Odata cu integrarea europeana, Romaniei i se iarta toate pacatele. Astfel, muncitorii romani care au primit interdictie de a intra in spatiul Schengen in ultimii ani, deoarece ori au depasit termenul legal de sedere, ori au comis vreo infractiune, au din nou ocazia sa o ia de la capat.

Toate expulzarile au fost sterse din baza de date a ministerelor de interne ale tarilor apartinand spatiului Schengen si Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2007, romanii au scapat de cozile interminabile de la ghiseele “non-UE” din aeroporturi. Ei vor utiliza la iesirea din tara culoarele de frontiera destinate membrilor UE.

Totodata, romanii vor putea prezenta la frontiera pasaportul sau cartea de identitate, care va deveni un document valabil de calatorie. Aceasta schimbare ii afecteaza mai ales pe cei romanii care traiesc de ani buni in strainatate, fara nici un fel de forme legale. Uniunea Europeana i-a adus in legalitate.

Liberi din nou

O data deveniti cetateni europeni, romanilor li se recunoaste si, mai ales, li se respecta dreptul de circulatie in spatiul european. Statele membre a spatiului Schengen nu au dreptul sa detina in baza de date informatii referitoare la cetatenii europeni.

Iar cum romanii au devenit cetateni europeni din 2007, toate inregistrarile referitoare la interdictiile aplicate acestora in spatiul Schengen, au fost sterse. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii de Ministerul de Interne din Italia, se precizeaza renuntarea la vechile interdictii.

Astfel, potrivit respectivului act, incepand cu 1 ianuarie 2007, o data cu integrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana nu se mai aplica dispozitiile legale ale Decretului 286, din 25 iulie 1998, care facea referire la ingradirea drepturilor de circulatie a strainilor in Italia.

Pe langa asta, o alta schimbare majora consta in simplificarea formelor de angajare a muncitorilor romani pe piata italiana. Documentele necesare vor putea fi obtinute de catre “stranieri”, in prima instanta, prin posta, nemaifiind necesare orele obositoare de stat la cozi interminabile la Biroul Unic de Inregistrare.

De la 1 ianuarie 2007, romanii vor cere printr-o scrisoare recomandata luarea in evidenta iar cu raspunsul se vor prezenta la cea mai apropiata sectie de politie pentru intrarea in posesia permisului de sedere. La fel cum s-a intamplat in 2004 in Polonia si Estonia, toate datele referitoare la expulzarile administrative vor fi sterse din baza ministerelor de resort din spatiul european.

“Practic, cei care au depasit in trecut termenul legal de sedere in Uniunea Europeana, si au fost expulzati din aceasta cauza, ramanand fara dreptul de a intra in regiune, pot din nou sa revina in aceste tari”, a declarat avocatul italian Mascia Salvatore, expert pe probleme de imigrare.

A inceput exodul

Primul roman care a profitat de ridicarea interdictiilor a fost o bucuresteanca. Aceasta a avut curajul sa incerce sa se intoarca in Italia, fiind expulzata in urma cu un an, cu toate ca nu stia exact care sunt schimbarile legislative. Aceasta a ajuns la Roma in 2 ianuarie, fara nicio problema.

Eliminarea interdictiilor aplicate romanilor s-a facut in toate tarile din Uniunea Europeana, primele fiind Italia, Spania si Germania. “Inainte de integrare, cetatenii romani puteau sa stea in tarile apartinand spatiului Schengen maximum trei luni”, precizeaza Rita Nagy, referent al Comisiei Europene pe probleme de granita si vize.

“Cei care depaseau termenul erau expulzati si li se lua dreptul de a intra in tara respectiva, fiind introdusi in Sistemul Informational Schengen. Cetatenii Uniunii Europene nu pot figura in Sistemul Informational Schengen asadar, de la data aderarii, statele membre Schengen sunt obligate sa stearga din baza de date cetatenii romani si bulgari”, mai spune Rita Nagy.

Autoritatile se asteapta ca un numar mare de cetateni romano-europeni sa ia cu asalt Italia, Spania si Germania, acestea fiind principalele destinatii “de munca”.