Monitorul de Sibiu lanseaza, astazi, a patra editie a Galei "Sibianul anului". Pentru "Sibianul anului 2006", am selectat 14 domenii in care cititorii Monitorului sint invitati sa-si spuna parerea. Cei nominalizati sint oameni care rostuiesc destinul orasului, oameni cu care cladim zi de zi cetatea sau oameni care au adus faima Sibiului.

Alege-i pe cei mai buni! Nominalizeaza, la rindul tau, oameni care crezi ca merita sa primeasca titlul de "Sibianul anului 2005". Talonul de participare la concurs ar putea sa-ti aduca premii importante, din cele 100 de milioane de lei vechi puse la bataie de ziarul Monitorul de Sibiu.

CONCURSUL

Concursul "Sibianul anului 2006" este deschis tuturor cititorilor Monitorului de Sibiu. Marele premiu valoreaza 3.000 de Ron. Alti trei cistigatori vor intra in posesia a cite 1.000 de Ron. Se vor acorda, de asemenea, doua premii de cite 500 de Ron, zece premii de cite 100 de Ron fiecare si 20 de premii constind in abonamente pe o perioada de trei luni la Monitorul de Sibiu.

Singura conditie de participare la concurs este sa decupati, sa completati si sa trimiteti pe adresa redactiei Monitorul de Sibiu cel putin sase taloane cu nominalizarile la sectiunile propuse. Cititorul care va trimite cel mai mare numar de taloane va fi recompensat cu un premiu de 2.000 de Ron.

Cistigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, in data de 6 martie, din urna in care vor fi depuse toate taloanele intrate in concurs, si vor fi publicati in editia din 7 martie a Monitorului. Titlul „Sibianul anului 2006" va fi atribuit nominalizatului care a obtinut cele mai multe voturi pe taloanele expediate de cititori.

REGULAMENT

Concursul incepe astazi, 15 ianuarie, si va dura pina in data de 5 martie. Talonul de participare va aparea in fiecare numar al ziarului Monitorul de Sibiu.

Completeaza toate rubricile din talon, dar voteaza un singur nume la fiecare sectiune.

Daca numele celor nominalizati in talon nu iti sint pe plac, voteaza, la rubica ramasa libera, numele persoanei pe care o consideri mai potrivita la fiecare sectiune.

Completeaza citet pe talon datele personale.

Plicurile trebuie sa contina minim patru taloane. Fiecare plic trebuie depus sau expediat la sediul ziarului Monitorul de Sibiu, din strada Tirgu Finului nr. 12, (la parterul fabricii Libertatea) pina in data de 4 martie, ora 18.

Premiile in bani, destinate cititorilor, vor fi acordate prin tragere la sorti. Cu mai multe plicuri depuse, aveti mai multe sanse de cistig.

Numele cistigatorilor vor fi cunoscute in 6 martie, cind va avea loc tragerea la sorti. Lista cistigatorilor va fi publicata in ziarul Monitorul de Sibiu din data de 7 martie.

Angajatii Monitorului de Sibiu si rudele acestora de gradul I si II, precum si cei nominalizati in sectiunile topului "Sibianul anului 2006" nu au dreptul sa participe la concurs.

Pentru informatii suplimentare, sunati la numarul de telefon 0369.101.293 sau 0369.401.004

SECTIUNI

A. CAVALERII CETATII

1. KLAUS JOHANNIS

Numele primarului municipiului Sibiu este cunoscut in toata tara. Renumele sau a cucerit si Europa, o data cu desemnarea Sibiului drept Capitala Culturala Europeana. Desi nu este genul de primar care sta la taclale cu orice cetatean care il trage de mineca, Johannis este foarte iubit si respectat de sibienii pe care ii pastoreste. Le-a demonstrat ca „vorba multa-i saracia omului" si le-a facut un oras bogat, cu care au intrat primii in Europa.

2. MIRCEA VASILE BARGOZ

Sub conducerea comisarului-sef Mircea Bargoz, Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu a obtinut rezultate care i-au adus laudele chestorului Dan Valentin Fatuloiu, seful Politiei Romane. Performantele sale i-au adus o inaintare in grad, fiind numit, prin decret prezidential, chestor de politie. Din pacate, tot performanta l-a luat din mijlocul sibienilor, fiind numit la comanda IPJ Constanta.

3. NICOLAE NAN

Seniorul Nicolae Nan ramine un politician desavirsit, chiar daca s-a retras demult din linia intii. Mai tinerii sai colegi, chiar si opozanti ai Partidului Democrat, al carui membru a ramas, nu ezita sa-i ceara sfatul atunci cind sint in impas. La capitolul imagine, se pare ca Nicolae Nan nu a pierdut nimic, ba chiar a cistigat respectul cuvenit unui senior retras din activitate.

4. MARCEL RUSU

Presedintele Tribunalului Sibiu si-a pastrat imaginea magistratului intangibil si impartial, pentru care respectarea legii este telul suprem. Sub conducerea sa, magistratii sibieni au judecat cazuri celebre, de multe ori procesele fiind stramutate la Sibiu tocmai datorita renumelui Tribunalului condus de Marcel Rusu.

B. OCHIUL PUBLIC

1. ION ARITON

Primul prefect apolitic al Sibiului a stiut sa analizeze problemele judetului echidistant, fara patimi sau urme de pasiuni politice. A ales sa faca echipa buna cu primarul municipiului resedinta de judet si cu seful Consiliului Judetean pentru ca judetul pe care il conduce sa devina un etalon al Romaniei ce se pregatea din rasputeri pentru aderare.

2. MARTIN BOTTESCH

Liderul judetean al FDGR a eficientizat activitatea Consiliului Judetean, pe care a sincronizat-o standardelor europene in domeniul administratiei publice. Chiar daca statutul de Capitala Culturala Europeana conferit municipiului Sibiu l-ar fi indreptatit sa aloce mai multi bani „vedetei" din 2007, Martin Bottesch a demonstrat ca isi iubeste copiii in mod egal. Si a prevazut sume importante pentru dezvoltarea infrastructurii in comunele si satele din judet.

3. ILIE MITEA

Liberalul celebru pentru ca nu s-a sfiit niciodata sa-si spuna parerea in legatura cu masurile care trebuie luate pentru bunul mers al administratiei locale a dovedit aceeasi intransigenta si la cirma Oficiului pentru Protectia Consumatorului. A reusit sa eficientizeze munca inspectorilor sai si sa-i transforme, din dusmanii patronilor, in „sfatuitori" incoruptibili.

4. MIRCEA CAZAN

Liberalul sibian a introdus noi standarde de performanta in activitatea Radiocom, societate la conducerea careia se afla de aproximativ doi ani. Cu calmul si detasarea unui ardelean veritabil, Mircea Cazan nu si-a irosit energiile in declaratii defaimatoare la adresa dizidentilor din PNL. Le-a aratat respectul cuvenit unor fosti colegi alaturi de care a luptat in alegeri, chiar daca au avut opinii diferite de ale lui. Si lui i se cuvine tot respectul electoratului sau.

5. GHEORGHE SUDITU

Chiar daca a disparut din vizorul opiniei publice si chiar de pe scena politica activa a Sibiului, Gheorghe Suditu, presedintele Organizatiei Municipale a PSD Sibiu, ramine omul care „face si desface" jocurile din PSD. Colegii sai de partid cred ca asta conteaza si ca PSD-ul condus de Mircea Geoana, pe care pesedistii sibieni l-au sustinut, va reveni in forta.

C. TINARUL ANULUI

1. CRISTIAN BICHER

Cariera sa politica a cunoscut o evolutie spectaculoasa. Tinarul democrat a fost ales in fruntea Organizatiei Municipale a PD Sibiu si se bucura de sustinerea absoluta a seniorilor partidului. Ambitios si dinamic, Cristian Bicher promite sa devina un politician profesionist.

2. ANDREI NEAGU

Fiul senatorului Nicolae Neagu a reusit sa imprime dinamism si energie Organizatiei municipale de Tineret a PD Sibiu, in fruntea careia a fost ales. Tinar, inteligent si foarte ambitios, Andrei urmareste si sustine pas cu pas cariera tatalui sau.

3. DRAGOS DICU

Presedintele organizatiei de tineret a PNL Sibiu, fiul vicepresedintelui CJ Gheorghe Dicu, este candidat la Parlamentul European. Ambitiosul tinar candideaza cu un proiect politic despre piata unica si protectia consumatorului.

4. COSMIN IONESCU

Promitatorul tinar pesedist nelipsit de la orice actiune a partidului condus de Ioan Cindrea a cam disparut din viata publica a Sibiului. Se pregateste, insa, in umbra, sa revina o data cu partidul sau.

D. MINA DREAPTA

1. RALUCA TURCAN

Deputatul liberal a demonstrat, mai mult ca niciodata, in 2006, ca este mina dreapta a lui Theodor Stolojan. A sustinut fervent convingerile mentorului sau, care coincid in mod fericit cu ale sale, si a reusit sa-si atraga simpatia electoratului si a partenerilor de dizidenta.

2. MARIN CRACIUN

Subprefectul Marin Craciun a dovedit ca este omul pe care Ion Ariton se poate baza si care poate reprezenta institutia prefectului in orice situatie. Fin cunoscator al legislatiei, Marin Craciun este omul care poate descurca usor hatisurile legii.

3. EUGEN MITEA

Unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului Sibiu, care are in subordine Serviciul Patrimoniu, Directia Tehnica, Serviciul Tehnic si Protectia Mediului, Serviciul Investitii si Serviciul Gospodarire. Este presedinte al organizatiei municipale PNL, actual presedinte interimar al organizatiei judetene.

4. EUGEN CIORUGA

Gospodarul viceprimar are in subordonare Directia Economica, Serviciul Buget - Contabilitate, Serviciul Control Comercial si Autorizare, Libera Initiativa, Serviciul Informatica si Serviciul Administrativ din cadrul Primariei Municipiului Sibiu.

E. LUMINILE RAMPEI

1. CONSTANTIN CHIRIAC

Sub conducerea sa, teatrul sibian a primit statutul de Teatru National. Festivalul International de Teatru, organizat de Constantin Chiriac, a adus Sibiului beneficii culturale si financiare greu de egalat in acest domeniu.

2. ION BESOIU

Reputatul actor a contribuit, prin intreaga sa activitate, la intarirea prestigiului artei scenice sibiene.

3. IOAN BOJIN

Directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, ajutat de colectivul institutiei, a redat stralucirea scenei lirice sibiene, prin organizarea unor evenimente de cea mai inalta clasa artistica.

4. SILVIA MACREA

Directoarea ansamblului Cindrelul - Junii Sibiului a adus un nou suflu in activitatea unei institutii culturale traditionale a judetului.

5. VIRGIL FLONDA

Moartea prestigiosului actor sibian a cazut ca un traznet asupra Teatrului din Sibiu. Desi a plecat dintre noi in luna iunie a anului trecut, in urma sa au ramas roluri memorabile.

F. INVESTITIA ANULUI

1. RESTAURAREA CENTRULUI ISTORIC

2. COMPLEXUL HELIOS DE LA OCNA SIBIULUI

3. RENOVAREA HOTELULUI BULEVARD

4. HOTELUL RAMADA

5. PARCUL DE RETAIL DIN SELIMBAR

G. FINANTE - BANCI

Femei - 1. MARIANA VASTRAS - director banca Transilbania

2. MONICA FLESARIU - director Raiffeisen Bank

3. IOANA HULEA - director Piraeus Bank

4. LIGIA MARIAN- director BCR

5. MARCELA ANDANUT - director Allianz Tiriac

Barbati - 1. GRIGORE POPESCU - director DJFPS

2. CORNEL BENCHEA- director BRD

3. IOAN BOTA - director Vama Sibiu

4. NICOLAE FLORESCU - sef Garda Financiara Sibiu

H MANAGERUL ANULUI

1. ILIE CARABULEA

Managerul Holdingului Atlassib a fost nominalizat de revista Capital printre cei mai bogati 300 de romani ai anului 2006. Sub conducerea lui, Atlassib s-a impus ca una dintre cele mai importante firme de transport din tara.

2. IOAN CIOLAN

Este proprietarul companiei sibiene Ambient, care are peste 50 de magazine specializate in tara. Saptamina trecuta, a semnat cu Primaria Sibiu, un parteneriat pentru sustinerea programelor Sibiu - Capitala Culturala Europeana.

3. ANDREAS HUBER

Managerul Autohaus Huber SRL, dealer autorizat Opel pentru judetele Sibiu, Alba si Hunedoara, conduce una dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu.

4. ILIE VONICA

Figurind printre cei mai bogati 300 de romani ai anului 2006, doctorul Ilie Vonica a continuat si in 2006 investitiile in Clinica Polisano, primul spital privat din Sibiu.

5. GHEORGHE ALDEA

6. CALIN BOGDAN VIRCOLACU

Inginerul sibian detine controlul asupra societatii Mondex, una dintre cele mai prestigioase in Europa, in domeniul ei. Dupa ce firma si-a innoit tehnologia de fabricatie, produsele ei au devenit din ce in ce mai cautate, pe intregul continent.

7. STEPHAN BRAUNE

Liberalul Stephan Braune a ales tabara PLD, fiind un sustinator al lui Theodor Stolojan. Ca om de afaceri, a ales, cu succes, investitiile imobiliare.

I CETATEANUL ANULUI

1. TRAIAN BASESCU

Seful statului s-a dovedit un constant sustinator al proiectelor culturale si de dezvoltare ale Sibiului. Popularitatea sa printre sibieni nu a fost stirbita de trecerea timpului. Acest lucru a fost demonstrat chiar la debutul acestui an, cind aparitia presedintelui in Piata Mare a fost salutata cu mare entuziasm, de oamenii care o asteptasera citeva ore in ploaie.

2. SEBASTIAN BODU

Este considerat, practic, de-al nostru, desi a fost sibian doar in timpul studentiei. Desele sale vizite la Sibiu, oficiale sau private, au demonstrat ca Sebastian Bodu are o slabiciune pentru orasul de pe malurile Cibinului.

3. CORNELIU BUCUR

Directorul Complexului National Muzeal Astra a reusit sa mentina inaltul nivel calitativ al numeroaselor evenimente dedicate traditiei, etnografiei si artei populare, si a pregatit institutia temeinic si pentru anul 2007.

4. DAN FAUR

Eroii de la SMURD Sibiu au cistigat demult admiratia si simpatia cetatenilor. Dan Faur este unul dintre cei mai vechi membri ai serviciului, care si-a pus viata in slujba oamenilor.

J. SPORTIVUL ANULUI

1. BOGDAN MARA - fotbalist

2. STELIANA NISTOR - gimnasta

3. LUCIAN COTORA - fotbalist

4. ELEMER TORDAI - baschetbalist

5. ADRIAN VASII - antrenor FC Sibiu

K. LADY S - Doamnele Sibiului

1. MINERVA BOITAN

Dupa ce a preluat friiele Spitalului Clinic Judetean, Minerva Boitan a reusit sa impuna ordinea si sa asigure conditiile necesare desfasurarii unui act medical de performanta. Anul trecut si-a redobindit, prin concurs, postul de manager al spitalului sibian.

2. IULIA DRAGOMIRESCU

Iulia Dragomirescu a dezvoltat si condus un proiect amplu de renovare a Hotelului Bulevard, cuprins in lantul hotelier Continental. Actiunile sale culturale si filantropice i-au adus respectul si recunostinta datorate unei adevarate doamne a Sibiului.

3. ADRIANA CAZAN

Din postura de presedinte al Clubului Lions, Adriana Cazan s-a implicat in viata comunitatii, prin actiuni menite sa sprijine si sa rasplateasca creativitatea copiilor, dar si prin proiecte umanitare.

L. AMBASADORII SIBIULUI

1. CODRUTA KOVESI

Ambitioasa magistrata si-a construit o cariera solida. Apogeul l-a atins chiar anul trecut, cind a devenit unul dintre cei mai de temut oameni ai momentului. Codruta Kovesi a fost numita Procuror General al Romaniei.

2. VIOREL COMANITA

Un tinar a carui cariera a evoluat spectaculos, in Capitala. Un sibian care a demonstrat ca rigoarea ardeleneasca face casa buna cu administratia publica de cel mai inalt nivel. Viorel Comanita a fost numit director general al Directiei de Accize si Tranzite Vamale.

3. ION TAMIIAN

Operele de arta ce poarta semnatura sa au facut deja inconjurul lumii. Ion Tamiian este un artist original, care da viata unei banale bucati de sticla. Semnatura sa este o amprenta vie care vorbeste despre frumusetea sufletului romanesc, cu care se mindreste orice sibian.

M. PARLAMENTARUL ANULUI

1. NICOLAE NEAGU - senator PD

2. CORNEL STIRBET - deputat PLD

3. RALUCA TURCAN - deputat PLD

4. IOAN CINDREA - deputat PSD

5. RADU PODGOREANUu - deputat PSD

6. VIOREL ARCAS - senator PSD

7. FLORENTINA JIPA - deputat PRM

8. ILIE STOICA - senator PC

N. EDILII JUDETULUI

1. IOAN DANIEL MARICUTA - primar Selimbar

2. DANIEL THELLMANN - primar Medias

3. IOHANN KREICH - primar Cisnadie

4. RADU MARIUS CURCEAN - primar Agnita

5. GHEORGHE FRATICIU - primar Avrig