Asociatia Crescatorilor de Oi din judetul Sibiu in parteneriat cu Directia Aghricola Sibiu, prin Oficiul Judetean de Consultanta in Agricultura si Consiliul Judetean Sibiu au organizat ieri in Dumbrava Sibiului un seminar international pe tema modificarilor pe care crescatorii de ovine din Sibiu vor trebui sa le faca pentru a rezista pe piata Europeana.

La intalnirea de ieri dimineata au raspuns prezent cateva zeci de crescatori de oi din tot judetul Sibiu, numerosi specialisti ai Directiei Agricole, reprezentanti ai Consiliului Judetean Sibiu si primari de comune.

“Prin aceasta intalnire vrem sa va instruim atat in ceea ce priveste specializarea in cresterea ovinelor, cat si in procesarea produselor”, a declarat Mircea Opris in deschiderea evenimentului, adresandu-se tuturor celor prezenti.

“Discutam despre tehnologii de crestere a ovinelor, despre rase, procesare si mai nou, norme europene, ca sa stim pe ce sa ne axam”, a declarat Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor.

Lectii de la austrieci

Riedmann Hans-Albert si Gabriel Hermann au reprezentat Camera de Agricultura din Linz, Austria, insa si-au inceput prezentarea spunand ca “nu am venit aici ca misionari, Austria este o tara cu un numar mic de ovine. De fapt, cine vrea sa invete ceva despre cresterea ovinelor ar trebui sa vina in Romania”.

Expunerea celor doi invitati a vrut in primul rand sa arate fermierilor sibieni cu ce greutati s-au confruntat omologiilor austreci dupa integrarea in Uniunea Europeana si ce solutii au gasit ei la aceste probleme. “Si la noi se gaseau rase a caror productie nu corespundea cu normele Uniunii Europene. Fermierii au fost foarte derutati din cauza asta”, a spus Riedmann Hans-Albert. Acesta a prezentat pe urma unde s-a ajuns la ei si ce se poate face si la noi.

Ne trebuie rase superioare

Partea a doua a zilei a fost dedicata intrebarilor si problemelor ridicate de catre crescatorii de ovine sibieni. Cu ce concluzii au ramas ei in urma acestei intalniri? Pentru Mihai Lienerth, primarul comunei Vurpar, el insusi un crescator de ovine cu nu mai putin de 500 de oi in ograda, lucrurile sunt destul de clare.

“Cum au spus si cei din Austria, va trebui sa ne schimbam viziunea in ceea ce priveste rasele. Un singur lucru este clar, va trebui sa reducem din efectivele de oi pe care le-am crescut pana acum si sa aducem la crestere rase noi, de calitate”, ne-a marturisit acesta.

In judetul nostru exista mai multe asociatii ale crescatorilor de oi, toate confruntandu-se cu aceleasi probleme: piata de desfacere, subventii si rase productive. Oierii sibieni vor trebui sa gaseasca rezolvari rapide daca vor sa reziste pe piata europeana in acest sector.

Printre organizatori s-au numarat Mircea Opris, directorul Oficiului Judetean de Consultanta in Agricultura, Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine OVISIB din Sibiu, iar invitati au fost specialisti ai Camerei de Agricultura din Linz, landul Austria Superioara, prof. Ioan Padeanu, specialist in cresterea ovinelor de la Universitatea din Timisoara si multi altii.