La butoane este prorectorul Mircea Petrina, patron al societatii Bogart Construct, agreata de Iancu. Iancu a ramas profesor la UTCN si este cercetat la DNA.

Terenul solicitat de UTCN, in suprafata de 16.925 mp, este impartit pe doua strazi ce se intersecteaza: 12.560 mp la numarul 72 de pe strada Observatorului si 4350 mp la numerele 72-74 de pe strada Ceahlau. Pretul metrului patrat in zona variaza intre 300 si 500 de euro. ZIUA de Cluj va prezinta azi jocurile pentru terenul de pe Ceahlau.

Acesta a fost dat in folosinta, in 1974, Universitatii Tehnice de catre Consiliul Popular Cluj. Intelegerea de atunci avea o durata de cinci ani. Nici dupa 1979 si nici dupa Revolutie, nimeni nu s-a mai interesat de situatia terenului. Astfel, a ramas in administrarea UTCN in scop didactic. Numai ca in loc de laboratoare, pe terenul de pe Ceahlau s-au facut magazine, baruri si un service auto.

Universitatea a incheiat, incepand din 1994, contracte de subinchiriere cu societati comerciale, care in schimbul utilizarii spatiilor au platit lunar o suma frumusica. Din toata aceasta afacere, proprietara terenului, adica Primaria, nu a incasat un leu.

Bazarul face loc unei afaceri mai banoase

In a doua jumatate a anului 2004, UTCN a demarat evacuarea societatilor comerciale. Din cele patru societati chiriase, numai Panoramix Lux nu a fost inca evacuata. Patronul societatii, Ioan Luput, spune ca s-a demarat procedura de evacuare a firmelor chiriase dupa ce Mircea Petrina a ajuns prorector al UTCN si dupa ce se stia ca Adrian Iancu va fi numit arhitect-sef al orasului.

Petrina este si director economic la universitate si el vrea sa ne scoata afara pentru a construi blocuri cu firma sa. Nu cred ca rectorul Radu Munteanu este amestecat in afacere, spune Luput. De evacuarea societatilor si de procesele in instanta se ocupa Petrina. Avem impartite domeniile, ca sa nu ne incurcam, a declarat rectorul Munteanu.

Evacuarea este justificata prin contractele de subinchiriere in care se precizeaza ca aceasta este posibila daca UTCN are nevoie de spatii pentru activitate didactica.

Ciudat este ca universitatea s-a adresat instantei pentru a deveni proprietara terenului, in conditiile in care pentru construirea unui sediu pentru invatamant ii erau de ajuns evacuarea firmelor si dreptul de folosinta a terenului in scop didactic. Daca UTCN devine proprietara a terenului, poate construi orice, inclusiv blocuri.

Amintim in acest sens ca prorectorul Mircea Petrina este patronul societatii Bogart Construct si membru in Comisia tehnica de urbanism a Primariei.

Lobby-ul lui Iancu

Imediat dupa inceperea proceselor de evacuare a firmelor, Adrian Iancu, pe atunci sef al Directiei Urbanism din Primarie, a incercat sa convinga administratia locala sa acorde UTCN drept de proprietate asupra terenului, conform unor surse din Primarie. Pentru ca Iancu nu a reusit sa ajute universitatea, aceasta s-a adresat instantei, litigiul fiind pe rolul Curtii de Apel Cluj.

Desi numai un singur spatiu de pe Ceahlau mai este ocupat de o societate, restul fiind evacuate de un an, nu s-au inceput lucrari pentru amenajarea salilor de seminarii si a laboratoarelor ce trebuiau finalizate pana la 1 octombrie 2006, asa cum se precizeaza in cererea de evacuare. Prorectorul Petrina asteapta sa vada daca obtine intabularea terenului.

Contactat de ZIUA de Cluj, Petrina a explicat ca oricine isi doreste un drept de proprietate. Daca ne ajuta Iancu, nu mai era proces, a spus prorectorul. Acesta a refuzat sa raspunda daca are interese personale in proiectul de pe strada Ceahlau.

Revendicari ascunse in Universitatea Tehnica

Interesele pentru terenul de pe Ceahlau, dar si pentru cel de pe Observatorului nr. 72 sunt atat de mari, incat se trece peste cereri de retrocedare.

Terenul de pe Ceahlau 72-74 este revendicat de cetateanul israelian Ganor Goldstein Moshe inca din noiembrie 200 In 26 iulie 2006, notificarea de revendicare a fost trimisa de municipalitate la UTCN, pe motiv ca imobilul revendicat este detinut de universitate.

Aceasta in conditiile in care UTCN se chinuie sa obtina terenul, iar, conform legii, revendicarile se rezolva pe cale administrativa de catre Primarie sau pe cale juridica de catre instante. Ganor nu s-a adresat instantei, asteptand raspunsul Primariei.

In cazul a 5300 mp din terenul de 12.560 mp de pe Observatorului, clujeanca Erna-Emila Zamfir a castigat in instanta dreptul la proprietate, insa UTCN a inaintat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La fel ca in cazul lui Ganor, Zamfir a asteptat in zadar rezolvarea revendicarii de catre UTCN.