De la revolutie incoace, investitia imobiliara a fost o afacere aproape sigura, pentru cei care nu au vrut sa isi „tina banii la ciorap”. Si daca agentiile imobiliare au aparut la un moment dat ca si ciupercile dupa ploaie, acum afacerea nu mai este chiar atat de cautata, cel putin in Turda. Anul 2006 nu a adus afaceri foarte grozave agentiilor.

Chiar si in Turda, investirea banilor intr-un petic de pamant este o afacere, daca il vinzi dupa cateva luni sau chiar un an. Totul este sa fii la curent cu ceea ce se construieste in apropierea acestuia sau cu cine vei fi vecin. Expertii imobiliari din Turda considera ca cei care au cumparat terenuri in zona Mihai Viteazul, acum un an chiar, scot acum profit dublu daca le vand.

Daca inainte mp de teren era 4-5 euro, acum a ajuns chiar la 12 euro. Ce sa mai vorbim despre terenurile din zona Bailor Sarate, care au ajuns sa valoreze miliarde de lei vechi, daca raportam totul la planurile care se fac pentru dezvoltarea turismului Turzii. In general, particularii au toate sansele sa se imbogateasca din acest an, daca stiu cum sa se foloseasca de pamantul pe care il au.

Investitorii straini, care vin sa investeasca la Turda, nu vor cumpara terenuri decat de la particulari, pentru ca statul nu mai are ce sa le ofere. Proprietatile mai mari au ajuns in posesia populatiei, mai ales dupa retrocedare.

Dar atentie: 2007 trebuie sa fie anul afacerii, pentru ca apoi, fie vindeti terenul, fie platiti enorm pentru el la stat, fie il faceti spatiu verde in folosul comunitatii. O hotarare locala care se va aplica abia de anul viitor, ii obliga pe turdeni sa faca afaceri in acest an, de aceea, agentiile imobiliare spera sa scoata profit macar din tranzactiile cu terenuri.

Apartamentele se vand greu, mai bine inchiriati

Anul trecut s-au dovedit mai castigati cei care au inchiriat un apartament, decat turdenii care s-au incapatanat sa il vanda. „Numai cei care au venit cu bani din strainatate au mai cumparat cate un apartament, dar in general cererea a fost foarte slaba in raport cu cei care vroiau sa vanda.

Unii s-au mai retras, iar cei care mai vand asteapta sa mai creasca pretul”, ne spune un expert imobiliar din Turda. Preturile dintre apartamentele de centru si cele din microraioane sunt aproape la fel, nu se mai face diferenta intre centrul orasului si periferie.

Anul trecut s-au ieftinit imobilele din blocurile vechi, de caramida si au tins sa fie mai scumpe apartamentele din blocurile noi. In zona centrala a Turzii se pot gasi si apartamente la 800 milioane ROL, la fel ca si in microraioane. Chiar daca sunt mai atractive, blocurile de locuinte noi construite nu prea au succes. Nu au preturi exagerate, dar sunt construite in zone prost alese.

Exemplu este blocul de pe str. 22 Decembrie, care arata occidental, dar cumparatorii renunta pentru ca nu le place zona rau-famata, prafuita, cu case daramate si cu vecini nu prea prietenosi.

In aceeasi situatie se afla si cartierul Micro I, care desi a scapat de ambianta blocului H, mai are de asteptat pana cand apartamentele din blocurile din vecinatatea acestuia vor fi evaluate la adevarata valoare.

Cei care au inchiriat nu au castigat anul trecut mai putin de 40 de milioane lei vechi, pentru ca luna de inchiriere nu coboara sub 100 €, pentru un apartament mobilat, indiferent de zona. Speculand prezenta investitorilor straini, chiar si pentru afaceri sezoniere in Turda, chiriile s-ar putea scumpi din nou.

Apartamentele ar putea sa se vanda dupa ce bancile vor mai reduce din pretentiile de avans la creditele imobiliare. Bineinteles, principalii clienti vor fi tot turdenii plecati la munca in strainatate.