Dupa lupte "seculare" angajatii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud au reusit sa impuna conducerii institutiei semnarea unui contract colectiv de munca. Acesta a fost supus, ieri, votului alesilor si include drepturi si obligatii care de care mai interesante.

Astfel, la capitolul "Salarizare, drepturi, facultati, indemnizatii si sporuri", personalul institutiei care desfasoara activitati in locurile de munca ce genereaza campuri electromagnetice de radiofrecventa, produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa si statii de bruiaj vor beneficia de spor pentru conditii vatamatoare de 10 la suta din salariul de baza.

Totodata, functionarii publici care poseda titlul de "doctor" beneficiaza in plus de un spor pentru titlul stiintific de 15 la suta din salariul de baza daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care poseda titlul stiintific. De asemenea, angajatii CJ au dreptul si la diferite premii. Insa, au si obligatii.

Discretie profesionala si gramatica

Astfel, contractul colectiv de munca stipuleaza la capitolul "Obligatiile salariatilor" ca acestia au obligatia sa respecte angajamentul de loialitate si fidelitate si sa se abtina de la orice fapte care ar putea sa aduca prejudiciu institutiei.

Mai departe, salariatii CJ vor fi obligati sa dea dovada de discretie profesionala in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in exercitarea functiei lor si le este interzis ca, direct sau indirect, sa solicite sau sa primeasca daruri sau alte avantaje.

De asemenea, angajatii vor trebui si sa fie calmi si politicosi in relatiile cu publicul si sa foloseasca un limbaj adecvat si corect din punct de vedere gramatical. Ei pot intrerupe activitatea cu publicul numai daca sunt injurati, amenintati sau batuti de cetatenii cu care intra in contact.

Drepturi speciale

Mai mult, pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii si asigurarea protectiei personalului, functionarii publici si personalul contractual din Consiliul Judetean beneficiaza de drepturi speciale pentru refacerea capacitatii de munca in cuantum de 350 Ð 450 RON lunar, in functie de vechime.

Aceste drepturi speciale consistente reprezinta acoperirea unei parti a cheltuielilor cu medicamente, tratamente medicale, reducerea stresului si motivarea personalului pentru asigurarea stabilitatii si fidelitatii fata de institutie.

De asemenea, CJ se angajeaza si sa asigure protectia salariatilor impotriva amenintarilor, calomniilor, violentelor, carora ar putea fi victime in exercitarea functiei sau in legatura cu aceasta, prin organele de paza si ordine publica. Sumele necesare respectarii prevederilor contractului colectiv de munca vor fi incluse in bugetul de venituri si cheltuieli de anul viitor.