Competentele si atributiile efectivelor de jandarmi care activeaza in cele doua unitati militare din Constanta, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judetean Constanta si Gruparea de Jandarmi Mobila Tomis, au la baza mai bine de 20 de legi, ordonante de urgenta si hotarari de guvern care au ca raza de actiune domenii din cele mai diverse.

Pe langa atributiile de paza obiective si ordine publica, mai nou jandarmii au competente si in ceea ce priveste pregatirea populatiei pentru aparare, dar si in ceea ce priveste pregatirea militara a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, chiar daca nu sunt inca gata normele metodologice.

Jandarmii au ca principale atributii de serviciu asigurarea linistii si ordinii publice in judet, dar si protejarea cetatenilor de cei cu porniri violente si care aleg sa se razbune, prin diferite metode, pe cei din jurul lor.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta au in competenta si asigurarea pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor, in acest sens asigurand paza a 51 de obiective, atat in municipiu cat si in judet.

Un lucru pe care prea putini oameni il cunosc este acela ca echipajele de jandarmi pot sanctiona contraventional portarii sau paznicii institutiilor publice care nu au ecuson sau legitimatie, amenda fiind cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei.

Pasibili de amenda sunt si cei care lucreaza la firmele de paza, in cadrul echipelor de interventie, si care potrivit legii nu au voie sa foloseasca catuse metalice, masti de fata si cagule, lucru pe care de altfel acestia nu il respecta aproape niciodata.

Paleta de competente si atributii pentru echipajele de jandarmi din Constanta este destul de larga, ei putand actiona in cazul in care sesizeaza incalcari ale normelor de protectia mediului, circulatia sau stationarea pe portiunile de plaja, comertul ambulant, fara a detine o autorizatie, sau de altfel in orice alt caz de comitere a unei infractiuni.

Pregatirea militara pentru elevi revine in forta

Cu multi ani in urma, elevii aveau in grila scolara si ore de pregatire militara, dar intre timp lucrurile s-au schimbat, iar pregatirea militara pentru acestia a devenit o amintire.

Lucrurile nu vor mai sta insa asa, incepand de anul acesta, asta pentru ca potrivit unei legi institutiile care se afla in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor si a Ministerului Apararii Nationale care vor trebui sa asigure pregatirea populatiei pentru aparare, vor fi obligate sa urmareasca si sa conduca la locul indicat, in cazul in care este necesar, cetatenii si rezervistii neprezentati la incorporare, absenti nejustificat sau dezertori. De asemenea, unitatile militare apartinand celor doua structuri se vor ocupa si de pregatirea militara a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, in centre special amenajate pe langa unitati. Acest lucru va fi insa posibil, doar dupa intocmirea normelor metodologice de punere in practica a prevederilor legale.