Pe langa cele 8 persoane internate pentru consum de carne infestata, alte circa 30 de persoane sunt banuite ca au consumat din animalele infestate. Inchiderea targurilor de sarbatori si cumpararea porcilor „la negru” a adus probleme in prima luna din acest an.

Porcii cumparati de la necunoscuti, fara certificat privind sanatatea animalului si mai ales fara examinarea ulterioara a carnii, au facut loc primelor cazuri de trichineloza din acest an. Problema ne va tine in suspans pana se va descoperi de unde s-a cumparat porcul si cate persoane au mancat din carnea acestuia.

Primii imbolnaviti provin din zona Poiana, si nu sunt prea cooperanti cu autoritatile.

In graba de a cumpara porc de sarbatori si cu targurile inchise, cetatenii s-au temut sa nu ramana cu porcul necumparat asa ca au luat calea unor targuri neoficiale, asa cum va prezenta ziarul OBIECTIV in luna decembrie. Achizitiile „neoficiale” nu i-au scutit pe cumparatori de testul trichineloscopic. Unii l-au facut, altii nu.

Asa se pare ca s-a intamplat si cu o familie de rromi din zona Poiana, care si-a chemat la „pomana porcului” rudele si prietenii si au mancat pe saturate fara sa isi faca probleme ca porcul ar putea fi infestat. Problemele au aparut abia acum.

La Spitalul municipal Turda au fost internate cu „trichinella spiralis”, la inceputul saptamanii trecute, 2 persoane din comunitatea de rromi din Poiana, iar pana la finele saptamanii cazurile s-au inmultit la 8. Se presupune ca circa 30 de persoane au mancat la pomana porcului si sunt suspecte de imbolnavire, de aceea sunt tinute sub observatia medicului de familie.

Persoanele internate spre sfarsitul saptamanii, 2 copiii si 4 adulti, provin din alta comunitate de rromi, nestiindu-se exact daca cele doua cazuri au legatura. Doctorii veterinari nu pot deocamdata sa precizeze daca exista un focar, avand in vedere ca persoanele bolnave par sa fi mancat din mai multi porci.

Cazurile de trichineloza din zona ar putea sa se lege

Si la Cluj-Napoca, numarul internatilor cu „trichinella spiralis” a ajuns saptamana trecuta la 6, persoanele fiind internate la Clinica de Boli Infectioase. Si aici medicii nu pot depista persoanele suspecte pentru ca bolnavii refuza sa coopereze, nu spun nici de unde au luat porcul si nici cati au mancat din carnea acestuia. Cert este ca nu s-a facut examenul trichineloscopic.

Alt caz interesant a aparut la Sibiu. Un ziar national anunta saptamana trecuta ca 35 de sibieni sunt bolnavi de trichineloza, iar 10 dintre acestia au ajuns in stare grava in spitalele din Medias si Turda. In nordul judetului Sibiu fusese depistat un focar, dar nu se stie daca animalele sacrificate au vreo legatura cu celelalte cazuri de trichineloza aparute in judetul Cluj.

Daca va simtiti rau, sa mergeti imediat la doctor

Simptomele aparute pana acum la persoanele internate in spital au fost medii: dureri musculare, febra, diaree. In mod normal cu un tratament de 12 zile, bolnavii ar putea iesii din spital. In mod normal, perioada de incubatie este de pana la 18 zile. Daca pana atunci nu ati avut simptome, nu trebuie sa va mai faceti griji.

In schimb, daca observati senzatii de ameteli, tumefactia maselor musculare si tensiune dureroasa, dificultati de masticatie, urticarii, tulburari respiratorii si tulburari cardiace, trebuie sa apelati urgent la medicul de familie. Intensitatea simptomelor depinde si de cantitatea de carne infestata e care ati consumat-o.