Una dintre cele mai banoase afaceri din Cluj devine constructia de stadioane. In afaceri de acest tip vor fi investite pana la 110 milioane de dolari in urmatorii cinci ani.

Relansarea sportiva a echipelor din Cluj a gasit autoritatile nepregatite. Revelatia Ligii I, CFR Cluj, este condamnata sa isi dispute partidele de pe teren propriu pe un stadion demn mai degraba de o divizionara C. In acelasi timp, liderul seriei a II-a a Ligii II, Universitatea Cluj, joaca pe un stadion care pare ca se va prabusi pur si simplu sub forta gravitatiei.

Reabilitarea si modernizarea stadionului CFR din Dealul Gruia a fost blocata mult timp de proprietarul arenei, Ministerul Transporturilor. Conducerea clubului de fotbal doreste sa investeasca doar daca va primi in concesiune stadionul. Pe cele doua tribune au fost montate scaune iar vestiarele si toaletele indeplinesc normele minime cerute pentru Liga I.

Insa echipa clujeana are sanse sa joace in Cupa UEFA, ceea ce inseamna ca actualul stadion nu va putea fi folosit, in ciuda investitiilor de sute de mii de euro in refacerea gazonului, facute in vara trecuta.

Presedintele CFR, Iuliu Muresan, a declarat in repetate randuri ca doreste sa construiasca inca o tribuna peste actualul teren de zgura. Tribuna ar urma sa fie dotata la standarde europene, cu loje, cu internet wireless si cu toate celelalte facilitati presupuse de un stadion european.

In paralel, arena sportiva va primi o instalatie nocturna iar cele doua tribune ar urma sa fie modernizate si extinse, cu ajutorul unor piloni de beton. Lucrarile ar urma sa inceapa in primavara anului viitor. Cel mai probabil, ele vor fi executate de holdingul "Polus", condus de actualul patron de la CFR, Arpad Paszkany.

Universitatea Cluj se afla intr-o situatie mai grea. Stadionul are doar o treime din tribune functionale. Restul tribunelor sunt proptite cu niste scoabe de metal. Conducerea clubului a investit in refacerea cladirilor anexa, dar deocamdata nu poate face mai mult. Se pare ca stadionul municipal va fi refacut pe actualul sau loc. Deocamdata, exista mai multe proiecte.

Cel mai ieftin este de 20 de milioane de euro iar cel mai scump, de 100 de milioane. Acesta din urma vizeaza si amenajarea malurilor Somesului si a Salii Sporturilor. Actualul stadion ar urma sa fie demolat si refacut pe module.