Aderarea la Uniunea Europeana si mult asteptata disparitie a taxele vamale a adus ieftiniri doar la produsele IT&C de lux, de tipul plasmelor. Costul acestora a scazut cu circa 15 la suta, desi speculatiile din presa ridicau acest procent pana la 40 la suta. In rest, liniste.

Sibienii si nu numai au sperat la reduceri spectaculoase la produsele electronice si electrocasnice, imediat dupa aderare. Principalul motiv al acestor ieftiniri, invocat de analisti si directori de magazine, a fost disparitia taxelor vamale. Cu alte cuvinte, unii din analisti s-au gandit ca daca dispar taxele vamale la importul acestor produse din UE, va scadea si pretul lor.

Numai ca situatia reala este putin mai complicata. Din cate au aratat mai multi directori de magazine din Sibiu, preturile la produsele IT nu vor suferi ieftiniri spectaculoase. In cel mai bun scenariu, se va mentine tendinta usoara si normala de ieftinire treptata a anumitor produse IT, tendinta care s-a manifestat pe piata in ultimii ani.

Pe de alta parte, directorii si patronii de firme IT anunta o posibila scumpire a acestor produse, din primavara, ca urmare a introducerii unei taxe de mediu. „Produsele IT nu se ieftinesc, dupa cum s-a tot speculat. Dimpotriva, o data cu introducerea taxei de mediu, acestea se vor scumpi.

Mai ales monitoarele LCD, pentru ca, din cate am inteles, la aceste se vor cere mai multi ani pentru mediu”, ne-a declarat Dan Lucian, directorul Grafitti Computers Sibiu. Patronul firmei sibiene arata ca preturile produselor comercializate in magazinele proprii nu au suferit o ieftinire dupa aderare si considera ca aceasta situatie este una generala.

De aceeasi parere este si directorul magazinului Ultra Pro Sibiu, Aleman Oprisiu. Acesta nu crede in ieftinirea produselor IT, dar nu exclude o scadere a preturilor la componentele produse in Europa. „Cele mai multe produse vin la noi direct din tarile asiatice, gen Taiwan, unde sunt asamblate.

Este posibil ca la anumite categorii de produse, care sunt fabricate in Europa, sa aiba loc o ieftinire. Nimic nu este insa sigur”, a declarat Aleman Oprisiu. Acesta crede la randul sau ca in primavara este posibila o marire a pretului la produsele IT&C, produse electronice si electrocasnice, ca urmare a introducerii mult disputatei taxe de mediu.

Sunt comercianti de produse IT&C care anunta ieftiniri. Chiar daca la un segment foarte redus de produse. Silviu Barbat, directorul magazinului Flamingo, din piata Aurel Vliacu, anunta iefteniri la plasme si DVD-uri. Pretul acestora a scazut cu circa 15 - 18 la suta. „Povestea cu ieftinirile la produsele electronice si electrocasnice a fost o speculatie.

Nu se vor ieftini decat produsele de lux. Romania este scutita de taxe vamale la aceste produse de un an. Se plateste doar TVA. Deci nu avea cum sa se ieftineasca produsele elctronice obisnuite. Ieftiniri s-au produs la plasme, DVD-playere, dar scaderea pretului nu este foarte mare”, ne-a declarat Aleman Oprisan, directorul magazinului Ultra Pro Sibiu.

De asemenea, un reprezentant din conducerea Nokitel Sibiu ne-a declarat ca piata IT&C urmeaza de ani buni o tendinta normala si usoara de ieftinire pe categorii de produse.

Pe cine sa mai crezi?

In presa centrala au aparut declaratii contradictorii pe alocuri, care anuntau mari ieftiniri. Spre exemplu, ziarul Gardianul anunta o scadere a pretului plasmelor cu pana la 40 la suta, dar si o scadere a electronicelor cu 20 la suta.

"Pentru televizoare si DVD-uri, taxele vor scadea de la 42% la aproximativ 14%", scria Gardianul preluand declaratiile reprezentantilor companiei Altex, fara a numi insa un responsabil al companiei. Deocamdata insa, certe sunt preturile din magazine, aproape identice cu cele din 2006. Singurele schimbari sunt la superplasmele al caror pret este oricum peste putinta omului obisnuit.