Cercetare fara acces la documente

Controlul comisiei MEdC in cadrul UBB a avut loc fara ca cei trei membri care au alcatuit-o sa aiba acces la vreun document la sediul UBB, dupa cum se precizeaza in concluziile raportului.

"MEdC este in posesia actelor (adrese, note, scrisori) primite atit de la UBB, cit si de la cei doi lectori universitari in care este descrisa situatia prezentata de fiecare dintre parti“, se arata in raport.

S-a stabilit, astfel, ca „cei doi lectori universitari, Hantz Peter Bela si Kovacs Lehel, nu au fost sanctionati cu desfacerea contractului de munca pentru montarea placutelor cu inscriptii in limba maghiara in UBB“.

A mai fost subliniata verificarea interna a institutiei privind eventuale abateri disciplinare din partea celor doi, precizindu-se ca aceasta „nu vizeaza, in nici un caz, componenta etnica“.

Informatii de la Ministerul Afacerilor Externe

Cercetarea a mai confirmat „demisia printr-un act unilateral“ a prorectorilor liniei maghiare a universitatii clujene, precum si faptul ca „procesul didactic se deruleaza in conditii normale“.

Totusi, raportul stipuleaza absenta informatiilor „despre vreo hotarire a Senatului sau despre vreun program al UBB din anul 2005 care vizeaza simbolurile utilizate in incinta universitatii“. Informatiile privitoare la acest aspect au provenit de la Ministerul Afacerilor Externe - Directia Generala Uniunea Europeana.

"Consideram ca UBB trebuie sa fie explicita in aceasta problema intr-un timp cit mai scurt“, conchide raportul MEdC. Reprezentantii UBB s-au ferit sa comenteze acest raport, invocind lipsa remiterii oficiale din partea MEdC.

Comisia a fost solicitata de toate partile implicate in conflictul de la UBB

Sesizarile remise MEdC pentru clarificarea situatiei au fost trimise atit de UBB, reclamind „actiunile considerate neconforme cu Carta universitara si regulamentele universitatii“ pe care le-ar fi savirsit Hantz Peter si Kovacs Lehel, cit si din partea celor doi pentru justificarea excluderii.

De asemenea, MEdC a mai primit si o adresa remisa de Hiller Istvan, ministrul Educatiei si Culturii al Republicii Ungare.