Locuieste in Cluj, candideaza in Cluj!

Gennaro Ciancio, nascut in Napoli, este de 10 ani in Cluj-Napoca, de cind si-a deschis Pizzeria „Napoli Centrale“. A fost 20 de ani politist in Italia, insa a iesit la pensie. Are acum o afacere prospera, administrind o pizzerie vestita in oras, cu miros de vatra si aroma de cafea. Locuieste aici impreuna cu sotia sa, care este artista.

Ii place Romania, ii place Clujul si mai mult, dar a vazut ca exista multe carente in administratia publica locala si doreste sa se implice personal in acest domeniu.

Candidat independent

O data cu aderarea tarii noastre la UE, cetatenii membri ai comunitatii europene pot fi alesi ori alegatori in scrutinurile dedicate administratiei publice locale, dupa cum este consemnat in Constitutia Romaniei, la articolul 16. Italianul s-a gindit sa profite de acest fapt si sa candideze in mai 2008 pentru un loc in Consiliul Local (CL) Cluj.

Intentioneaza sa ramina, insa, independent, refuzind sa adere la vreun partid politic. Potrivit Legii 64/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, candidatii independenti pentru functia de consilier trebuie sa fie sustinuti de minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente din circumscriptia respectiva.

Boc, "primar prost“

"Vin dintr-o alta cultura, ce are in spate 70 de ani de democratie. E normal sa am alte conceptii“, spune italianul. A participat de nenumarate ori la sedintele de consiliu local si a ramas cu un gust amar. „Este un consiliu un pic monarhic, nu are o dezbatere pasionala. Se iau hotariri fara discutii amanuntite. Se voteaza in unanimitate, fara a exista spirit combatant.

Or, asta nu se poate numi democratie“. In ceea ce-l priveste pe Emil Boc, crede ca este un „primar prost“. „Imi amintesc cind a vorbit de TVA-ul diferentiat, referindu-se la persoane. Or, acesta se aplica numai la marfuri. A spus o enormitate!“, arata cu o grimasa mirata italianul.

Contesta initiativele liderului PD

Gennaro intentioneaza sa faca o petitie la Parlamentul European prin care sa conteste o hotarire a CL Cluj-Napoca din decembrie 2006. Conform acesteia, patronii de localuri ce au program dupa ora 22 sint obligati sa asigure paza si protectia pe un perimetru de pina la 100 de metri in fata locatiilor respective.

Initiativa i-a apartinut liderului PD Emil Boc, dupa ce un tinar student a fost omorit anul trecut in bataie in fata unei discoteci din Cluj, fara ca bodyguarzii sa se implice in vreun fel. Italianul spune ca hotarirea reprezinta o incalcare a Constitutiei Romaniei.

La Cluj cu toata familia

Gennaro Ciancio s-a nascut in 1947, in Napoli, Italia. Dupa definitivarea cursurilor liceale, italianul a urmat si absolvit Academia de Politie. A lucrat nu mai putin de 20 de ani ca politist, iar dupa ce a iesit la pensie a venit in Romania.

De 10 ani, acesta locuieste in Cluj-Napoca alaturi de sotia sa, pictorita, si cei doi fii, de 25, respectiv 34 de ani.

Consilierii clujeni despre sansele lui Gennaro Ciancio

- Remus Lapusan, PSD: „Libertatea de a candida si cea de exprimare exista pentru fiecare. Ii dau sanse putine, ar trebui sa stringa cam 5.000-6.000 de voturi, dar sa incerce. Iar eu ii doresc succes“.

- Laszlo Attila, UDMR: „Are toate sansele. Legile europene ii permit acest lucru. Eu m-as bucura ca si romanii din strainatate sa faca la fel. La alegerile locale trebuie sa ne obisnuim de acum incolo si cu aceasta idee“.

- Horea Florea, PNL: „Are dreptul, conform Constitutiei Europene. Depinde de persoana, de ce poate sa aduca nou in administratia publica locala. Nu ii dau sanse extraordinare, dar daca poate demonstra ca este bun, poate reusi. Ca si candidat independent, nu are sansele unui partid, dar poate fi o surpriza placuta“.