Gigi Becali nu are ce cauta la Cluj, ca sponsor al echipei-fanion a orasului, Universitatea, spune primarul Emil Boc. De asemenea, edilul orasului a lansat, ieri, o alta varianta pentru vanzarea actiunilor pe care Consiliul Local le detine la CFM U subscriptia publica.

Aceasta varianta va fi aplicata in cazul in care nu se va gasi un investitor puternic care sa preia pachetul majoritar al clubului.

Emil Boc a declarat ieri, in emisiunea ZIUA Presei, moderata de Rares Bogdan la Alfa TV, ca atata timp cat va fi primar al Clujului finantatorul Stelei nu are ce cauta in fotbalul clujean. Exclusa varianta Becali! Cat timp voi fi eu primar, Becali nu va pune mana pe U, a declarat Boc.

Afirmatia a fost facuta dupa ce, in urma cu cateva zile, vicepresedintele PNG Cluj, Pompiliu Manea, a declarat public ca are acordul lui Becali pentru a prelua clubul si ca presedintele PNG il va sprijini financiar pentru a prelua pachetul majoritar al echipei de fotbal clujene.

In acelasi context, Boc a lansat si o alta varianta pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la club (65%) care, deocamdata, se afla in mana Consiliului Local Cluj-Napoca. Este vorba despre subscriptia publica. Vom lansa o oferta publica pentru toate brandurile clujene.

Insa, daca nu vom gasi un finantator puternic, am putea recurge la posibilitatea subscriptiei publice, a declarat Boc, adaugand ca bugetul local nu va fi in stare sa sustina echipa de fotbal in prima liga.

Terenuri pentru investitorul de pe Moina

Desi edilul Clujului a lansat, cu cateva luni in urma, ideea ca stadionul sa fie reconstruit la marginea orasului, Boc s-a repozitionat si a facut front comun cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Vrem ca «Moina» sa ramana acolo.

Cele doua comisii de la CL si CJ inca nu au avut o intalnire oficiala, insa discutii informale s-au purtat intre membrii comisiilor, a explicat Boc. El a adaugat ca se gandeste sa ofere investitorului care va construi stadionul un teren fie pe malul Somesului, langa Sala Sporturilor, fie la marginea Clujului.

Vom prelua terenurile RADP si, astfel, vom putea oferi investitorului, care va aduce peste 50 de milioane de euro pentru stadion, un teren unde sa construiasca, a completat primarului. 2006, anul strazilor

Intr-o scurta analiza a anului administrativ 2006, Emil Boc a precizat ca anul care se va incheia a fost unul al proiectelor de infrastructura, in special al modernizarii si reabilitarii strazilor. Acesta a fost anul cu cea mai mare infuzie in infrastructura, crede Boc.

De asemenea, pe langa programul de modernizare stradala, a inceput sa se contureze si proiectul centurilor ocolitoare, iar lucrarile la autostrada au intrat intr-un ritm normal, a apreciat Boc.

1000 de locuri de parcare pentru 2007

In 2007, administratia locala are in vedere finalizarea a cel putin trei parking-uri in zona centrala, dar si in cartierele Clujului. Daca nu intervine nici o schimbare in planurile municipalitatii, Clujul se va alege la anul cu aproape 1000 de noi locuri de parcare. Astfel, conform programului, in primavara lui 2007, administratia locala ar urma sa inaugureze parking-ul de pe strada Motilor.

Investitia a costat 12 milioane de lei si va avea 382 de locuri de parcare. Tot anul viitor, in vara, ar urma sa fie dat in folosinta parking-ul de pe strada Dorobantilor, care va avea 250 de locuri, si, in toamna, cel din Piata Mihai Viteazu, cu aproximativ 360 de locuri.

In acelasi timp, municipalitatea are in vedere si construirea unui parking subteran in aceeasi locatie, sub statuia lui Mihai Viteazu, insa deocamdata proiectul abia a trecut de faza de proiectare. Si aici, clujenii ar urma sa aiba peste 200 de locuri de parcare.

Locuinte sociale

Cea mai dramatica problema a tinerilor clujeni, locuintele, ar putea fi rezolvata in urmatorii doi ani. Administratia locala a inceput deja lucrarile la cartierul Oser, cartier exclusiv de locuinte sociale. Aici ar urma sa fie construite 284 de apartamente. La acestea se adauga cele peste 1000 din viitorul Cartier al Tineretului, dintre care 384 vor reveni Primariei.

De asemenea, administratia este in faza de semnare a contractului pentru Cartierul Lombului si a rezolvat problema contractului cu firma CasaRom, cea care construieste un nou cartier de locuinte in Borhanci.

Speram ca Oser-ul sa fie dat in folosinta cat mai curand, undeva la sfarsitul anului viitor, iar in februarie 2007 vom da in folosinta blocul ANL de pe Calea Floresti, care are 54 de apartamente pentru tineri, a spus Boc.

Somesul, mutat pentru modernizarea aeroportului

Am discutat la Ministerul Mediului si avem toate aprobarile necesare pentru a incepe lucrarile de deviere a cursului Somesului. Acum, raul taie pista si impiedica dezvoltarea aeroportului, a declarat Boc. Aceste lucrari ar costa administratia judeteana mai mult cu 9 milioane de euro, insa Boc spune ca aceste lucrari sunt absolut necesare pentru modernizarea aeroportului.

Boc, nostalgic dupa vechea Alianta Presedinte al PD, Emil Boc a afirmat ieri ca isi doreste ca, la viitoarele alegeri, Alianta sa ramana cu acelasi capital politic. Personal, as face orice ca patrimoniul politic al Aliantei DA sa fie conservat. Mi-as dori o reintregire a ceea ce am fost in 2004, si-a exprimat Boc opinia.

Acesta a preferat sa nu comenteze apropierea PNL de PC, dar a tinut sa precizeze ca prezenta partidului lui Stolojan la guvernare este normala. Nu vreau sa ma pronunt deocamdata pentru nici o formula a unei viitoare Aliante. Stiu doar ca vom ramane la guvernare atata vreme cat va fi necesar si cat ne vom putea pune in practica proiectele, a conchis liderul democratilor.

Ce inseamna subscriptia publica

Practic, vanzarea actiunilor de la U prin subscriptie publica da posibilitatea oricarui clujean sa devina actionar al clubului de fotbal. La baza acestui demers sta un proiect de emisiune de actiuni. Dupa publicarea acestuia in Monitorul Oficial, persoanele interesate au la dispozitie o perioada (care in general este de 30 de zile) in care sa-si exprime oferta de achizitionare.

In cazul Universitatii, ar putea exista o suma totala prea mare, fapt ce ar putea duce la o suprasubscriere, metoda prin care se va diminua contributia fiecarui actionar. Specialistii spun ca, in general, pachetele majoritare nu se vand prin aceasta metoda, ci se negociaza cu un investitor mare.

Partea pozitiva a acestei optiuni de vanzare a pachetului de 65% ar fi ca administratia locala ar incasa mult mai multi bani decat prin negociere directa.