Curtea de Apel Timisoara a reusit performanta de a pronunta solutii diferite in doua dosare civile cu actiuni absolut identice, intr-o perioada in care se pune un accent deosebit pe formarea unei practici juridice unitare la nivelul tuturor instantelor din tara.

Este vorba despre contestarea deciziei Serviciului de Ambulanta Timis de desfacere a doua contracte de munca, reclamantii fiind asistentii medicali Radu Sorin si Gabriela Alexa.

Cei doi au fost sanctionati cu pierderea locurilor de munca dupa ce alti doi colegi de-ai lor de la Ambulanta Sannicolau Mare au fost prinsi ca faceau trafic de tigari cu masina Salvarii.

La sfarsitul lunii iulie, asistenta Ecaterina Anghelov (30 ani) si soferul Ioan Dermestiov (42 ani), ambii din Sannicolau Mare, au fost prinsi de Politie in timp ce duceau cu ambulanta 6.000 de pachete de tigari netimbrate, pentru care nu aveau nici un fel de acte de provenienta.

Marfa, in valoare de 210 milioane de lei vechi, a fost confiscata, iar cei doi au fost concediati si trimisi in judecata pentru comiterea mai multor infractiuni. Asistentii medicali Radu Sorin si Gabriela Alexa au fost "victime colaterale" in acest caz, dupa ce conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta i-a acuzat ca ar fi avut cunostinta despre activitatile ilicite ale colegilor lor.

Intr-o prima faza, Tribunalul Timis le-a respins amandurora contestatiile in care solicitau anularea sanctiunilor si reincadrarea pe vechile posturi. In recurs, situatia s-a schimbat.

Dovedind ca interpreteaza legea in stiluri complet diferite, magistratii, prin deciziile 2.826/19.12.2006 si 2.848/20.12.2006, au hotarat ca doar Gabriela Alexa sa fie reangajata, nu si Radu Sorin. "Este o situatie tragicomica. Pe actiuni absolut identice s-au dat solutii diferite.

In aceasta situatie ne putem gandi la anumite influente asupra actului de Justitie", a protestat avocatul Loredana Bugarschi.

"Cand am aflat sentinta din dosarul colegei mele eram sigur ca voi avea parte de o hotarare similara, mai cu seama ca ne aflam in situatii identice", a spus Radu Sorin.