Vicepresedintele Consiliului Academic al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, a raspuns, intr-un comunicat de presa, acuzatiilor de plagiat formulate de catre presedintele Comitetului de Initiativa "Bolyai" (CIB), Barna Bodo.

Stefan Szamoskozi a declarat ca teza sa de doctorat este "o lucrare experimentala, a carei concluzii si discutii se bazeaza pe date experimentale culese in studiile proprii".

Paginile care fac obiectul acuzatiilor ar descrie paradigme clasice ale psihologiei "fara a le asuma ca fiind contributii proprii", fapt ce exclude incadrarea creatiei psihologului clujean in definitia clasica a plagiatului. Szamoskozi a considerat ca acuzatiile lui Bodo fac parte dintr-un demers menit sa-l discrediteze profesional in contul luptei sale cu extremismul.

Profesorul universitar a apreciat ca acest demers a venit "ca urmare a actiunilor mele constante impotriva actelor de extremism orientate asupra universitatii".

Rectoratul UBB s-a solidarizat cu Stefan Szamoskozi. Conducerea institutiei a precizat intr-un comunicat de presa ca acuzatiile lui Barna Bodo se inscriu intr-o serie mai larga de actiuni menite sa denigreze institutia de invatamant superior.

Autoritatile administrative ale universitatii sustin ca "vor lua masuri pentru incadrarea in reglementarile activitatii universitare", si il acuza, la randul lor, pe Bodo, ca a desfasurat conferinta de presa in timpul alocat desfasurarii activitatilor didactice. O alta acuzatie se refera si la opera stiintifica a presedintelui CIB, apreciata ca "mediocra" in comunicatul UBB.

Astfel, Barna Bodo risca sa fie a treia persoana sanctionata de conducerea Universitatii "Babes-Bolyai" dupa scandalul placutelor bilingve. In urma acestuia, prorectorii maghiari Ladislau Nagy si Levente Salat au demisionat din functii.

Vicepresedintele Szamoskozi se bucura, insa, in continuare de sustinerea conducerii universitatii si a unei parti insemnate a liniei maghiare din UBB. Administratia institutiei de invatamant superior a raspuns dur la actiunile intreprinse de Comitetul de Initiativa "Bolyai" si nu da semne ca ar fi dispusa sa cedeze nici in fata acuzatiilor de plagiat la adresa lui Szamoskozi.

Presedintele CIB l-a mai acuzat pe profesorul universitar ca ar fi "artizanul sanctionarii lectorilor maghiari Peter Hantz si Lehel Kovacs". Administratia UBB precizeaza ca votul nu a fost exprimat pe criteriu etnic. Cele 71 de voturi in favoarea sanctionarii celor doi lectori ar fi fost exprimate de senatori romani, maghiari, germani sau evrei.