Patru campusuri tehnice vor fi deschise in acest an in judetul Cluj. Anuntul a fost facut, ieri, de sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Titiana Zlatior. Acestea urmeaza sa fie construite la Huedin, Cluj-Napoca, Dej si Gherla. Fondurile vor fi asigurate din bugetul pentru acest an, care, dupa spusele sefei ISJ, va fi de 100 de ori mai mare decat in 2006. Titiana Zlatior este protejata ministrului Educatiei, Mihail Hardau.

Campusul tehnic face parte din tipul scolilor profesionale, insa care va avea si alte specializari decat cele de pana acum, precum servicii hoteliere si turism sau pregatire IT. Specializarile vor fi alese si in functie de zona unde care vor fi amplasate noile obiective.

Astfel, cel de la Huedin - potrivit inspectorului scolar judetean - va avea specializari in domeniul agroturismului, prelucrarea lemnului sau cresterea animalelor. De asemenea, campusul tehnic de la Cluj-Napoca va fi construit pe platforma scolara de pe strada Bistritei, si va cuprinde, printre altele ateliere moderne, o biblioteca moderna si un minihotel cu cantina.

Suma alocata inspectoratului pentru 2006 a fost de aproximativ 18 milioane lei noi, pentru 53 de obiective de investitii. Conducerea institutiei a reusit sa cheltuie 96 la suta din suma primita.

Dintre investitiile facute se remarca si noul sediu al Casei Corpului Didactic din Cluj-Napoca, care va fi deschis la sfarsitul lunii ianuarie, pe strada Septimiu Albini, in cadrul complexului de la Scoala generala nr. 22. Cheltuielile din acest an se vor indrepta si spre constructia unui nou sediu al ISJ, al carui locatie Titiana Zlatior o tine inca secreta.

Spitalul din Manastur devine Academie

De asemenea, in acest an se asteapta inceperea constructiilor la proiectul comun realizat cu Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, pentru Liceul de Muzica, institutii care se vor muta in capatul cartierului Manastur, unde se afla constructia abandonata pentru ridicarea unui spital de urgenta.

Sefa ISJ a mai spus ca proiectul tehnic - realizat de Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti - va avea acceptul in cel mult o luna sau doua, dupa care vor demara licitatiile pentru lucrarile de constructie a noului complex de invatamant muzical.

Titiana Zlatior spera ca dupa un an de la inceperea lucrarilor Conservatorul si Liceul de Muzica vor fi mutate in noul lor sediu.