Piata bancara clujeana asteapta inca sa vada care vor fi efectele aderarii. Lipsa avansului la creditele imobiliare, proiect lansat de Banca Nationala (BNR) se afla inca in stadiul de proiect. Nici garantarea creditelor pentru IMM-uri nu e inca suficient de clara, sustine directorul Raiffeisen Cluj, Florin Bodea.

Directorul Raiffeisen sustine ca un eventual act normativ care sa reglementeze cele doua probleme ar putea aparea doar la sfarsitul iernii. Se prognozeaza ca va fi o invazie de banci straine, dar deocamdata e doar probabil, e prea devreme, sustine directorul CEC Cluj, Dorel Cotet. Nici obligativitatea asigurarii locuintelor nu a fost concretizata inca printr-un act normativ.

Abia prin iunie cred c-o sa vedem ceva concret, sustine directorul Unita Cluj, Remus Lapusan.

RCA mai scump

Liberalizarea tarifelor la RCA a facut ca societatile de asigurari sa stabileasca acum propriile preturi pentru polite, care includ si cartea verde. Astfel, Asirom solicita 342 de lei pentru asigurarea automobilelor cu capacitate de pana la 1600 de cm cubi, in vreme ce Omniasig solicita 330 de lei, iar Unita SA - 295 de lei.

Platesc mai mult acum, ca am si cartea verde, dar n-am ce face cu ea, n-am iesit din tara de o gramada de ani si nici n-o s-o fac, a declarat Aurel M., proprietar de autoturism. Acum sunt avantajati cei care pleaca afara, dar noi, ca asiguratori, nu cred ca suntem avantajati.

A trebuit sa reducem tarifele si nu cred ca la sfarsitul anului incasarile din RCA si carte verde vor fi mai mari decat daca le-am fi vandut separat, a opinat directorul Unita Cluj.

Scad preturile

Aderarea Romaniei la UE si disparitia barierelor vamale este de asteptat sa duca la scaderi de preturi pentru produsele din import. La majoritatea produselor, preturile vor scadea in medie cu 10%, fiindca taxele erau de 5-25%. Scaderile se vor simti inca de la jumatatea acestei luni, pe masura ce se epuizeaza stocurile.

In principiu, ar trebui ca si preturile la raft sa respecte aceasta tendinta, dar poate nu chiar de la inceput, fiindca se va incerca probabil mentinerea preturile o perioada, spune Nagy Zoltan, director general la Telezimex, distribuitor de componente si echipamente electronice. Preturile unor produse vor creste, altele vor scadea, dar schimbarile vor fi destul de mici.

Unele dintre produse, si dintre cele cu nume din afara si fabricate in tara, cum ar fi unele materiale folosite la termoizolare, aveau la noi preturi mai mici decat in comunitate, iar tendinta este ca acestea sa se alinieze, explica Ana Santamarian, director comercial la Ambient Cluj.

Locuinte mai scumpe

Jucatorii din sectorul imobiliar asteapta in acest an reglementari clare atat in ce priveste calitatea lucrarilor, cat si urbanismul, aflate in dezbatere. In ceea ce priveste investitiile straine, se asteapta o crestere a interesului in special pe segmentele de terenuri si rezidential.

Dupa integrare, vor veni probabil mai mult persoane fizice decat companii, iar ca domenii de interes se prefigureaza mai putin zonele de comercial, birouri si industrial, observa Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei Grup de Lux.

Chiar daca oferta se diversifica, nu putem vorbi de o scadere a preturilor atata vreme cat cererea este in crestere, iar costurile materialelor de constructie, la fel, spune Sanda Moldovan, presedinte UNIM Cluj. Un segment unde se pot astepta daca nu scaderi de preturi, macar stagnari este cel al locuintelor din blocurile vechi.

Pentru constructiile noi, preturile la locuinte au inregistrat in 2006 cresteri de aproximativ 25-30%, in vreme ce pentru anul in curs agentiile estimeaza ca procentul va ajunge la 10-20%.

Concurenta de afara in turismul local

In turismul clujean, una dintre principalele noutati asteptate este patrunderea pe piata locala a unor lanturi hoteliere. Companii precum Continental si-au manifestat interesul pentru investitii la Cluj, in vreme ce proprietari de hoteluri clujene poarta discutii cu reprezentanti ai unor branduri internationale.

De asemenea, perspectiva ascutirii competitiei, dar si a cererii duce la actiuni pe plan local - au fost anuntate pentru 2007 investitii in structurile existente, ca City Plaza, Opera Plaza, Rimini sau Napoca.

Deocamdata, Clujul ramane interesant din punct de vedere turistic mai ales prin prisma turismului de afaceri si a celui de tranzit din municipiu, dupa cum arata si orientarea unitatilor functionale.

Cel putin la nivel declarativ, autoritatile locale au stabilit insa niste masuri pentru cresterea turismului local, dintre care cu termen de realizare in acest an sunt masuri ce privesc informarea potentialilor turisti privind oferta turistica.

Reguli noi pentru angajatori

Incepand cu acest an, firmele sunt obligate sa tina, pe langa evidenta pe carnetele de munca, ce se va mentine pentru cel putin inca doi ani, si o evidenta electronica a salariatilor. Angajatorii au obligatia de a infiinta un registru de evidenta a salariatilor in format electronic si de a-l transmite la Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul.

Este o procedura care nu presupune cheltuieli suplimentare. Deocamdata nu aplicam amenzi agentilor economici, suntem inca in perioada de informare, care nu stim exact pana cand va dura, a afirmat Daniel Pacurariu, inspector-sef ITM Cluj.