Directorul Companiei Nationale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP) Cluj, Iulian Dunaev, a pus la index toate informatiile despre institutia pe care o conduce si despre privatizarea SC "Piscicola" SA Cluj. Si asta, desi firma se afla in centrul unui scandal care dureaza de cativa ani. Acesta vizeaza privatizarea "Piscicola", societatea care detine cele mai importante lacuri din judet.

Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol a fost infiintata in 2003 si are in structura sa sapte filiale, printre care si cea din Cluj, cu 21 de angajati. CNAFP ar trebui sa se ocupe si de privatizarea societatilor de piscicultura pe care le are in administrare. Una dintre acestea este SC "Piscicola" Cluj, in care compania de stat este asociata cu o firma privata, SC "Titan" SRL.

Desi actionarul minoritar a cerut in repetate randuri o marire a capitalului social, compania de stat s-a folosit de tot soiul de tertirpuri ca sa impiedice acest lucru. Mai mult, directorul CNFAP, Iulian Dunaev, a refuzat sa ofere informatii despre compania publica pe care o conduce.

El se ascunde dupa prevederile legate de informatiile clasificate, fara macar sa cunoasca legea liberului acces la informatiile publice.

"Romania libera" a cerut date despre activitatea companiei inca din noiembrie 2006. Directorul a refuzat, insa, sa ofere alte informatii in afara numarului de angajati, desi legea il obliga sa asigure liberul acces la date, deoarece compania pe care o conduce este o institutie publica din subordinea Ministerului Agriculturii.

Dunaev a refuzat sa arate si care sunt motivele pentru care SC "Piscicola" Cluj nu a fost privatizata pana acum si a precizat doar ca exista un litigiu pe rolul instantelor care impiedica privatizarea. Or, tocmai tergiversarea nejustificata a privatizarii a generat nu doar un litigiu, ci mai multe, din 2005, intre SC "Titan" SRL Cluj si CNAFP, care sunt actionarii SC "Piscicola".

Compania de stat este, deocamdata, actionarul majoritar si detine 60 la suta din actiuni.

Intr-unul din procese, de exemplu, CNAFP cere anularea hotararii AGA "Piscicola" prin care era marit capitalul social pentru ca SC "Titan Piscicola", actionarul minoritar, sa devina actionar majoritar.

Administratorul firmei clujene, Dorin Marginean, a spus ca interesele politice ale liberalilor din judet ar fi dus la aceasta situatie, deoarece se urmareste falimentarea societatii pentru ca apoi sa fie preluate prin interpusi cele 650 de hectare de luciu de apa aflate in patrimoniul "Piscicola".

Deputatul PNL Horia Uioreanu a fost nominalizat ca fiind unul din cei amestecati in aceasta afacere, dar el neaga orice fel de amestec. Cert este ca istoria SC "Piscicola" este una tulbure din cauza amestecului oamenilor politici in mersul firmei. De exemplu, din 1996, majoritatea directorilor societatii sau sefii de ferme au fost numiti sau indepartati pe criterii politice.

Astfel, diferitele manevre au facut ca, la un moment dat, societatea sa ajunga la un pas de faliment.

Doi ani de tergiversari

In primavara anului 2005, deputatul PRM Petru Calian, trecut intre timp la Partidul Conservator, a adresat o interpelare ministrului de atunci al Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, care a ajuns intre timp la PLD, cu privire la posibilitatea transmiterii cu titlu gratuit a lacurilor din Taga catre Consiliul Local al acestei comune.

Flutur a raspuns, in aprilie 2005, ca lacurile respective, care apartin SC "Piscicola" Cluj, asigura 75 la suta din activitatea societatii si, ca urmare, ar fi o greseala transmiterea acestora catre Consiliul Local Taga, deoarece firma este una atractiva pentru privatizare.

Ministrul de atunci a mai afirmat ca "privatizarea SC "Piscicola" Cluj va crea o serie de oportunitati investitionale, financiare si sociale, mai ales pentru comunitatile locale, inclusive prin crearea de numeroase locuri de munca pentru locuitorii din zona".

Tot la acea vreme, Gheorghe Flutur sustinea ca urmeaza ca in cel mai scurt timp sa inceapa procedurile de privatizare prin vinderea pachetului majoritar de actiuni.