Castelul este revendicat de un cetatean american, iar autoritatile ungare vor sa il cumpere pentru a-l amenaja ca si complex expozitional dedicat poetului maghiar Ady Endre.

Reprezentantii PNG Cluj sustin intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Culturii ca Muzeul Memorial „Octavian Goga“ de la Ciucea este revendicat de un nepot al Veturiei Goga, sotia poetului, care traieste in SUA.

"Acesta urmeaza sa devina in curind, conform unei sentinte judecatoresti definitive, proprietarul cladirilor complexului muzeal, pentru a-l revinde la pretul pietii.

Datorita faptului ca in acest castel a trait, inainte de 1918, poetul maghiar Ady Endre, Ministerele de Externe si al Culturii din Ungaria si-au aratat intentia de a achizitiona Muzeul Memorial pentru a-l amenaja ca si complex expozitional dedicat lui Ady Endre“, se arata in scrisoarea PNG Cluj.

Directorul Muzeului, Aurel But, ne-a declarat ieri ca situatia este alta: „Sint diversiuni si speculatii. Este adevarat ca un nepot al unui nepot al Veturiei Goga, Florin Muresan, a revendicat castelul, dar cererea acestuia a fost respinsa.

El a atacat in instanta actul de donatie prin care Veturia Goga lasa Statului Roman intregul complex, iar procesul este pe rolul unei instante din Bucuresti. Din punct de vedere juridic totul e clar“.

Dupa moartea lui Goga, castelul a intrat in proprietatea sotiei sale, Veturia, care in 1966 l-a donat Statului Roman, devenind in 1967 un complex muzeal in cadrul caruia mai exista o biserica de lemn si un mausoleu unde este inmormintat poetul. Complexul a fost cumparat de Octavian Goga in 1920 de la sotia lui Ady Endre, Csinczka, poetul maghiar fiind mare prieten cu Goga. Ady Endre a locuit la castel intre 1915-1917.