Un incendiu violent izbucnit, zilele trecute, in curtea casei in constructie a unui avocat timisorean - amplasata intr-o zona rezidentiala, pe strada Glad nr. 54, a provocat moartea unei persoane. Victima a fost complet carbonizata, motiv pentru care inca nu s-a stabilit cu certitudine daca era vorba despre paznicul imobilului sau de vreun boschetar.

Acest incident tragic a fost, insa, tratat cu toata discretia de catre autoritatile locale, pentru a se proteja, oarecum, imaginea unuia dintre cei mai in voga avocati timisoreni, Cozac Rodica, si a partenerului ei de viata, Mircea Purceld, deputat PRM de Timis. In ciuda interventiei rapide a pompierilor, persoana, aflata intr-o anexa veche a casei, nu a mai putut fi salvata.

Focul s-a intins cu repeziciune si ameninta, la un moment dat, chiar si un hotel de patru stele din apropiere. "Cauza incendiului a fost un radiator folosit pentru incalzire, care era amplasat necorespunzator. Nu era de datoria noastra sa stabilim cauzele mortii.

Doar medicii legisti, dupa necropsie, vor putea spune cu exactitate daca victima a murit asfixiata sau daca era fara viata la izbucnirea focului.

In cel de-al doilea caz putem vorbi despre o actiune intentionata, adica despre o distrugere prin incendiere pentru a se ascunde o alta infractiune mai grava", a declarat seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Banat", colonelul Mihai Benga.

El a adaugat ca nu intelege discretia cu care a fost tratat acest caz, desi in spatele incendiului s-ar putea ascunde o potentiala fapta foarte grava.

Politia Timis a declansat, la randul ei, o ancheta. "A fost deschis un dosar de cercetare penala, intrucat este vorba despre o moarte violenta, iar aceasta este procedura legala. Am preluat si documentele de la pompieri.

Asteptam rezultatul necropsiei pentru a sti daca este vorba despre paznicul imobilului sau despre o alta persoana", a precizat purtatorul de cuvant al IPJ, comisarul-sef Serban Pittner.

Intamplator sau nu, la doua zile de la producerea incidentului inca nu fusese verificata identitatea paznicului si daca acesta disparuse, cumva, de acasa.

In cazul in care imobilul de pe strada Glad este construit cu o firma specializata si nu in regie proprie, atunci o mare responsabilitate in lamurirea misterului legat de aceasta moarte revine Inspectoratului Teritorial de Munca.

"Daca este vorba despre un accident de munca, situatia se complica"

"Nu stiam nimic despre acest accident, doar ce a mai aparut in presa. Care-i adresa casei? O sa trimit la fata locului un inspector, intrucat daca aici lucra o firma de constructii, atunci paznicul trebuia sa figureze ca angajat si avem de-a face cu un accident de munca. In acest caz, situatia se complica. Va trebui sa-i tragem la raspundere", a avertizat adjunctul ITM, Ioan Aurel Pepu.

Imobilul de pe strada Glad, in suprafata de 578 mp, este ridicat in baza autorizatiei nr. 2601/10.10.2006, emisa de Primaria Timisoara pe numele Ioan Cozac. "S-a lucrat foarte repede. In trei luni s-a ajuns la primul nivel. Sigur se lucra cu o firma, pentru ca era puzderie de muncitori.

Dupa accident, toata activitatea a fost sistata", a relatat unul dintre vecinii viitoarei locatare de pe strada Glad.

In ciuda eforturilor noastre, avocatul Rodica Cozac nu putut fi contactat pentru a ne spune cu ce categorie de personal lucra la casa.