Controversatul om de afaceri albaiulian Franti Itul, aflat de mai mult timp in atentia autoritatilor de cercetare penala, a dat in judecata Ministerul Agriculturii in scopul recuperarii pagubelor suferite in mai 2006, cand 96.203 de capete de pui din ferma proprie au fost sacrificate ca urmare a suspiciunii de imbolnavire cu virusul gripei aviare.

Acesta solicita Curtii de Apel Alba Iulia obligarea Ministerului Agriculturii de a propune Guvernului emiterea unei hotarari prin care sa declare "stare de calamitate naturala fata de episodul de mortalitate aviara din primavara anului 2006".

De asemenea, Itul a mai cerut judecatorilor obligarea ministerului sa-i achite suma de 628.095 RON (6,28 miliarde lei vechi) care reprezinta valoarea de circulatie a cantitatii de 136.419 kg carne de pasare incinerata in perioada 12 mai - 25 mai 2006, din dispozitia Autoritatii Sanitar-Veterinare.

Sacrificarea pasarilor, decisa inainte de confirmarea virusului

Franti Itul mai sustine ca a recurs la instanta dupa ce solicitarile oficiale inaintate autoritatilor competente au fost respinse, pe motiv ca ar nu ar fi vaccinat corect pasarile care au fost sacrificate.

Ferma omului de afaceri - SC "Itul" SRL - situata in comuna Santimbru, la aproximativ 8 kilometri de Alba Iulia, a fost lovita din plin de criza provocata de gripa aviara in primavara anului trecut, chiar daca pasarile nu au fost diagnosticate cu acest virus.

Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare (ASV) au decis sacrificarea tuturor pasarilor dintr-o hala a fermei, in conditiile in care la momentul respectiv exista doar suspiciunea de gripa aviara. Ulterior, analizele efectuate la Bucuresti au aratat ca zburatoarele erau bolnave de pseudo-pesta aviara, o boala total diferita de gripa aviara si care nu se transmite la om.

Inainte de a recurge la instanta, Itul a cerut oficial Directiei Agricole Alba acordarea despagubirilor, cererea acestuia fiind inaintata Ministerului Agriculturii, condus la acea vreme de Gheroghe Flutur. Raspunsul a fost, insa, negativ pe motiv ca "pasarile nu au fost imunizate corect".

"Pasarile au beneficiat de toate tratamentele si vaccinarile specifice varstei in care se aflau, inclusiv cele specifice pseudo-pestei aviare", a mai afirmat omul de afaceri.

La momentul respectiv, conducerea ASV a precizat ca mortalitatea in randul pasarilor din ferma ar fi putut fi declansata de faptul ca a fost efectuata o vaccinare in plus fata de normele acceptate in domeniu.