Programul de astazi al Capitalei Culturale Europene continua in mare parte proiecte demarate la inceputul acestei luni, cum sunt expozitiile gazduite de Muzeul National Brukenthal: “Sibiu, oras european”, “Bronul Brukenthal, homo europaeus” sau de Complexul National Muzeal “Astra”, precum “Tezaure Umane Vii”.

Nu lipseste din program nici Cipi Oancea, cu Piano Bar in Imperium Pub sau un nou film documentar la Studioul de Film Astra.

“Sibiu, tinutul meu natal”, publicatie virtuala internet, www.sibiulmeu.ro

Expozitie “Teazaure Umane Vii”, Casa Hermes, Piata Mica, ora 10:00

Cele doua proiecte ale Complexului National Muzeal “Astra” urmaresc atat continuarea traditiilor populare romanesti, prin pastrarea si continuarea vechilor mestesuguri, cum se poate observa din expozitia “Tezaure Umane Vii” dar si atragerea romanilor din strainatate si din tara catre aceste traditii, apropiere ce poate fi observata prin proiectul “Sibiu, tinutul meu natal”

Expozitie “Salve fiat romuli nepos!”, Gorzo New Painting, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal, etaj I, ora: 10:00

Expozitie “Piancoteca baronului Samuel von Brukenthal”, Muzeul National Brukethal, Palatul Brukenthal, etaj II, ora 10:00

Expozitie “Europa Luminilor si colectionarii sai. Modelul Brukenthal”, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal, etaj I, ora 10:00

Expozitie “Baronul Brukenthal, Homo Europaeus”, Muzeul National Brukenthal, Palatul Brukenthal, etaj I, ora 10:00

Cele patru expozitii ale Muzeului National Brukenthal ofera vizitatorilor posibilitatea ca in tmpul petrecut in muzeu sa vada atat lucrari care amintesc de personalitatea de marcanta a baronului Brukenthal, deosebite prin importanta pe care a acordat-o acesta culturii si colectiei sale impresionante de tablouri, dar si lucrari care tine de noile tendinte si modalitati de exprimare in arta, asa cu reiese din expozitia tanarului artist Gorzo.

Prima parte a proiectelor enumerate mai sus, facand referire in mod direct la personalitatea lui Samuel von Brukenthal, fac trimitere si la importanta colectiei acestuia pe plan local si national, in timp ce “Salve fiat romuli nepos!”, a lui Gorzo este o transpunere socanta a valorilor satului romanesc traditional in modalitatile de creatie moderna.

Expozitie “Sibiu, oras european”, Muzeul de Istorie, Strada Mitropoliei, numarul 2, ora 10:00

“Sibiu, oras european” este doar prima expozitie dintr-o suita mai lunga de expozitii ce vor fi prezentate de-a lungul anului la Muzeul de Istorie.

Alaturi de valorile si meritele care afc ca Sibiul sa fie considerat pe buna dreptate un oras al Europei, vor mai fi prezentate si lucrari care vor aduce in fata vizitatorilor breslele sibiene din epoca medievala, orasul in febra Festivalului International de Teatru sau vazut de fotografii straini.

“Strain in fata tuturor”, regia Jasmine Dellal, SUA, 1999, Studioul de Film Astra, Piata Mica, ora:14:00

Pun pariu ca nu stiati ca in Statele Unite ale Amercii traiesc peste un milion de tigani si ca problemele americanilor cu acestia sunt la fel cu problemele cu care se confrunta si romanii. Documentarul “Strain in fata tuturor” spune tocmai aceasta poveste, pornind de la o simpla familie de rromi din America si viata pe care o duc ei.

Filmul mai si dezvaluie istoria si cultura rromilor si prejudecatile pe care le-a stirnit de secole modul lor de viata.

“Piano Bar” cu Cipi Oancea, Imperium Pub, Strada Nicolae Balcescu, ora: 20:30

Cipi Oancea si muzica jazz au devenit deja cuvinte la ordinea zilei in Imperium. De altfel, muzica jazz si muzica buna se simt ca acasa in barul sibian, aceasta fiind si ideea organizatorilor acestor seri pentru intregul program al Capitalei Culturale. Nu vor lipsi nici marii artsti si surprizele in acest sens se vor tine lant in Imperium.