Pentru a nu va risca libertatea in necunostinta de cauza, riscand sa fiti pacaliti de comerciantii ambulanti la negru de petarde, pocnitori si rachete si sa cumparati ceva interzis, „Republicanul” va prezinta lista obiectelor artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, interzise sau acceptate, conform Legii.

Conform Inspectoratului General de Politie (IGP), in tara, a demarat operatiunea „Foc de artificii”. Pana in prezent, la nivel national au fost constatate 58 de infractiuni si 54 de contraventii. In Prahova, 4 persoane s-au ales cu dosar penal pentru comercializarea ilegala a petardelor si pocnitorilor, riscand intre 3 luni si 1 an de inchisoare.

De asemenea, au fost confiscate aproximativ 1.000 de obiecte pirotehnice de distractie. Conform sefului Serviciului Arme, Explozivi, Substante Toxice (AEST) Prahova, comisarul Nicolae Negoita, cele mai periculoase sunt rachetele din clasele pirotehnice III si IV.

Decizia interzicerii folosirii petardelor, pocnitorilor si rachetelor a fost luata ca urmare a numarului mare de accidente produse in perioada sarbatorilor de iarna si mai ales in noaptea de Revelion. Anual, cabinetele oftalmologice sunt luate cu asalt de persoane accidentate la ochi de petarde, multi pacienti ramanand cu sechele.

In 2005, doua persoane au murit, iar alte cateva zeci au fost ranite la maini si ochi.

Lista obiectelor pirotehnice interzise:

Pocnitori (obiecte zburatoare luminoase, minipetarde cu confeti, minipocnitori, pocnitori chinezesti, tunet de tun si petarde de diferite tipuri, alte obiecte similare); baterii de artificii cu masa de amestec pirotehnic de 200 grame; orice tip de artificii cu masa de amestec pirotehnic mai mare de 3 grame; rachete (minicandele de diferite tipuri, rachete cu meteoriti); cascade de apa, sori

rotitori, facle colorate, candele de diferite tipuri, bombite pocnitoare de diferite tipuri si calibre si in general, toata gama din clasele II, III si IV.

Lista obiectelor pirotehnice care pot fi folosite:

Artificii (stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliti), care au o masa maxima de amestec pirotehnic de 3 grame.