Complexul comercial Iulius Mall, un prim tronson al centurii ocolitoare, Bulevardul Muncii-Apahida, trei parking-uri supraterane, patru piete agro-alimentare, acestea sunt proiectele angajate de administratia clujeana ce vor fi finalizate anul acesta.

Atat Consiliul Judetean (CJ), cat si Consiliul Local (CL) au angajat o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea urbanistica si economica a Clujului. O serie dintre proiectele parking-urilor demarate, atat de CJ, cat si de CL, au intrat in aceste luni pe ultima suta de metri.

Primul parking suprateran care va fi dat in folosinta este cel de pe strada Motilor, din spatele Primariei, care va avea 382 de locuri de parcare. Investitia se ridica la 4,5 milioane de euro si ar urma sa fie inaugurata in luna aprilie.

De asemenea, se lucreaza la parking-ul suprateran de 360 de locuri din Piata Mihai Viteazu, o investitie de 12 milioane, ce va fi finalizata in octombrie. In ceea ce priveste parking-ul de pe strada Dorobantilor, lucrarile au fost intarziate. Aceasta investitie de circa 3 milioane de euro ar fi trebuit finalizata in luna iulie a lui 2007.

Nu cred ca vor incheia lucrarile pana la termenul-limita. Dar pana spre finalul acestui an va fi gata si acest obiectiv, a asigurat purtatorul de cuvant al Primariei, Raimonda Boian.

Mall, din septembrie

Una dintre investitiile angajate de CJ, inca de la inceputul anului 2005, este complexul comercial de tip mall din cartierul Gheorgheni. Iulius Mall va fi inaugurat, conform contractului acestei societati cu Univers T (societate aflata sub autoritatea CJ), anul acesta, in luna septembrie.

Si lucrarile angajate de municipalitate anul trecut la pietele agro-alimentare vor fi incheiate anul acesta, sustine Raimonda Boian. In septembrie vor fi date in folosinta Piata Hermes si Piata Flora, iar cea din Mihai Viteazu, o data cu parking-ul, adica in octombrie.

In ceea ce priveste situatia din Piata Zorilor, desi obiectivul ar fi trebuit finalizat luna viitoare, termenul de predare s-a amanat. In total, noile piete au costat bugetul local 5,1 milioane de lei.

CJ demareaza proiecte noi

CJ va mai demara un proiect privind realizarea unui centru multifunctional. Este vorba despre terenul de pe Calea Turzii numarul 2-14, ce masoara aproximativ 3500 de metri patrati si care va fi scos la licitatie pana la finele acestei luni. Vom incerca sa grabim procesul de licitatie pentru acest teren, a declarat arhitectul judetului, Radu Spanu.

El a mai precizat ca printre proiectele CJ de anul acesta se numara si Spitalul de Urgenta de la Floresti, ce ar urma sa fie finantat de Guvern. Investitia se va ridica la cateva milioane de euro, iar CJ are obligatia de a asigura terenul si utilitatile, a spus Spanu.

De asemenea, anul acesta se vor mai atrage fonduri prin Ministerul Integrarii si pentru modernizarea si prelungirea partiei de schi de la Baisoara pana la 1,200 km. si statiunea de la Vladeasa intra intr-un astfel de program, a informat Spanu.

Primul tronson al centurii ocolitoare

Clujenii vor putea circula, la sfarsitul acestui an, pe primul tronson al centurii ocolitoare, cea de nord-est - Bulevardul Muncii-Apahida. Lucrarile abia au inceput si sunt realizate de Tirena Scavi.

Firma care realizeaza lucrarile are un ritm alert, astfel incat, spre sfarsitul acestui an, se va putea da in folosinta prima centura, sustine Raimonda Boian, purtator de cuvant al Primariei. Investitia se ridica la peste 25 de milioane de lei.

Consiliul Judetean a anuntat, de asemenea, ca in acest an va incerca sa obtina o finantare pentru modernizarea drumului judetean Tureni-Apahida, astfel incat acesta sa poata fi folosit in conditii bune de masinile care opteaza sa ocoleasca Clujul.

Noi vom asigura studiul de fezabilitate, urmand ca pentru investitie sa atragem surse externe, a declarat Spanu. Tot in bugetul pe anul viitor al municipalitatii vor fi inclusi bani si pentru lucrari la Bastionul Croitorilor si la ridicarea sediului Filarmonicii de Stat a Transilvaniei.

Deocamdata, pentru Bastion nu se stie exact care vor fi costurile lucrarilor, pentru ca nu s-a realizat studiul de fezabilitate, insa Filarmonica va costa 17 milioane de euro. Obiectivul se va finaliza n 48 de luni de la inceperea lucrarilor. De asemenea, si Cinematograful Republica ar urma sa fie supus unor lucrari de reamenajare.

Primarul Emil Boc a anuntat ca se va amenaja acolo si un spatiu expozitional, dedicat artistilor.

100 de strazi intra in reparatii

Alt proiect prioritar pentru municipalitate este continuarea programului de modernizare a celor 288 de strazi. 93 de strazi vor intra in reparatii prin acest program si alte aproximativ 10 in afara acestuia. De asemenea, in bugetul local de pe 2007 vor fi inclusi bani pentru asfaltarea a 100 de strazi si trotuare dintre blocuri.

Pentru ca nu avem bugetul pe 2007, nu putem spune in acest moment cati bani se vor aloca pentru aceste programe. CJ va continua, la randul sau, programul de reabilitare a drumurilor judetene. In special, CJ se va concentra pe drumul de munte Vladeasa - Valea Draganului - Ic Ponor.