Pe ultima suta de metri a acestui an administratia clujeana a strecurat pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local un proiect imobiliar care promite sa reaprinda spiritele intr-unul dintre cele mai scumpe cartiere de locuinte din municipiu.

Consilierii au avut pe ordinea de zi un proiect de aprobare a unui nou plan urbanistic de detaliu (PUD), pentru o fosta fabrica de confectii, situata in imediata apropiere a stadionului "Ion Moina", a Salii Sporturilor, precum si a parcului central si a parcului Iuliu Hatieganu.

Fosta intreprindere comunista "Romania Muncitoare" este acum detinuta de SC "Textila Romat" SA, care, pe o suprafata de peste 6.000 de metri patrati, doreste sa transforme imobilele existente si sa amenajeze o zona rezidentiala si spatii comerciale.

Aceasta firma a mai avut ambitii imobiliare in urma cu cativa ani, in 2003, cand a solicitat si obtinut autorizatie de construire a unui bloc de locuinte, prin extinderea centralei termice a fabricii peste o alee pietonala, indispensabila accesului locuitorilor din zona.

Proiectul respectiv a starnit, insa, revolta generala a 24 de asociatii de proprietari, care s-au organizat si au protestat pe langa toate institutiile abilitate.

Locuitorii cartierului invecinat fabricii au contestat atunci modalitatea prin care societatea a ajuns sa se intabuleze ca proprietara a terenului respectiv, precum si conditiile in care s-a eliberat autorizatia de construire, dar si felul in care au fost demarate lucrarile.

Consecintele au fost ca Primaria, condusa la acea vreme de Gheorghe Funar, a amendat "Textila Romat" SA cu 50 de milioane de lei vechi, pentru distrugerea aleii pietonale. In luna decembrie 2003, Consiliul Local a hotarat sistarea lucrarilor la blocul construit de firma, pana la finalizarea cercetarilor. Investitia nu s-a oprit, insa, niciodata.

Proiect ambitios de centru rezidential de lux

Proiectantul lucrarii este SC "Arhimar" SA, care a proiectat cele mai importante investitii imobiliare din Cluj-Napoca, printre cel mai recent este "Iullius Mall". PUD-ul supus atentiei plenului CL, dar care avea avizul comisiei de specialitate inca din noiembrie, prevede "reconversie functionala, extindere si transformare la imobile existente, de la P+3E la P+10E", pe str. Salcamului nr.37.

Prin documentatie se propune realizarea unor lucrari de reconversie functionala a spatiilor cu profil industrial in cea de spatii pentru comert-servicii-dotari-locuinte, extindere si transformare a imobilelor din fostul sediu al unitatii "Romania Muncitoare".

In vederea realizarii ansamblului este necesara demolarea unor constructii si anexe existente, dezafectate si construirea a doua corpuri noi, iar cladirile ramase se vor supraetaja, refunctionalizarea zonei permitand regim de inaltime variabil, de la P+3E la P+8 sau P10 E. Regimul de construire va fi inschis, avand curte interioara amenajata.

De-a lungul Canalului Morii se va amenaja, de catre beneficiarii investitori, o alee pietonala, cele doua punti de trecere urmand a fi modernizate. Totodata, vor fi amenajate parcari la sol pe laturile exterioare si in interiorul incintei si garaj subteran, in total 129 locuri.

De la achizitia spatiului fostei fabrici, "Textila Romat" nu s-a ocupat decat cu inchirieri de spatii de productie si depozitare. Compania a fost infiintata in anul 1999 si are 5 angajati. In mediul de afaceri local se stie ca fabrica apartine miliardarului clujean Dorel Goia.