activitatea sa consta in reciclarea, rafinarea si transformarea cuprului, iar principalele unitati de productie sunt situate in Baia Mare si Zalau.

Asocierea pare a fi, in acest moment, singura sansa de salvare pentru cele doua exploatari miniere in conditiile in care au datorii foarte mari, iar din ianuarie 2007 nu vor mai primi subventii de la stat.

Aceasta in conditiile in care cuprul la ora actuala este cotat la cele mai mari preturi din istorie la bursa de la Londra, fiind o veritabila "mina de aur" pentru cei care se ocupa cu astfel de afaceri. In Muntii Apuseni, in zona Rosia Poieni, unde este localizata cariera si uzina societatii "Cuprumin", exista unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru din Europa.