Actorul principal de astazi al vietii culturale sibiene este Muzeul National Brukethal, care are pregatite nu mai putin de cinci evenimente culturale. De partea cealalta, Complexul National Muzeal “Astra” continua expozitia “Tezaure Umane Vii” proiectul multimedia “Sibiu, tinutul meu natal”.

Studioul de film “Astra” ne asteapta la “Marele jaf comunist”, in timp ce. Mai spre seara, Imperium Pub, ne cheama din nou la o discutie in ritm de jazz.

Expozitie “Salve fiat romuli nepos!” Gorzo New Painting, Muzeul National Brukenthal, etajul I, ora:10:00

Arta si satul romanesc asa cum nu l-ati mai vazut vreodata. Tanarul artist Gorzo preia elemente esentiale ale satului romanesc transilvanean pe care, folosindu-se de un limbaj modern, le transforma intr-un mod nemaiintalnit. Expozitia, vernisata la inceputul acestei luni, a creat deja numerose valuri in randul criticilor si iubitorilor de arta.

Expozitie “Sibiu, oras european”, Muzeul de Istorie, sala 12, ora: 10:00

Expozitia “Sibiu, oras european” este doar prima manifestare dintr-o serie mai lunga de expozitii. Privite in ansamblu, toate cele sase expozitii vor fi o incursiune cronologica in viata burgului de pe malul Cibinului, pornind de la breslele din Evul Mediu si ajungand pana in ziua de astazi, la Statutul de Capitala Culturala Europeana si la cel de oras european.

“Modelul Brukenthal. Europa Luminilor si colectionarii sai”, Muzeul National Brukentha, etajul I, ora: 10:00

“Pinacoteca baronului Samuel von Brukenthal”, Muzeul National Brukenthal, etajul II, ora: 10:00

“Baronul Brukenthal, homo europaeus”, Muzeul National Brukenthal, etajul I, ora: 10:00

Acest proiect expozitional porneste de personalitatea marcanta a baronului Samuel von Bukenthal si importanta pe care a acordat-o el culturii. Principiul de baza este cel al identitatii acestui spatiu cultural, capacitatea sa de a promova cooperarea multinationala, trecandu-se peste dificultatile de limbaj, pozitie geografica sau istorice.

Evenimentele sunt structurate pe concepte care deriva sau se alatura celui de identitate: apartenenta, evolutie, continuitate, contacte, influente.

Expozitiile aduc in centrul atentiei din nou personalitatea baronului Brukenthal si caracterul sau, reliefarea calitatilor facandu-se prin aducerea in prim plan a operelor de exceptie colectionate de acesta si prin importanta acordata de acesta culturii.

Sibiu, tinutul meu natal - publicatie virtuala, internet: www.sibiulmeu.ro

Tezaure Umane Vii, Casa Hermes, Piata Mica, ora: 10:00

Complexul National Muzeal “Astra” continua astazi cele doua proiecte. Este vorba despre expozitia “Tezaure Umane Vii”, eveniment organizat sub egida UNESCO si care isi propune sa readuca in centrul atentiei valorile traditionale romanesti prin ducerea mai departe a mestesugurilor si artei populare prin mesteri si ucenici.

De partea cealalta, cel de-al doilea proiect al CNM Astra este unul multimedia, bazat pe internet. Site-ul de internet www.sibiulmeu.ro isi propune sa apropie diaspora sibiana si romana de tara ei si de traditiile pe care le-au lasat in urma.

“Marele jaf comunist”, regia Alexandru Solomon, Romania, 2004, Studioul de Film “Astra”, Piata Mica, ora:14:00.

Filmul spune povestea a sase membri ai fostei Securitati, care in 1959 a jefuit Banca Nationala a Romaniei. Pentru ca au fost prinsi, statul roman i-a obligat sa isi joace propriile roluri intr-o productie cinematografica care a rulat la acea vreme in toata tara.

Cafe Jazz, concert live cu Lucian Fabro Trio& Guests

Pe toata durata Capitalei Culturale, Imperium Pub va face in asa fel incat muzica jazz in special si muzica buna in general sa se simta in localul sibian ca la ea acasa.

La acest lucru vor ajuta si invitatii de rangul Miles Griffith (S.U.A.) & Imperium Jazz Band, Susanne Alt Quartet (Olanda), Evan Stone Quartet (S.U.A.), Quetzal (Belgia), Michel Reis Trio (Luxemburg), Benoit Martiny Quartet (Luxemburg), Organic Quartet (Cehia). Auditie placuta!