In cadrul intalnirii cu ONG-urile de mediu din Ungaria care a avut loc la Targu Mures in data de 15 decembrie, Marko Bela, presedintele UDMR, s-a declarat impotriva proiectului de la Rosia Montana.

Organizatiile de protectia mediului din Ungaria (Greenpeace, Protect the Future, National Society of Conservationists, The Clean Air Action Group) au cerut liderului UDMR o intalnire pe tema proiectului de minerit de la Rosia Montana, inca din octombrie.

Alaturi de reprezentantii organizatiilor din Ungaria, la intalnire a participat si reprezentantul Asociatiei Transilvania Verde din Cluj-Napoca, precum si Korodi Attila, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Reprezentantii societatii civile au atras atentia asupra problemelor si obiectiilor intalnite pe parcursul procedurii de aprobare a proiectului Rosia Montana respectiv asupra dificultatilor aplicarii in totalitate a prevederilor si directivelor UE in cadrul acestui proiect.

In cadrul intalnirii Mark? Bela a afirmat ca UDMR-ul este impotriva proiectului Rosia Montana si considera aceasta investitie inutila si riscanta.

Reprezentantii organizatiilor opozante au atras atentia asupra faptului ca proiectul ar distruge valori culturale si naturale si prin utilizarea tehnologiei cu cianuri ar periclita bazinul hidrografic al Muresului afectand si teritoriul Ungariei.

Acest risc nu poate fi asumat nici de Romania, nici de tara vecina. Reprezentantii ONG-urilor au predat documentatia oficiala despre proiectul Rosia Montana intocmita de guvernul Ungariei conform Conventiei de la Espoo.

"Nu este vorba numai de distrugerea valorilor naturale si culturale si producerea daunelor ecologice, dar iazul de decantare si sterilul depozitat vor periclita localitatea Abrud si bazinul hidrografic al Muresului inclusiv teritoriul Ungariei ca o bomba ecologica care poate sa explodeze oricand in viitor.

In urma opozitiei puternice intalnite in Romania cit si in Ungaria credem ca ar fi timpul ca si UDMR-ul sa-si afirme clar pozitia in aceasta problema. Credem ca in locul exploatarii aurului printr-un proiect atat de controversat, Guvernul Romaniei, din care face parte si UDMR-ul, ar trebui sa ia masurile pentru ca Rosia Montana sa fie declarata de UNESCO parte a Patrimoniului Mondial, creand astfel bazele turismului si ale dezvoltarii durabile.” - a declarat Kovacs Zoltan Csongor, Presedintele Asociatiei Transilvania Verde.

Javor Benedek, purtatorul de cuvant al ONG-ului Protect the Future din Budapesta a afirmat: "Procedura de obtinere a acordurilor este greoaie si numai datorita presiunii externe se apropie de normele Uniunii Europene, a carei membra va fi si Romania de la 1 ianuarie.

De exemplu doar de foarte recent a fost ceruta o evaluare strategica de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal. Insa noi consideram in continuare ca proiectul de la Rosia Montana este in contradictie cu mai multe norme europene, cum ar fi directiva deseurilor, directiva Seveso II, respectiv directiva apelor subterane.

Am cerut de la presedintele UDMR - luand in considerare interesul localnicilor romani si maghiari din regiunea afectata - sa faca tot ce ii sta in putinta ca toate cerintele intalnite in procedura de aprobare a proiectului sa fie strict indeplinite. Asta implica si refuzarea acordului de mediu pe baza Studiului de Impact inaintat de RMGC Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania.”

Korodi Attila, Secretarul de Stat din Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a informat participantii intalnirii ca aproximativ 5 mii de observatii au fost depuse si centralizarea acestora este in curs, urmand ca in primavara anului 2007 investitorul sa dea raspunsuri.

Marko Bela a precizat ca pozitia UDMR-ului este categoric de respingere a proiectului. Conform presedintelui UDMR pana cand exista cele mai mici riscuri, nu este voie ca proiectul de la Rosia Montana sa fie aprobat, iar deocamdata nu sunt garantii care ar inlatura obiectiile formulate.

La Rosia Montana trebuie impus punctul de vedere al protectiei mediului si nu interesele grupului financiar investitor. Conform presedintelui acestuia, UDMR-ul are raspunderea de a sustine protectia mediului si initiativele ONG-urilor, si are intentia de a participa mai activ in viitor in acest domeniu.

***

Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Kovacs Zoltan Csongor, Tel: 0744-603930, office@greentransylvania.ro, www.greentransylvania.ro