Disponibilizari colective

Ieri, la primele ore ale diminetii, zeci de fosti angajati ai companiei Petrotrans Ploiesti, singurul transportator autorizat de produse petroliere finite din tara, au venit la sediu pentru a-si perfecta actele de concediere.

Ei fac parte din ultimul val de disponibilizari colective, aprobat de guvern pe 31 decembrie, cand 400 de salariati au fost trecuti pe lista celor care vor ingrosa randurile somerilor. „Eu am 55 de ani, varsta la care nu te mai angajeaza nimeni.

Am lucrat aproape o viata la oficiul de calcul, iar acum m-am trezit pe drumuri”, se plange Aron Mihaiescu, unul dintre fostii angajati ai Petrotrans, companie la care Ministerul Economiei si Comertului este unic actionar. Liderului de sindicat, Elena Tanase, ii vine greu sa accepte ca nu mai are cui sa reprezinte interesele.

"Este pacat de acesti oameni, care isi pierd locurile de munca la varsta la care este imposibil sa te mai angajezi. Tot ce-am putut face pentru ei a fost sa obtin maximum de protectie sociala prevazut de legislatia actuala”, sustine liderul Tanase. Disponibilizatii vor beneficia, conform OUG 3/2003, de 20, pana la 24 de salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca.

La aceste plati se va adauga un sprijin financiar de la bugetul asigurarilor sociale echivalent cu doua salarii medii nete pe economie.

Conducte fara paza

In prezent, in compania care administra peste 1.800 de kilometri de conducte subterane de transport al produselor petroliere, mai lucreaza 100 de persoane pentru care conducerea face mari eforturi sa le plateasca. „Nu stiu cat timp le vom mai putea oferi un loc de munca ultimilor oameni din societate.

Desi am facut numeroase demersuri la Ministerul Economiei sa salvam aceasta companie de la faliment, pana acum nu am primit niciun raspuns oficial, doar promisiuni”, spune directorul general al Petrotrans, Gabriela Toader.

Pentru ca a acumulat datorii de peste 34 de milioane de lei la bugetul de stat, conform site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), sediul societatii din Ploiesti a fost pus sub sechestru de Ministerul Finantelor, urmand sa fie scos la licitatie luna viitoare.

Dincolo de problemele sociale pe care le genereaza iminentul faliment al societatii, reteaua de conducte subterane ramane la indemana hotilor de fier vechi. „Am propus conducerii ministerului alocarea unei sume lunare de 5,3 miliarde de lei vechi pentru a putea asigura intretinerea conductelor, insa nu am avut niciun succes”, spune directorul Toader.

"In ultimele sase luni, patrulele noastre au depistat un singur caz de furt, in care sa intereseze fierul vechi si nu produsul petrolier”, ne-a declarat Leonard Dragomirescu, ofiterul de presa al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova. Aceasta situatie s-ar putea schimba, insa, pentru ca in prezent conductele nu mai sunt pazite de nimeni.