Locuitorii din zona Turzii au sesizat autoritatile, dupa ce au gasit o vulpe moarta in apropierea padurii. Acum circa o luna, o alta vulpe a fost depistata intr-o gospodarie din zona Turda Noua, fiind capturata de inspectorii sanitar-veterinari si o echipa a Parcului Zoo. Dupa ce au fost realizate cateva analize s-a confirmat turbarea.

Vulpea moarta gasita in zona strandului a fost predata unui laborator spre analiza si abia la inceputul acestei saptamani se va sti daca a murit in urma turbarii sau din alte cauze. Medicul veterinar Mate Csaba, de la Parcul Zoo, considera ca este foarte importanta analiza animalului, iar daca vor fi gasite si alte vulpi moarte trebuie anuntate urgent autoritatile.

Turbarea poate ucide orice alt animal care se contamineaza, daca acesta nu este tratat in timp util de la imbolnavire. Anul trecut, la descoperirea vulpii turbate, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Turda „Potaissa” a luat masuri de control si vaccinare antirabica a tuturor cainilor de vanatoare cu care s-a actionat pe fondurile din zona.

"S-a anuntat fiecare vanator sa nu mai ia contact cu vulpile care sunt impuscate si sa anunte imediat veterinarul. Luna trecuta nu s-au impuscat multe si nici nu am mai dat de vreo vulpe turbata. Eu cred ca sunt cazuri sporadice”, e de parere directorul AVPS Turda, Marius Masca.

Alarma falsa acum cativa ani

Acum circa 6 ani, directorul AVPS Turda isi aduce aminte ca a fost gasit, cam in aceleasi conditii, in zona strandului, o alta vulpe moarta. Primul gand a fost sa nu fi suferit de turbare. Dupa analize s-a confirmat ca nu a fost bolnava si a murit din cauze naturale.

"Stiti ce cred ca s-a intamplat acum? Vulpea ar fi putut fi ranita de vreun caine in urma partidelor de vanatoare, sau cum luna februarie este perioada de imperechere pentru vulpi, deja incep sa devina agresive si se ranesc intre ele, chiar pana la moarte”, ne explica Masca. De altfel, s-a observat din vanatorile de vulpi ca acestea sunt de gasit la marginea padurilor.

Zona strandului este aproape de fondul de vanatoare populat cu fazani, astfel ca vulpile sunt atrase de acestia, fiind o sursa sigura de hrana. De asemenea, zona din spatele hotelului si Harcana sunt locuri in care vulpile si cainii vagabonzi gasesc resturi menajere la containere, simtind mirosul de carne si mortaciuni de la Parcul Zoo.