Magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei din judetul Arad au fost inchise, stocurile de marfa existente fiind epuizate inca de la sfarsitul anului trecut. Cel mai rapid au fost vandute stocurile de tigari, astfel incat actele de contrabanda au crescut semnificativ in ultimele zile ale anului 2006.

Chiar daca proprietarii free-shop-urilor nu par prea afectati de noua masura, deoarece isi vor putea desfasura activitatea in aeroporturi, masura este resimtita negativ de primarii localitatilor de frontiera. Si asta deoarece edilii au incasat sume semnificative la bugetul local, in urma contractelor incheiate cu patronii magazinelor de tip duty-free.

Aceste unitati, amplasate in punctele de trecere a frontierei din judetul Arad, erau considerate reale surse de venit pentru comunitatile locale. Primarul orasului Nadlac, Vasile Ciceac, considera ca din cauza inchiderii magazinelor duty-free vor aparea cateva probleme care vor dauna localitatii, din punct de vedere economic.

In momentul in care activitatea acestor magazine a fost sistata, cei peste 150 de angajati si-au pierdut locul de munca, iar Primaria va avea o "gaura" in buget de 700.000 RON, anual. "Noi am avut incheiat un contract de participatiune cu societatile comerciale care si-au desfasurat activitatea intre vami, acestea atribuind Primariei un procent din profit, in functie de contractul incheiat. Din pacate, am pierdut acesti bani", a declarat Vasile Ciceac.

Edilul a adaugat ca banii erau folositi pentru acoperirea, aproape in totalitate, a unor cheltuieli curente, cum ar fi iluminatul public si reparatiile la drumuri. Pentru orasul Nadlac, cele sapte magazine duty-free din punctul de trecere a granitei au reprezentat o sursa de venit, iar disparitia acestora va fi foarte greu de inlocuit cu fonduri de la bugetul judetean.

De asemenea, si comuna Pilu va avea mai putini bani la capitolul "venituri", dupa inchiderea magazinelor duty-free din Vama Varsand. Aici au functionat trei astfel de unitati, iar sumele incasate proveneau din impozitul pe cladiri pe care agentii economici il plateau.

Contabilul administratiei locale a precizat ca, anul trecut, institutia pe care o reprezinta a incasat de la unul dintre magazinele duty-free impozit pe cladiri in valoare de 8.123 RON, iar de la un altul, 1.193 RON. "Nu sunt sume mari, dar in ziua de azi orice suma este binevenita", a adaugat aceeasi sursa.

Pe langa cele doua primarii, si cea a orasului Pecica a beneficiat de surse importante de venit la bugetul local de pe urma contractelor de asociere incheiate cu cele trei firme care functionau in Vama Turnu. Astfel, anul trecut, bugetul orasului s-a imbogatit cu suma de 850.000 RON, reprezentand redevente la contractele de asociere.