"Dor Transilvan“ de Europa

De la ora 22 nu mai ai loc sa arunci un ac in fata scenei amplasate in fata Teatrului National. Lumea, puhoi, a venit din toate cartierele, cu sticla de sampanie la purtator si, cei mai curajosi, cu artificii luate pe sub mina.

Toti au primit din partea municipalitatii clujene stegulete ale Uniunii Europene si carti de identitate, simbolice, care atesta cetatenia europeana a purtatorului si aduc trei aparate foto la tombola organizata.

E 12 fara 20 si hoardele de popor se indreapta, pilcuri, inspre Piata Avram Iancu. Trec pe linga kilometrul 0 marcat de o placuta verde pusa, parca ironic, aproape lipita de un cos de gunoi, tot verde, vizavi de Libraria Universitatii. Marea de paltoane si pasi grabiti ce strabate Bulevardul Eroilor face cu mina aceluiasi indicator ce arata, la dreapta, Londra, Paris si Bruxelles.

Pulsul creste cu fiecare metru cu care te apropii de fierbinteala evenimentului. In fundal se aud acorduri de muzica populara. Sarbatoarea de pe buza lui 31 decembrie e acum cu un picior in 1 ianuarie si cu altul in Europa. Pe scena insufletesc atmosfera inghetata baietii de la Hara, Ansamblul „Dor Transilvan“, trupa Class si Aurel Tamas.

Noaptea in albastru si galben

Pahare de unica folosinta se perinda de la unul la altul. Gardurile albastre ce despart multimea de scena, parca mai intinsa ca oricind, sint strajuite de jandarmi. Totul e in albastru si galben. Si ici-colo cite-o petarda timida zvicnind din marea de oameni. Copii imbroboditi cu fulare, coifuri si cupluri sarutindu-se anticipat.

Aproape de miezul noptii, isi face aparitia in piata primarul Emil Boc insotit de familie. Pe intrarea din spate, urca pe scena si VIP-uri, parlamentari si oficialitati locale si judetene.

Au tinut sa le spuna „La Multi Ani“ clujenilor prefectul Alin Tise si subprefectii Cynthia Curt si Calin Platon, presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, deputatul PC Petru Calian, senatorul PSD Vasile Dancu, deputatul independent Mircia Giurgiu.

20 de minute de artificii

Primarul Emil Boc a fost cel care a numarat secundele pina la ora 00.00, dupa care s-a dat startul focurilor de artificii, care au durat 20 de minute.

"Sanatate si prosperitate le urez clujenilor in primul rind si daca vom munci sint convins ca acest oras va ajunge primul din Centrul si Estul Europei, nu doar din Romania, pentru ca este un oras extraordinar, cu oameni superbi si care are mari sanse sa devina un oras iubit de toti europenii.

Europa ne aduce in primul rind sansa unui trai mai bun, a unei vieti mai bune, dar depinde de noi sa ne-o facem ca atare, Europa ne da ocazia, sansa trebuie sa o fructificam noi“, a spus edilul-sef.

La o jumatate de ora dupa trecerea in 2007, euforia se stinge incet si aceeasi Eroilor este din nou invadata de oameni. Se intorc grabiti la chefurile pe care le-au lasat in colturile orasului. In urma lor, asfaltul este tot un punct alb, uniform. Paharele de unica folosinta, golite de sampanie, si-au gasit acum loc pe jos, alaturi de steguletele inainte mindru fluturate in aerul rece.

Chris Norman si Alice

Fostul component al trupei Smokie, Chris Norman, a fost vedeta invitata special de organizatori pentru a sustine un concert de 80 de minute in Piata Avram Iancu.

Norman a cintat dupa miezul noptii, a facut o pauza la ora 1, cind clujenii au mai avut parte de 5.000 de baloane inaltate spre cer si de un nou moment spectaculos de artificii pentru marcarea aderarii dupa ora Bruxellesului, dupa care a revenit pentru un recital de o ora.

Hit-urile despre "vecina“ de alaturi, Alice, despre "doamna de la miezul noptii“ au fost fredonate de miile de clujeni prezenti. Spectacolul a fost incheiat de Paula Seling.

In cursul serii de duminica, autoritatile locale si judetene au participat la ceremonia inaltarii drapelului UE in Piata Avram Iancu. Manifestarile de Revelion de la Cluj-Napoca au costat peste 400.000 de lei, banii provenind de la bugetul local, de la Guvern sau de la sponsori.