Mai multe centre de afaceri, initiate atat de dezvoltatori din afara tarii, cat si de intreprinzatori locali, vor fi date in folosinta, in municipiul Cluj-Napoca, in urmatorii ani. Acestia si-au manifestat optimismul ca, in ciuda solicitarilor reduse din acest moment, Clujul are capacitatea de a atrage noi investitori.

In acest an vor aparea inca doua imobile de birouri de clasa A. Unul dintre ele, de opt etaje si cu subsol pe trei niveluri pentru parcari, va fi gata in vara, pe str. Dorobantilor. Valoarea investitiei Eximprod va depasi 7 milioane de euro. Ultimul etaj este rezervat spatiilor de conferinte, de peste 100 de locuri.

Cererea nu e spectaculoasa, dar nici investitiile in acest segment nu au inceput demult. Interesul pentru spatii de birouri va creste, mai ales ca vorbim de capitala Transilvaniei, e de parere Gheorghe Manole, director general Eximprod. Si zona de birouri din Iulius Mall este conceputa la standarde A.

Suprafata pentru birouri este de 7800 mp, pe 5 niveluri, iar investitia se ridica la 5,1 milioane de euro. Fata de alte centre, zona de birouri este inclusa in complexul mall-ului, cu acces imediat, pentru chiriasi, la servicii si magazine.

Investitorii se inghesuie pe bulevard

In faza de obtinere a autorizarii se afla proiectul companiei ATC, pe Bulevardul 21 Decembrie (unde functioneaza Maestro Business Center). Imobilul pentru spatii comerciale, birouri si locuinte va avea sapte etaje si parking suprateran. Segmentul de birouri ar putea inregistra o crestere.

Exista si vor mai veni investitori ce au nevoie de birouri tip open-space, crede Cornel Tarta, reprezentant ATC. In zona, Akros a anuntat o investitie de 8 milioane de euro intr-un ansamblu de birouri si locuinte. Structura, din trei corpuri, va fi ridicata pe sapte, respectiv trei niveluri, si finalizata in a doua jumatate a anului.

Reconversiile sunt la moda

Grupul ENG International va investi 8 milioane de euro pentru un centru de afaceri ce va fi gata in toamna. ENG va renova o cladire care a apartinut fabricii Napochim. Imobilul va avea o structura de parter, mezanin si cinci etaje si va include 3000 mp de spatii de birouri, 50 de apartamente si trei magazine.

Investitorii au luat decizia dupa studii de piata care au relevat ca municipiul duce lipsa de apartamente si birouri. Dezvoltatorii estimeaza ca acesta va fi ocupat 90% pana in 2008. Cluj Business Center va investi 2,5 milioane de euro pentru transformarea fostei mori intr-un imobil de birouri si locuinte de serviciu, pe Calea Baciului.

Una dintre variante se refera la realizarea a doua sali de conferinte, de 30 si de 200 de locuri.

Investitie-record

Anul 2007 este cel al lucrarilor la centrul din Parcul de inalta tehnologie Tetarom I, o investitie de 15 milioane de euro. Centrul, un concept integrat, va oferi o multitudine de servicii, de la relaxare la servicii financiare, spune Valentin Nica, general manager SVF Management Prod Serv, unul dintre investitori.

Centrul va include apartamente de tip hotel, sali de conferinte, spatii pentru birouri si servicii notariale, de avocatura, medicale sau financiare, un restaurant si zone de recreere. Sunt 500 de oameni care lucreaza in parc si care au nevoie de aceste servicii, spune Viorel Gavrea, director Tetarom. Cea mai mare investitie din acest an vizeaza spatiile de productie ale Tricotaje Somesul.

Complexul va necesita 50 de milioane de euro. Conceput pe baza unor studii si propuneri ale unei companii din Marea Britanie, va acoperi segmente insuficient dezvoltate in municipiu. Pe 18.000 mp urmeaza sa se dezvolte un centru multifunctional de servicii pentru business.

Complexul va cuprinde un hotel cu zece etaje, cinci sali de conferinte de cate 150 pana la 600 de locuri, librarie cu biblioteca, si spatii comerciale si restaurante. Complexul va beneficia de 900 de locuri de parcare, pe doua niveluri subterane.

Obiectiv Locatie Investitie (euro)

Somesul Atrium Center Bd. 21 Decembrie 50 milioane

Business Center Tetarom Parcul Tetarom I 15 milioane

Eximprod Dorobantilor 8 milioane

Akros Bd. 21 Decembrie 8 milioane

ENG International Somesului 8 milioane

Iulius Mall Al. Vaida-Voievod 5,1 milioane

Cluj Business Center Calea Baciului 2,5 milioane