Telenovela vanzarii activelor functionale apartinand combinatului "Metalurgica" SA Aiud (judetul Alba) a ajuns la final. Reprezentantii societatii au facut publica perfectarea tranzactiei cu firma "Remarul 16 Februarie" SA din Cluj-Napoca, prin care au fost vandute "in bloc, ca afacere" majoritatea activelor din patrimoniul combinatului.

Pretul tranzactiei este destul de mic insa, in raport cu valoarea activelor si a utilajelor. Societatea din Cluj-Napoca va plati 3 milioane de euro fara TVA, suma care abia daca va acoperi datoriile "Metalurgica" fata de bugetul de stat. Aceasta, in conditiile in care in patrimoniul combinatului au mai ramas doar cantina, stadionul si o cabana.

Contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat in 18 decembrie 2006. "Obiectul contractului il constituie fondul de comert al SC "Metalurgica" SA Aiud, alcatuit din urmatoarele elemente: imobile, bunuri mobile corporale si bunuri mobile necorporale.

Cumparatorul se obliga, printre altele, sa preia, in calitate de cesionar, toate contractele de munca existente, cu drepturile si obligatiile prevazute in contractele individuale de munca si in contractul colectiv de munca si sa mentina numarul de posturi existente pe o perioada de cel putin un an", se arata intr-un raport oficial, facut public dupa incheierea contractului.

"Metalurgica" se afla de mai multi ani in procedura de reorganizare judiciara, iar la un moment dat a existat chiar "amenintarea" declararii falimentului, ceea ce ar fi presupus pierderea celor peste 800 de locuri de munca. Procesul de reorganizare judiciara este judecat la Tribunalul Alba.

Judecatorul sindic urmeaza sa ia act de vanzarea "in bloc" a activelor la termenul de saptamana viitoare. De altfel, magistratii Tribunalui au fost de acord cu planul de reorganizare si valorificare a activelor, prezentat de cei doi administratori judiciari ai combinatului - Lidia Candea si "Euroconsult" SRL.

Potrivit acestora, vanzarea in bloc a activelor aflate in functiune determina obtinerea unei valori mai mari decat in cazul in care ar fi vandute prin intermediul unei proceduri de faliment. In absenta unei alte oferte mai competitive, preluarea activelor "Metalurgica" de "Remarul 16 Februarie" pare a fi singura solutie de salvare a combinatului.

Suma de 3 milioane de euro va acoperi cele peste 80 de miliarde lei vechi pe care societatea din Aiud le datoreaza la bugetul de stat, in conditiile in care toate activele erau puse sub sechestru de catre DGFP. Din ultimul bilant, facut public la sfarsitul lunii septembrie 2006, reiesea ca au fost inregistrate datorii de 756 miliarde lei vechi si pierderi de 46 de miliarde.

Cea mai mare parte a datoriilor - 608 miliarde lei - au fost la bugetul asigurarilor sociale.

Este greu de spus ce se va intampla cu restul datoriilor, avand in vedere ca, in general, cumpararea unei societati pe active a fost preferata de investitori tocmai pentru a evita si preluarea datoriilor.

Societatea "Remarul 16 Februarie" s-a desprins in 1992 din Societatea Nationala de Cale Ferata, are capital integral privat si are peste 1.550 angajati. Principalul obiect de activitate este repararea materialului rulant de cale ferat".