Cum era si normal, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, si-a stabilit o lista de prioritati pentru acest an. Spune ca institutia pe care o conduce parcurge una dintre cele mai importante perioade din istorie.

Este primul an in Uniunea Europeana, unul in care incepe practic goana de urmarire a statelor dezvoltate din occident. Bottesch a simtit momentul favorabil si, oarecum surprinzator, anunta ca nu neaparat Aeroportul International si programul "Sibiu - CCE 2007“ sint principalele tinte din acest an.

Inainte de a vorbi despre aceste obiective, presedintele CJ ataca mai intii doua subiecte cu adevarat importante.

Prioritatea numarul unu

Anul 2007 este unul crucial pentru Consiliul Judetean Sibiu. Desi obiectivele mari ne-ar putea conduce la ideea ca cele mai importante ar fi lucrarile la Aeroport si participarea onorabila la programul „Sibiu - CCE 2007", Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, are alta ierarhie a prioritatilor.

"Odata cu aderarea noastra la Uniunea Europeana, urmeaza sa parcurgem un proces indelungat de adaptare la conditiile si regulile care functioneaza in aceasta comunitate. Pentru aceasta, trebuie sa cunoastem care sint regulile si, in functie de acestea, sa cautam sa profitam de conditiile oferite.

La nivelul judetului am facut si facem importante eforturi pentru a veni cu proiecte fiabile, capabile sa absoarba fonduri importante de la comunitatea europeana. In special in infrastructura", spune Martin Bottesch.

Concurenta mare

Presedintele Consiliului Judetean recunoaste ca, in acest moment, stam rau in acest domeniu. "Trebuie actiunat cu mare raspundere pentru ca, intr-un timp relativ scurt, sa asiguram conditiile necesare absorbirii fondurilor si realizarii obiectivelor pe care ni le-am propus.

Sigur, sumele care vor veni sint importante, dar tot atit de important este faptul ca va fi si o concurenta mare pentru obtinerea lor. Nu avem voie sa avem emotii si sa fim prinsi nepregatiti", explica Bottesch.

Eficientizarea activitatii

De asemenea, cresterea eficientei activitatii si a autonomiei locale sint puncte de interes pentru conducerea judetului. "In ceea ce priveste Consiliul Judetean, noi am intrat intr-un proces mai amplu de modernizare a activitatii, care va fi continuat cu un accent mai mare pe descentralizarea sarcinilor si cresterea autonomiei locale dupa modelul european.

In acest domeniu insistam pe cresterea eficientei fiecarui serviciu si directie, introducerea tehnicilor avansate, consolidarea colaborarii dintre Consiliul Judetean si consiliile locale, cu celelalte institutii publice ale judetului", explica presedintele CJ.

Caminul spital

Domeniul social ramine un capitol deosebit de important. "In plan social avem de realizat, in 2007, o unitate medico-sociala la Saliste, unitate care va trebui terminata neaparat in acest an. Guvernul a alocat o importanta suma de bani pentru realizarea ei, deoarece cladirea care gazduieste acest camin-spital este revendicata si trebuie inapoiata fostilor proprietari.

Este important pentru noi sa gasim solutiile optime, pentru ca aceasta unitate va ramine in patrimoniul judetului si trebuie sa o facem functionala si moderna de la inceput", arata Bottesch.

Aeroportul

Nu in ultimul rind, se pune problema realizarii lucrarilor de modernizare si dezvoltare de la Aeroport. „Aici avem cea mai mare investitie a judetului de pina acum si trebuie sa profitam de sprijinul deosebit de mare pe care Guvernul il acorda acestei investitii.

Am luat masuri de crestere a ritmului de realizare al lucrarilor si speram ca firmele angajate in lucrari isi vor da silinta ca aceasta, daca se poate, sa fie finalizata inainte de termenul prevazut. Odata cu finalizarea modernizarii, cred ca vom intra intr-o etapa noua a dezvoltatii economice deosebit de benefica judetului", apreciaza presedintele Marin Bottesch.

Capitala europeana

Capitala culturala europeana este, in opinia lui Martin Bottesch, elementul de valoare al judetului pentru acest an. „Nu pot omite din seria activitatilor de mare interes a judetului participarea noastra la programul "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007".

Sprijinim acest program nu numai material, ci si prin formatiile si institutiile subordonate si dorim, in ceea ce ne priveste, sa avem o contributie deosebita. De reusita acestui program depinde si modul in care va fi perceput judetul nostru in tara si strainatate, dezvoltarea lui economica si sociala, nu doar cea culturala si turistica", puncteaza Bottesch.