Romanii de peste hotare sunt sfidati de autoritatile din Romania

Acesti oameni incearca cu disperare sa isi pastreze identitatea nationala si au apelat la putinele mijloacele de care dispun, pentru a arata indiferenta si hotia care o practica unii angajati ai statului Roman in raporturile cu romanii de peste hotare. In acelasi timp, socotim ca devine obligatoriu ca odata intrati in noul an si in Comunitatea Europeana, sa ne mobilizam pentru a lamuri detaliile foarte bine ascunse, privitoare la felul cum se cheltuieste banul “smuls” de la o Romanie saraca, impotriva intereselor ei.

Federatia Rumanilor din Sarbia, ca o importanta organizatie a romanilor organizati si a catorva grupe, dupa aproape doi ani de existenta - timp in care a deschis sase cancelarii in Sarbia (Bor, Negotin, Cucevo, Ciupria, Bolievat si Cladova), a dotat cancelaria Asociatiei pentru cultura a Rumanilor din Sarbia, “Romani Ortodoxi”, a deschis productia Timoc Press (dotat cu studiou si montaj), cu cancelarii in Negotin, de peste 130 metri patrati - nu mai este in situatia de a functiona din motive financiare.

Prin urmare, datoria de pana la sfarsitul anului 2006 pentru chirie, incalzire, curent electric, telefoane, materiale pentru cancelarii, salariile, arenda pentru termenul de televiziune, toate depasesc suma de 15.000 euro.

"De astazi nimic nu va mai fi la fel. Ne este limpede ca Federatia Rumanilor din Sarbia nu are sprijin in institutia statului Roman. Din acest motiv suntem nevoiti sa cerem ajutor de la alte state romanofone”, a declarat intr-un comunicat facut public pana si pe internet Dusan Parvulovici, directorul Federatiei Rumanilor din Sarbia.

Desi Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni aprobase in 2005 proiectul “Transparenta in Pastratea Identitatii Nationale, Culturale, de Limba si Religioasa”, nu intelegem decizia aceluiasi departament, de a nu sustine activitatile FRS incepute in 2006. Aceasta decizie a fost comunicata federatiei abia in ziua de... 11 decembrie 2006. Adica prea tarziu ca sa se mai schimbe ceva. Adica i-a lasat cu ochii in soare, ca si scosi in strada, chiar de Craciun.

Statul se joaca de-a finantatorul

Incurajati de primul an de activitate a Federatiei si de aprobarea proiectului “Transparenta” din partea Departamentului, romanii din Sarbia, prin FRS au pus la dispozitie echipamentul necesar pentru deschiderea cancelariilor in mai multe locuri unde sunt comunitatile mai mari de frati de-ai nostri. Au asigurat, de altfel si minimul necesar de echipament pentru a inregistra activitatile organizatiilor rumane si a catorva din estul Sarbiei (diverse festivaluri, adunari, tribune, vizitele noastre in afara si invers, etc.). FRS a prezentat si zece emisiuni despre viata celor din vecinatatea granitei, iar acestea au montate si difuzate la cateva emisiuni cu termene inchiriate.

Cand au scris proiectul “Transparenta in Pastratea Identitatii Nationale, Culturale, de Limba si Religioasa”, au avut in vedere continuitatea proiectului din anul 2005 si speranta ca macar o buna parte a proiectului, anume cea orientata spre “Productie” - cea mai costisitoare de altfel - va fi aprobata de DRRP. FRS a incercat formarea Consiliului National si obligatia statului Sarb fata de acest Consiliu, respectiv fata de adunarea nationala a romanilor.

Consiliul National insa nu este inregistrat nici pana azi, iar din aceasta cauza nu au primit bani nici de la buget. Concluzia fiind ca au ramas fara mijloacele financiare planificate si din partea statului Sarb si din partea statului Roman. Federatia Rumanilor din Sarbia a incercat si la Consiliul National al Romanilor din Novi Sad cu un proiect, dar nici acesta nu a fost aprobat. Nestiind ca vor ajunge sfarsitul lunii noiembrie fara mijloace financiare asigurate pe baza concurarii proiectelor si a bugetului de la statul Sarb, Federatia Rumanilor din Sarbia, in luna septembrie a anului trecut a facut un credit si imprumut si a inceput o parte a proiectului, orientat spre “Productia”, Programul Experimental de 180 ore la Samostalna televizia (Independenta) din Negotin, cu un minim echipament al studioului TV si a agentiei de presa ON LINE.

Mijloacele financiare asigurate prin credit si imprumut nu sunt suficiente pentru terminarea Programului Experimental, referitor la inchirierea terminului pentru televiziune, salarii pentru personal si alte bunuri de consum. Problema este cum vor mentine cladirea de cancelarii a Federatiei Rumanilor din Sarbia, a sediului din Negotin si ale celor din inca cinci orase unde sunt astfel de cancelarii active.

Sistemul romanesc de comunicare: “ping-pong”

Federatia Rumanilor din Sarbie (FRS) este o organizatie relativ tanara si care a reusit in primul an de la infiintare, ca o organizatie umbrela in comunitatea rumanilor, sa aplice si sa realizeze un proiect mare si strategic.

Realmente, cu toate ca a fost pus in aplicare in luna iulie, cu numai o luna inainte de acest moment s-a primit formularul de aplicare de la finantator si nici pana in ziua de azi nu este clar de ce contactele dintre FRS si finantator au fost de tip “ping-pong“. In primul rand, Federatia a fost instiintata de angajati de la DRRP ca si daca in proiect au prezentat activitatile pe care le-au desfasurat de la inceputul anului, puteau sa aplice activitatile numai pentru ultime sase luni ale anului 2005. {i daca aceasta schimbare nu a fost pe placul FRS , acestia au fost nevoiti sa o accepte si au pornit la aplicarea proiectului. Numai ca ii asteptau alte surprize.

Propunerea bugetului pentru proiectul “Transparenta”, care a avut trei directii, s-a ridicat la suma de 111.590 euro. Dupa toate luptele s-a ajuns la un acord si s-a semnat contractul dintre DRRP si FRS, dar cand au primit contractul la verificare in luna septembrie, li s-a spus ca el va dura numai patru luni (septembrie-decembrie 2005). E bine si asa. Contractul a fost semnat, activitatile partial se realizasera si datoriile la FRS cresteau deocarece banii nu au mai ajuns in cont. De fapt, Federatia urma sa afle ca acel proiect semnat, practic nu a fost semnat, pentru ca nu a fost aprobat de maharii din Bucuresti.

Abia pe 18 noiembrie se semneaza din ambele parti contractul de finantare intre DPRP (finantator) si FRS pe numai doua luni (noiembrie-decembrie 2005) cu suma de 50.270 euro (adica aproximativ 191.026 RON). Dar, de aici incep tratativele cu finantatorul pentru realizarea finantarilor pe fragmente si deja intram in luna decembrie 2005 cand cei din FRS trageau concluzia ca este inposibil, conform legi retroactive, sa realizeze unele fragmente prevazute din proiect si din aceasta cauza micsoreaza suma de bani la 36.000 euro. Abia pe 27 decembrie pe faxul FRS ajunge stirea ca banii au ajuns la banca si cu mare efort pe 28 decebrie au reusit sa intram in posesia lor, dar cu o cifra noua 31.130 euro (adica aproximativ 118.294 RON). In luna februarie 2006 cand a trimis raportul despre realizarea preoiectului, FRS a consemnat „calatoria” ciudata de la aplicarea proiectului pana la sosirea banilor, cu o constatarea ca “cineva” a incercat - prin toate mijloacele - sa ii faca sa renunte la realizearea proiectului “Transparenta”.

Minciuni on line

Pe anul 2006, intr-o maniera ciudata, abia in luna mai lucratorii FRS au primit informatii ca pot aplica proiectele in formularele putin modificate. FRS, in data de 26 iunie 2006 demareaza proiectul care are ca scop continuarea celorlalte doua proiecte ale FRS si AF din 2005, sub titlul “Transparenta in Pastrarea Identitatii Nationale, Culturale, de Limba si Religioasa” cu patru directii de desfasurare a proiectului.

Avand in vedere toate obstacole pe care le-au avut credem ca au demonstrat ca tot ce au planificat in 2005 au realizat. Mai mult de atat, pentru ca sa nu fie probleme cu activitatiile si proiectele din 2006, FRS a primit vizita finantatorilor in perioada 9 - 10 aprilie. Reprezentatii statului Roman au vizitat doua cancelarii si sediul FRS. Din pacate, promisiunile tot nu au fost implinite.

“In continuare am asteptat degeaba raspunsul de la DRRP, am incercat de mai multe ori sa intram in contact cu persoanele care sunt responsabile pentru proiect la DRRP, dar am reusit numai o data acest lucru si din cauza asta noi ne-am adresat in scris in data de 12 iulie 2006, pentru ca sa ni se spuna care este destinul proiectului, dar pana in zilele de astazi nu am primit nici un raspuns”, a declarat directorul FRS, Dusan Parvulovici.

Noi nu putem sa spunem ca DRRP nu isi face bine datoria deoarece am fi contrazisi de datele gasite pe internet. Recent am aflat ca pe siteului MAE este postat un tabel cu organizatiilor care au fost ajutate financiar de MAE (DRRP). De exemplu, FRS, conform tabelului de pe site, a primit 274.094 RON asta insemnand aproape 72.130 euro. Adica dublu decat a primit, de fapt Federatia. Oare in buzunarele cui au intrat restul de bani?

FRS poate dovedi prin documente sale ca a primit numai 31.130 euro, desi pe siteului MAE scrie 274.094 RON adica 72.130 euro. Oare pana cand va mai tolera opinia publica din Romania astfel de abuzuri? Daca in diaspora romanii sunt uitati si tratati astfel, nu va trece mult si in tara lor romanii se vor simti straini. Romania va deveni o tara europeana a celor care o guverneaza... dar nu si a romanilor.