Pentru utilizarea temporara a locurilor publice, taxele instituite de Consiliul Local s-au stabilit diferentiat in functie de dotari, amenajari si cheltuieli de intretinere. Pentru piete si obor taxele vor fi sensibil mai mari in anul 2007. Preturile sunt influentate si de cresterile de preturi la apa, canalizare, electricitate si salubrizare.

De asemenea, se mai iau in calcul si vadurile comerciale, taxele fiind diferentiate si dupa acest criteriu.

Creste si chiria pentru spatii

Spatiile cu alta destinatie decat locuinta, in functie de zonele in care sunt incadrate, vor inregistra cresteri de pana la 20%. Cele mai mari preturi pentru chirie le vor suporta institutiile bancare, urmate de locurile specializate in jocuri de noroc si de agentiile imobiliare, casele de amanet sau de schimb valutar.

Cele mai mici chirii le vor plati in continuare partidele politice, care vor avea de platit o taxa modica de 18 de bani pe metrul patrat, indiferent de zona, in timp ce un cetatean obisnuit trebuie sa plateasca o taxa de de peste 10 ori mai mare pentru un metru patrat inchiriat.

Tarifele aprobate vor ramane neschimbate pe parcursul anului 2007, iar majorarile pentru eventualele intarzieri, vor fi incasate in functie de metodologia de plata.

Taxe mari pentru animale

Taxa pentru vizitarea Parcului Zoologic se va mentine aceeasi ca in anul 2006, respectiv 3 lei pentru adulti si 1,5 lei pentru copii, la fel taxele pentru fotografiere sau inregistrare video, de 5 si respectiv 10 lei, dar pentru intretinerea animalelor s-au propus sume mult mai mari.

In unele situatii taxele pentru ecarisaj, intretinere sau rascumparare a cainilor fara stapan, au fost propuse de catre API sa creasca cu pana la 300%, pe motiv ca au crescut foarte mult cheltuielile de intretinere.

Astfel, pentru un caine prins intr-o localitate limitrofa, era prevazuta o crestere de la 70 lei la 150 lei (peste 100%), taxa de rascumparare caini fara stapan avea prevazuta o crestere de la 20 lei la 50 lei (+150%), iar taxa de intretinere caini fara stapan ar fi crescut de la 1,50 lei la 10 lei (peste 600%).

Consilierul independent Nicolae Ros a fost de parere ca taxele ar trebui reanalizate pentru ca au fost intocmite superficial, dar in finalul sedintei s-a votat o crestere maxima cu 20% a taxelor propuse a fi marite, procent maxim prevazut de lege.

Exemple de taxe de inchiriere, valabile pentru anul 2007, pentru zona A*:

- magazine alimentare: 7,80 lei/mp

- restaurante, baruri, cantine: 13,10 lei/mp

- cofetarii, patiserii: 9,70 lei/mp

- magazine mixte: 10,40 lei/mp

- magazine industriale: 13,10 lei/mp

- librarii, difuzarea presei: 4,70 lei/mp

- farmacii: 7,80 lei/mp

- jocuri de noroc, agentii loto: 30,80 lei/mp

- banci: 47,10 lei/mp

- depozite en-gros: 9,70 lei/mp

- productie, prestari servicii: 7,00 lei/mp

- cabinete medicale private: 13,10 lei/mp

- medici de familie: 1,55 lei/mp

- agentii turism: 9,70 lei/mp

- sedii de partide: 0,18 lei/mp

- garaje: 2,15 lei/mp

- birouri notariale, avocatura: 18,90 lei/mp

- agentii imobiliare, casa de schimb valutar: 25,80 lei/mp

- gradinite si scoli private: 0,50 lei/mp

- activitati scolare (sportive): 0,50 lei/mp

* pentru zona B si C taxele sunt mai mici.