Noi ilegalitati: “distrugatorii” au posibilitatea de a intra in legalitate!

Cu mare fast, dar cu o organizare care a lasat putin de dorit, autoritatile locale le-au organizat baimarenilor un revelion al integrarii. Alti bani cheltuiti aiurea, aceleasi fete zambitoare care si-au asumat laurii marii integrari... In Centrul Millenium - mare sarbatoare. La cativa metri doar, batranii pe care vi i-am prezentat in urma cu cateva saptamani in paginile ziarului nostru, se confruntau cu aceleasi probleme.

Se confrunta si in continuare. Pe cand multi dintre mai marii orasului nostru chefuiau, cu burtile pline, unii batrani “petreceau” cu lacrimi in ochi. Unii, cu cateva mici bunatati pe masa, altii cu amintirea revelioanelor din anii tineretii, cand aveau si ei ce pune pe masa de sarbatori. Toate manifestarile au trecut. Facem parte din marea familie europeana. Bogatii se bucura ca vor fi mai bogati, saracii se gandesc cu teroare la faptul ca le va fi si mai greu sa isi procure painea zilnica.

Europa le-a adus o... balustrada

La “inchisoarea” Millenium, problemele persista. Dupa ce proprietarii cramei-restaurant “Millenium” le-au zidit scara de acces, obligandu-i sa foloseasca scara de incendiu, dupa ce o echipa de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures a inspectat si a constatat ca au facut-o ilegal, patronii trebuiau sa darame zidul. Ei bine, nu au facut-o si nici nu mai cred ca o vor face vreodata. Acum, scara de incendiu are...balustrada.

De parca aceasta balustrada va putea fi folosita de batrani sa urce cu mai mare usurinta! In mod normal asa ar fi, dar ei mai trebuie sa le si coboare. Avand in vedere ce panta au aceste scari, cu balustrada sau fara, batranii nu au cum sa coboare in conditii de siguranta. Dar, se pare ca nimeni nu intelege acest lucru. Batraneii, obositi deja de atatea promisiuni nu mai au puterea sa lupte cu ceva care este mai puternic ca ei: ilegalitatile. Doresc doar sa isi petreaca putinele zile pe care Dumnezeu le va mai da, in liniste.

Spera sa fie mutati din acest infern. Nu pentru ca le-ar placea sa plece din aceasta lume din odaile in care au trait o viata, ci pentru ca situatia a devenit prea inumana pentru ei. Nu vor bani, nu vor promisiuni. Vor liniste.

Individa care umbla dupa semnaturi

Nici bine nu au trecut Sarbatorile ca, deja, o femeie care pretinde ca ar fi angajata a Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures umbla la cele cinci familii de batrani dupa semnaturi. Pentru ce le solicita aceste semnaturi? Ca sa aiba o hartie semnata de locatari, cum ca acestia ar fi de acord cu accesul pe scara de incendiu. Din cauza ca nu li s-a explicat intocmai despre ce este vorba, doua familii au semnat aceasta liste. Celelalte trei nu. Ceea ce este si normal, ca doar nu s-au straduit sa indrepte nedreptatea degeaba! Nu imi vine sa cred cat de nesimtiti pot fi unii, care se preteaza la astfel de lucruri josnice.

Continua reamenajarea Cramei-Restaurant Millenium...

Desi cladirea in cauza este considerata monument istoric, cu toate ca au modificat si au remodificat-o la infinit, dupa ce au fost sparti chiar si pereti de sustinere, dupa ce batranilor li s-au crapat peretii de la locuinta, dupa ce li s-a interzis sa mai faca lucrari, cu toate ca le este interzis prin lege sa distruga un monument, continua reamenajarea. Din nou a fost spart un perete. Din nou mizeria a fost adunata in curtea COMUNA, din nou nervii batranilor au fost intinsi la maxim si linistea lor spulberata de bubuiturile aferente distrugerii unui zid. Din nou pe nimeni nu intereseaza!

In vreme ce nume mari din politica sunt anchetate pentru ilegalitati mai mult sau mai putin probate, in vreme ce ziaristii sunt anchetati in stare de arest preventiv, in Baia Mare exista persoane care nu doar ca au comis ilegalitati cu tonele, dar continua sa le comita in liniste, fara ca vreo autoritate sa intervina! Este scandalos, grotesc si inimaginabil intr-o Romanie integrata in Uniunea Europeana! Sau am pierdut eu partea in care s-a anuntat ca Baia Mare nu face parte din Romania si UE? Nu cred, sunt convinsa ca ne-am integrat. Pacat, numai teoretic, practic...

Dupa 50 de ani, nu mai doreste sa stea acasa

Una dintre locatarele acestei cladiri pe care am denumit-o logic “inchisoarea Millenium”, Florica Sike, s-a saturat deja de problemele cauzate de proprietarii Cramei-Restaurant Millenium. Nu mai poate discuta cu nimeni despre aceste probleme fara ca lacrimile sa ii inunde ochii. A primit repartitie in 1957. De atunci locuieste in aceasta parte de cladire. Intre timp si-a strans cateva lucrusoare, care i-au ramas dragi si de care nu s-ar desparti in cazul in care ar fi nevoita sa se mute. “De ne-ar muta oriunde, dar sa ne dea un loc!

Aici nu mai putem trai asa. Macar de-as sti ca o sa incapa lucrurile pentru care am lucrat o viata. Locuiesc din 1957 aici, iar de atunci m-au batut sfintii de cand cu problemele astea! Balustrada a pus-o un vecin, nu ei, pentru ca nevasta-sa umbla in carje si nu poate cobori altfel. Pe ei nu ii intereseaza acest lucru” ne-a declarat cu lacrimi in ochi Florica Sike. Tot ea ne-a atras atentia si ca proprietarii Restaurantului-Crama au mai daramat un perete si ca au “bubuit din nou”.

DJCCPCNM se implica, dar...

Pentru a afla daca exista noutati in ceea ce priveste pasii legali care vor fi facuti in acest caz, l-am contactat pe sculptorul Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures, de la care nu am aflat foarte multe, el nefiind cel care se ocupa direct de caz. Ne-a spus, totusi, ca la Directia pe care o conduce se afla in studiu de avizare scara exterioara. De asemenea, el mai stia si ca patronii le vor construi batranilor o alta scara, “cum o vor ei”!

Pai, dar cine vrea, domnule Marchis?! Banuiesc ca acei patroni pe care nu ma sfiesc sa ii numesc nesimtiti. Ca batranii, in nici un caz, nu vor scara exterioara! Ei vor sa o foloseasca pe cea veche, care NU ESTE ABRUPTA si este, deci, ACCESIBILA si pentru ei, care sunt BATR@NI si BOLNAVI! Reveniti-va odata, domnilor care ne conduceti, voluntar sau involuntar, direct sau indirect, vietile! Ca, daca voi nu faceti lucrurile legal, nu stiu ce exemplu ne dati!

Deoarece domnul Marchis nu se ocupa direct de acest caz, la indicatia dansului am contactat-o pe inginera Ana Mojolic, inspector de specialitate in cadrul Directiei, persoana care a facut parte si din echipa care a investigat situatia la fata locului. Dansa ne-a spus ca reclamatia batranilor a fost data spre rezolvare unei alte colege, care pana acum nu se pare ca nu a gasit un raspuns pe care sa-l poata da reclamantilor.

In schimb, am aflat cu stupoare ca s-a emis o fisa de avizare pentru beneficiari, adica pentru patronatul Cramei-Restaurant, prin care ei pot legaliza tot ce au construit si au reamenajat! Este incredibil ce se intampla! Vom merge in continuare pe firul acestei povesti si promitem sa nu ii lasam sa scape de rigorile legii pe cei care se fac vinovati nu doar de nelinistea acestor locatari batrani, ci si de distrugerea unei cladiri aflate in patrimoniul national!