Un numar impresionant de clujeni se invarte in cercurile care tin haturile politicii si administratiei romanesti. Asa se explica si suvoiul de bani care a inceput sa curga inspre resedinta judetului, dupa ce, timp de 12 ani, orasul a oferit bugetului de stat sume mult mai mari decat cele primite din partea Guvernului.

Desi clujenii stabiliti la Bucuresti au multe interese comune, in acest moment nu se poate vorbi de un Grup de la Cluj, ci de mai multe grupari care pot intra, mai devreme sau mai tarziu, in conflict.

Boc, mai tare decat Tariceanu

Puterea cea mai mare este detinuta de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. Desi sta cea mai mare parte a saptamanii in oras, el merge in fiecare sfarsit de saptamana in Bucuresti. In calitate de presedinte al Partidului Democrat si de co-presedinte al Aliantei "D.A.", Boc are o putere informala mai mare decat a multor ministri.

In noul context politic, in care PNL a fost destabilizat de formarea Partidului Liberal Democrat, liderul democrat, care este perceput drept omul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, are mai multa influenta decat premierul Calin Popescu-Tariceanu. Cu un singur cuvant, Boc ar putea provoca o cadere de Guvern si o criza politica devastatoare.

In schimb, chiar daca s-ar supara foarte tare pe liderul PD, presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, nu ar avea cum sa actioneze impotriva acestuia. In Partidul Democrat nu exista nici un grup care sa isi riste pozitiile de dragul liberalilor, iar functia de primar i-o pot lua lui Boc doar alegatorii.

Guvernul de la Cluj

Cel de-al doilea clujean influent este tot un membru PD. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, controleaza destinele profesionale ale catorva zeci de mii de oameni care lucreaza in domeniul Educatiei. Daca va reusi sa ii castige pe profesori si pe invatatori de partea sa, cu voturile si cu influenta acestora, Hardau ar putea fi factorul decisiv pentru castigarea viitoarelor alegeri.

Poate ca in acest fel se explica si faptul ca Ministerul Educatiei a primit in acest an cel mai mare buget de 1989.

Un alt clujean care are o influenta semnificativa la nivel central este ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei, vicepresedintele UDMR, Zsolt Nagy. Desi a fost implicat in Dosarul "Energia", el ramane o persoana extrem de puternica. Nagy are parghiile institutionale pentru a castiga bunavointa posturilor de radio si de televiziune.

Si asta, deoarece Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, cel care da autorizatiile de emisie pentru aceste posturi, se afla in subordinea sa directa.

Desi ministrul UDMR nu a intervenit niciodata pentru a face presiuni asupra acestora. Insa multi directori de statii radio-tv devin extrem de atenti atunci cand apar stiri legate de Zsolt Nagy.

Cel de-al patrulea clujean prezent in primul esalon al Puterii este consilierul prezidential pentru Educatie, Mircea Miclea. Psihologul clujean de la Universitatea "Babes-Bolyai" a acumulat un imens capital de simpatie prin demisia sa de la conducerea Ministerului Educatiei, in toamna anului 2005, cand nu a reusit sa obtina marirea salariilor profesorilor.

Miclea a punctat la capitolul imagine in defavoarea unor ministri ai PNL, cum ar fi, de pilda, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Clujeanul are multa influenta informala si ar putea fi chiar o solutie pentru Ministerul de Externe, in eventualitatea in care, pe viitor, acest portofoliu ar reveni PD.

Presedintele Academiei, un "haiduc stiintific"

Un al cincilea clujean aflat in structurile de maxima vizibilitate este presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. Fost rector al Universitatii "Babes-Bolyai" si unul dintre cei mai cunoscuti chimisti din Estul Europei, acesta dispune de un prestigiu imens.

In calitate de presedinte al Academiei, Haiduc ar putea influenta multe dintre deciziile publice. De la preluarea functiei el a preferat, insa, sa ramana o prezenta discreta.

Esalonul II

Esalonul II de la varful Puterii il include pe secretarul de stat Anton Dascalu, din Ministerul Transporturilor. Acesta este persoana care poate decide cand si unde vor fi facute investitiile din bani publici pentru construirea de drumuri si pentru reabilitarea retelelor de apa.

De aceea, telul fiecarui primar din Romania este acela de a deveni cel mai bun prieten al secretarului de stat, numit "Tony" de catre cei apropiati.

Un alt post extrem de important este detinut de un liberal clujean. Liviu Radu conduce Departamentul de Administratie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. El a coordonat reforma administratiei romanesti care a dus la depolitizarea prefecturilor. Acum, lui ii revine greaua misiune de a coordona regionalizarea Romaniei.

Un alt secretar de stat liberal din Cluj este Valentin Naumescu, de la Ministerul Afacerilor Externe. O mare parte a proiectelor care vizeaza promovarea culturala a Romaniei sunt concepute de echipa sa. Naumescu are ca sarcina schimbarea brandului de tara.

El trebuie sa faca toate eforturile pentru a transforma imaginea Romaniei din cea a unei tari de borfasi intr-una a intelectualilor si specialistilor in IT.

Ultimul mohican din PSD Cluj care resista in structurile administrative din Bucuresti este scriitorul Grigore Zanc. El este membru in Consiliul National al Audiovizualului, institutia care vegheaza la respectarea legii de catre statiile radio si TV. Zanc a fost ministru al Culturii in cabinetul Nicolae Vacaroiu, a fost senator si prefect de Cluj. Acum, el detine un post echivalent celui de secretar de stat.

Chertes - Il Consigliere

Esalonul al treilea al Puterii il include pe fostul sef al Politiei Sanitar-Veterinare, Mircea Chertes. El este in prezent consilierul premierului Calin Popescu-Tariceanu. Clujeanul a fost implicat in mai multe scandaluri, dar de fiecare data a scapat cu fata curata. Asa ar fi, de pilda, afacerea in care a primit fara licitatie contractul pentru construirea parcarii din cartierul Marasti.

In cele din urma, documentul a fost anulat, iar Primaria a organizat o licitatie care a fost castigata tot de firma familiei Chertes.

De asemenea, Chertes a fost unul dintre cei care au initiat scandalul "Gazeta". Ca urmare a plangerilor penale depuse in acest dosar, 10 dintre managerii trustului de presa au fost arestati.

Un alt consilier al premierului recrutat de la Cluj este Elena Ceusan, cea care este si consilier judetean. Absolventa de Drept, ea a este prietena deputatului Horia Uioreanu. Cei doi au un copil de cateva luni.

Pe lista clujenilor influenti se numara si fostul senator PD, Iuliu Pacurariu. In prezent, acesta este consilierul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Pacurariu are pe mana fonduri imense. El coordoneaza programele co-finantate de Uniunea Europeana care vizeaza reabilitarea retelelor de apa din orasele Romaniei.

Doar in Cluj-Napoca, un astfel de program a fost evaluat la 80 de milioane de euro.

De la legitimatia de ziarist la butoanele de comanda din ministere

Un alt clujean care este consilierul ministrului Administratiei, Vasile Blaga, este fostul jurnalist Rares Niculescu. Acesta si-a inceput cariera politica din postul de sef de cabinet al lui Emil Boc, in perioada in care acesta era simplu deputat.

Dupa alegerile locale din anul 2004, Niculescu a devenit purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, iar dupa cele generale a fost promovat consilier al ministrului Blaga. Fostul ziarist a intrat in dispute cu o serie de comandanti influenti din Politia Romana.

Pe lista consilierilor de ministru se afla si o alta fosta jurnalista din Cluj, Laura Marusca. Dupa o cariera care a dus-o in postul de purtator de cuvant la Prefectura Cluj, ea l-a urmat de seful ei, Mihail Hardau, la Bucuresti.

Printre clujenii care se invart in cercurile Puterii din Capitala se numara si Magor Csibi, consilierul presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.