Marele supermarket BILLA, aparut in Bacau in urma cu un an, a fost amendat de inspectorii sanitari pentru incalcarea normelor de igiena. Deficientele constatate in urma controlului au scos la iveala abateri majore care atenteaza grav la sanatatea clientilor.

Amenda se ridica la 3.600 RON, iar motivatiei deciziei Inspectiei Sanitare de Stat consta in doua abateri deosebit de grave in ceea ce priveste riscul de contaminare al produselor finite scoase la vanzare in galantarele magazinului.

Este vorba de organizarea deficitara a procesului de productie alimentara, fara a se realiza orientarea fluxului tehnologic intr-un singur sens, favorizandu-se astfel incrucisarile intre fazele salubre si insalubre, dar si de neluarea masurilor privind programarea salariatilor la controlul medical periodic si neurmarirea integrala a acestuia.

Deficiente care, este lesne de inteles, pun in pericol sanatatea clientilor si chiar a propriilor salariati.

Pericol de boli

Astfel de abateri de la normele minime de igiena sanitara sunt un risc major, mai ales din punct de vedere epidemiologic, dupa cum ne-a explicat chiar directorul adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Bacau, dr. Marin Bustuc.

“Epidemiologic vorbind, aceste incrucisari ale fazelor insalubre cu cele salubre intr-un proces de productie alimentara pot duce la contaminarea produselor finite cu germeni patogeni care se transmit foarte usor, prin consumul produselor alterate, si la om, ne-a declarat dr. Bustuc.

Pot astfel sa apara toxiinfectii alimentare cu diferiti microbi de tipul salmonella sau stafilococ, care duc la o serie de boli digestive acute si chiar cronice, cum ar fi hepatita.

In timp ,de exemplu, bolile cronice digestive, care pot fi depistate abia dupa 60 de zile de la ingestia de alimente infestate, pot duce la dezechilibre majore, iar netratarea lor se finalizeaza in ciroza hepatica si chiar cancer”.

Mai mult, mai spune dr. Bustuc, salariatii care lucreaza in alimentatia publica pot fi purtatori de microbi transmisibili. Neverificarea clinica, radiologica si coproparazitologica a acestora poate determina infestarea alimentelor cu diferiti germeni. “Iar aici vorbim din nou de riscul de transmitere a acestor microbi purtatori de diferiti salariati, care pot ajunge in mancare, adauga dr.

Bustuc. Vorbim astfel de dizenterii, de boli diareice acute si chiar de TBC, pentru ca inclusiv bacilul Koch poate fi transmis de la om la om prin manipularea defectuoasa a alimentelor”.

La BILLA tacere

Am incercat sa aflam si parerea reprezentantilor BILLA cu privire la toate aceste abateri, dar ne-am lovit de o cortina mare de fier.

De la Bacau, sefa de magazin Mihaela Mologea ne-a trimis la departamentul de vanzari din Bucuresti, iar de acolo, o anume duduie ne-a rugat sa luam legatura cu “dra Gurgulescu”, asistenta directorului general, pe motiv ca “orice intrebari legate de aceasta problema nu pot fi discutate decat cu directorul general”.

Director general care, bineinteles, este prea ocupat ca sa discute cu presa, oricat de ingaduitoare si insistenta ar fi ea. Mai mult, am fost rugati sa trimitem un mail in limba engleza pentru a primi un raspuns oficial, “pentru ca domnul director nu vorbeste decat engleza si germana”, dupa cum a tinut sa ne precizeze asistenta Diana Gurgulescu.

Mailul a fost trimis, dar pana la inchiderea editiei, nu am primit niciun raspuns. Fie el si in limba engleza. Intre timp, la Bacau am aflat ca amenda nu a fost contestata.