Sibienii au tras o palma municipalitatii la deschiderea oficiala a programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Mii de oameni l-au fluierat pe primarul Johannis la aparitia acestuia pe scena, dupa ce au indurat ore in sir frigul si inghesuiala din Piata Mare, in asteptarea vreunui eveniment.

Din lipsa de informare, au luat cu asalt centrul orasului inca de la orele 18, desi, conform programului, prima actiune programata aici urma sa aiba loc abia la ora 23. Cei strinsi in Piata au vrut sa se bucure impreuna cu organizatorii ca traiesc intr-o capitala culturala, fara sa stie ca, pina aproape de miezul noptii, "felicitarile, masa si dansul" erau rezervate in general personalitatilor.

Spre Piata Mare

Mii de turisti veniti din tara si strainatate, alaturi de zeci de mii de sibieni, au pornit spre Piata Mare a orasului inca de la orele 18. Multi au urmarit inca de dimineata buletinele de stiri ale televiziunilor nationale, care abundau in vesti despre Sibiu. Asa au aflat ca programul oficial debuteaza la ora 17, cu deschiderea Bibliotecii Astra. Ca la 18,30 are loc un concert de jazz la Casa de Cultura a Sindicatelor si concertul Filarmonicii Natiunilor Unite, de la Sala Thalia.

Se gindeau ca organizatorii le vor oferi totusi ceva spectacole pe scena amplasata in centru. Incet-incet, Piata Mare avea sa se umple.

Inghesuiala

Doua ore mai tirziu, la citiva zeci de metri de scena nu mai puteai arunca un ac. Nimeni nu parea sa stie exact ce se va intimpla. Tineri si batrini, parinti cu copii in brate sau pe umeri, asteptau concertul lui Chris Norman.

Care urma sa inceapa abia 5 ore mai tirziu. Cineva vazuse la televizor ca in jurul orei 19 va veni presedintele Basescu si va adresa multimii citeva cuvinte. Vestea s-a raspindit cu repeziciune. Fiecare incerca sa-si gaseasca un loc cit mai bun. Ca sa se mai incalzeasca, oamenii au inceput sa-si miste picioarele pe acorduri hip-hop, venite dinspre scena modesta din fata lor.

Repetenti la promovare

Trecuse deja de ora 20, iar presedintele intirzia sa apara. Cineva scoate din buzunar un program scos la imprimanta. Il arata celor din jur. Spune ca l-a luat de pe site-ul oficial al programului, www.sibiu2007.ro. Nici un cuvint despre vreun discurs oficial. Trei familii, sosite in piata cu copiii in brate, nu mai fac fata inghesuielii si decid sa plece acasa.

"Ia uite. In program scrie ca Smokie cinta abia la 12. Ce naiba sa facem pina atunci in inghesuiala asta? Nu mai stam cu copiii in frig. Mergem acasa", hotaraste unul dintre tati.

Primele huiduieli

In Piata, numarul nemultumitilor creste rapid. In pauzele dintre piese se aud huiduieli. Starea de nervozitate a fost observata si de reporterii care transmiteau in direct secvente din piata. Cei de la sonorizare cresc volumul si schimba muzica. Pun piese antrenante cintate de Zdob si Zdub. Asistenta se invioreaza.

Nu mai e timp de fluieraturi, intrucit piesele curg aproape fara pauza intre ele. Inca o ora trece pe nesimtite. Este deja 21,30, iar oamenii asteapta spectacolul "Noaptea Cometelor", produs de Groupe F. Nu stiu insa ca va avea loc tocmai in partea opusa, pe scena ridicata special pentru acest eveniment, inspre Turnul Sfatului.

Johannis, pe scena

Asteptarea devine din ce in ce mai grea. Era trecut bine de 22,30 cind primele personalitati invitate la eveniment incep sa populeze tribuna oficiala. Veneau de la doi pasi, de la restaurantul hotelului Imparatul Romanilor, unde a avut loc un dineu oficial. In scurt timp, in piata avea sa-si faca aparitia si presedintele Basescu, insotit de primarul Klaus Johannis. Edilul sef al Sibiului urca primul pe scena.

Suparati ca au asteptat ore in sir, intr-o banala discoteca in aer liber, in loc sa-l aplaude, mii de oameni au huiduit si au fluierat, amendind erorile de organizare. Oarecum surprins, Johannis a tinut un discurs scurt, fara sa uite sa-si ceara scuze.

Discurs electrizant

Incalziti de cuvintele primarului, oamenii l-au intimpinat cu bucurie pe Basescu. Discursul acestuia, in care le-a multumit sibienilor ca i-au oferit ocazia sa fie presedintele romanilor in momentul aderarii, a mers direct la tinta. Oamenii s-au calmat, iar spectacolul putea sa inceapa. Chiar daca, intre timp, din cer a inceput sa cada o ploaie siciitoare.

Groupe F si-a inceput prestatia, iar cei care s-au inghesuit ore in sir la scena dinspre strada Nicolae Balcescu s-au intors cu 180 de grade. Din „cei mai in fata", aveau sa devina ultimii.

La inaltime

Atit Groupe F, cit si Chris Norman si trupa sa au fost la inaltime. Spectacolele au fost gustate din plin de zecile de mii de oameni din piata, care n-au vrut sa piarda nimic, desi ploaia se intetise. Tirziu in noapte, in jurul orei 1,45, a inceput si mult asteptatul foc de artificii. Douazeci de minute mai tirziu, obositi si uzi, dar multumiti de ceea ce au vazut, oamenii au plecat spre case.

Au uitat complet de greselile de organizare, de faptul ca ore in sir nimeni nu a urcat pe scena sa le spuna ceva despre program, despre „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007", ori despre stelele cazatoare promise de Groupe F.

Greseli de organizare

Numarul mare de sibieni prezenti in piata, luni, in ziua deschiderii oficiale a programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007" i-a luat prin surprindere pina si pe organizatori. Nimeni n-a banuit ca piata se va umple dupa amiaza, in timp ce evenimentele programate incepind cu ora 17 se desfasurau in alte parti, unele fiind si cu acces limitat. S-a facut simtita lipsa unui "maestru de ceremonii", un prezentator care sa urce pe scena si sa le explice oamenilor ce actiuni vor avea loc si la ce ora.

Pentru ca, inainte de toate, s-a observat ca promovarea deschiderii oficiale a programului nu a ajuns unde trebuie. Iar bucuria a fost la un pas sa se transforme in deziluzie.