Consiliul Judetean Arad se va muta, in acest an, intr-un sediu nou, dupa ce institutia a intrat in posesia unei cladiri in zona centrala a municipiului. Numai ca, desi imobilul care urmeaza sa fie reamenajat si modernizat dispune de un spatiu de 800 de metri patrati, acesta este considerat insuficient, motiv pentru care va fi necesara construirea a inca unei cladiri mai mici.

Din aceasta cauza, valoarea proiectului aproape ca a "explodat", ajungandu-se la o suma foarte mare. Presedintele CJ, Iosif Matula, a sustinut ca o prima evaluare a costurilor de reabilitare indica faptul ca acestea ar ajunge la 10 milioane euro.

Cu toate acestea, Matula a sustinut ca evaluarea a fost drastic modificata si ca acum valoarea reabilitarii a ajuns la mai putin de 5 milioane de euro.

"Desi imobilul pare destul de mare, ca urmare a compartimentarii sale nu exista suficient loc pentru toti angajatii. S-a facut un calcul, iar in cladire ar putea activa doar 95 de angajati, dar numarul angajatilor institutiei depaseste 100 de persoane. De aceea suntem nevoiti sa mai ridicam o cladire pentru sala de sedinte si alte birouri", a afirmat Matula.

Presedintele Consiliului Judetean a adaugat ca spera ca in aceasta primavara sa fie organizata licitatia pentru reabilitarea imobilului si sa demareze lucrarile. "Banii vor veni de la bugetul judetean. O parte din suma o avem deja, dar daca putem sa aducem si alte fonduri, cum ar fi cele guvernamentale, acestea vor fi, desigur, binevenite", a mai afirmat seful Consiliului Judetean.

Adapost pentru boschetari

Proiectul de reabilitare a fost finalizat, iar lucrarile ar urma sa fie gata intr-un an. In anul 2006, din bugetul institutiei judetene au fost alocate 3.200.000 lei noi, bani meniti sa acopere cheltuielile financiare legate de proiectul pentru noul sediu si o parte din lucrari.

De asemenea, conducerea CJ a propus redirectionarea unei sume din taxa de ecologizare platita in vamile aradene pentru aceasta cladire. Este vorba de 1.500.000 lei noi, care au fost alocati prin intermediul unei hotarari luate de consilieri si vor acoperi toate studiile si avizele necesare.

Constructia imobilului in care va fi amenajat noul sediu al Consiliului Judetean a inceput in anul 1990, cladirea din beton si sticla din centrul municipiului urmand sa fie un luxos sediu al fostei Banci Agricole.

Cum institutia bancara nu a reusit sa finalizeze constructia, aceasta a fost preluata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor si Participatiunilor Statului si atribuita ulterior Serviciului Roman de Informatii. Aceasta structura nu a primit, insa, si bani pentru investitii, astfel ca lucrarile nu mai puteau fi finantate.

Ulterior, cladirea a intrat in patrimoniul Consiliului Judetean, prin Hotarare de Guvern.