Producatorii din Marginime, celebri in toata tara in special pentru telemeaua de Sibiu, primesc o lovitura grea. Ei nu vor mai putea vinde, incepind cu 18 ianuarie, brinza si carne pe pietele marilor orase, decit cu mici exceptii. Iar in Bucuresti vor avea interdictie totala.

Micii producatori vor putea vinde produsele numai la "locul unde acestea au fost obtinute si direct catre consumatorul final sau pot furniza cantitati mici catre unitatile de vinzare cu amanuntul din localitate sau dintr-o localitate invecinata".

Este vorba de lapte si produse din lapte, oua, melci, miere si carne, dar numai de pasare si iepure, pentru ca este interzis comertul cu carne de porc din micile gospodarii.

Comertul stradal, strict interzis

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a promovat Ordinul nr. 301/2006, prin care sint stabilite modalitatile de vinzare directa a produselor primare, de vinzare cu amanuntul si de fabricare a alimentelor.

Actul normativ intra in vigoare din 18 ianuarie. "Potrivit actului normativ, micii producatori pot comercializa produsele lor numai daca le vind direct din gospodarie sau pe piata locala, astfel ca orasele, unde se gasesc majoritatea clientilor, nu vor mai putea fi piata de desfacere, decit in anumite conditii.

Ordinul nu precizeaza nimic in ceea ce priveste carnea de vita si cea de oaie, avind in vedere obiceiul pascal", apreciaza dr. Gheorghe Manegutiu, specialist al DSV Sibiu.

Inregistrare la DSV

Ca sa-si poata vinde marfa in aceste conditii restrictive, micii producatori sint obligati sa se inregistreze la DSVSA. "Proprietarul trebuie sa faca o cerere in care trebuie sa precizeze si cantitatile de produse supuse vinzarii directe si locurile de vinzare.

In schimb, va primi un numar si un document de inregistrare. Micii producatori vor fi verificati cel putin o data pe an. Daca la doua controale succesive sint gasiti in neregula, li se va interzice vinzarea directa pina la remedierea deficientelor si li se va retrage autorizatia", avertizeaza dr. Manegutiu.

Jurnalul de vaca

Pentru a primi avizul de vinzare directa, micii producatori trebuie sa ia masuri de prevenire a contaminarii produselor. Echipamentele utilizate in procesul de productie trebuie sa fie curate, iar locul de fabricatie trebuie dotat cu apa potabila sau curata.

Personalul care manipuleaza produsele trebuie sa fie sanatos si trebuie sa completeze registrul cu vinzarile inregistrate. Cel mai interesant este faptul ca micii producatori vor trebui sa pastreze documentele referitoare la hrana animalelor, asa-zisul «registru de vaca».

Toate acestea trebuie dovedite medicului concesionar sau de zona, organului de control, altfel autorizatia se suspenda sau se retrage", precizeaza dr. Manegutiu.

Vinzarea mieilor

Pentru a-si putea vinde mieii, crescatorul de ovine trebuie sa-i duca la sacrificat la abatoare autorizate si sa primeasca certificat sanitar-veterinar pentru fiecare in parte. "Transportul se va face dupa noile norme sanitar-veterinare, iar comercializarea va reveni firmelor specializate care, la rindul lor, trebuie sa dovedeasca respectarea conditiilor de transport, pastrare si comercializare", conchide specialistul. Controalele sanitar-veterinare vor fi mult mai dese si penalizarile mult mai mari.