Gheorghe Ciuhandu, primarul municipiului Timisoara, a afirmat ieri ca amenda de 150 de milioane de lei vechi pe care a primit-o din partea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) nu reprezinta altceva decat o incercare de discreditare.

Ciuhandu a fost amendat, recent, pentru ca nu ar fi respectat prevederile Legii 247 si, in calitate de sef al Comisiei Municipale de Fond Funciar, nu ar fi semnat actele de retrocedare pentru unele proprietati. Primarul orasului de pe Bega a dat in judecata Guvernul Romaniei si a cerut anularea amenzii. Pana acum, procesul a avut doua infatisari, soldate cu tot atatea amanari.

"Este vorba aici de un proces politic, de o incercare de a ma discredita. Din moment ce mai avem doar 180 de cereri nerezolvate, dintre care 25 le vom analiza si solutiona peste doua zile, nu vad de ce trebuia eu sa fiu amendat", a declarat ieri Ciuhandu. La nivelul orasului Timisoara au fost depuse, pe baza Legii 247, 1.109 cereri, marea majoritate a lor fiind solutionate favorabil.

Edilul-sef al orasului pune aceasta actiune pe seama faptului ca face parte dintr-un partid neparlamentar si, prin urmare, nu are sprijin politic. "Alti primari, care au "spate", dar nu au rezultatele mele, au scapat de amenda. Eu, insa, nu!", a adaugat primarul. Acesta este hotarat sa mearga pana la capat in acest proces si sa-si dovedeasca nevinovatia.

Ar mai fi nevoie de o mie de hectare

Pentru ca toate cererile pentru retrocedarea de terenuri pe raza municipiului sa fie rezolvate ar fi nevoie, in acest moment, de peste o mie de hectare de teren. Suprafata, insa, nu exista, iar primarul Ciuhandu spune ca a intampinat piedici in calea rezolvarii situatiei chiar din judet.

"Am sesizat Prefectura, am sesizat Administratia Domeniilor Statutului, care ne poate pune la dispozitie teren, dar n-am primit nici un raspuns. Toti par mai interesati sa-mi plateasca mie polite decat sa rezolve problema".

Conform legii, daca pe raza municipiului nu se poate retroceda teren, singura solutie este ca petentilor sa li se dea pamant pe raza comunelor judetului, acolo unde exista excedent funciar.