Controlorii anti-fumat sunt bulversati. Cel putin cei responsabili pentru Bihor cu eradicarea consumului de produse din tutun. De ce anume, este simplu de explicat. Chiar daca, imediat dupa aderare, s-au pus cu controalele pentru verificarea respectarii noilor norme europene, adevarul este ca la noi e greu sa scapi de multe dintre vechile romanisme.

Mai precis, de metehne de genul ca orice lucru bun, o data pornit, se face din start pe de-a-ndoaselea. Asa s-a intamplat si cu controalele ce vizau consumul de tutun si derivatii sai.

Legislatia romaneasca este adaptata la noile norme europene, numai ca intentia nu prea pusca cu punerea ei in practica, actele normative care reglementeaza prevenirea si combaterea consumului de produse din tutun fiind prea stufoase si mult prea interpretabile.

Asa ca inspectorii sanitari bihoreni au fost retrasi de pe teren cu ordinul “La loc comanda!” imediat dupa ce au fost trimisi intr-o ampla actiune de control. Ca la noi...

Legi stufoase

Conform unei adrese din partea Ministerului Sanatatii Publice (MSP), inspectorii Serviciului Inspectia Sanitara de Stat, a Autoritatii de Sanatate Publica Bihor, au desfasurat, in perioada 3-5 ianuarie 2007, controale ce vizau respectarea legislatiei de prevenire si combatere a efectelor consumului produselor din tutun. Mai precis, controalele aveau ca tinta respectarea art. 3, alin.1, din Legea 457/2004 privind publicitatea si sponsorizarea produselor din tutun si art. 3, alin. 5 si 8, din Legea 349/2002 privind prevenirea si combaterea produselor din tutun.

Lunea trecuta se anunta ca Inspectia Sanitara de Stat (ISS) Bihor a sistat actiunea de verificare a aplicarii prevederilor. Intreruperea controalelor este urmarea faptului ca ISS Bihor a primit inca o adresa din partea MSP in care se spune ca exista o serie de prevederi legislative discutabile, vizavi de prevenirea efectelor consu?mu?lui produselor din tutun.

Totodata, in aceeasi adresa, este prezentat punctul de vedere al Directiei Juridice din cadrul MSP, si anume ca stocul de produse de tutun (care nu indeplineste conditiile legii) aflat deja in circuitul comercial la data in care legea a intrat in vigoare poate fi lichidat pana la data limita de 31 decembrie 2007.

La fel s-a intamplat in toate inspectoratele de profil din tara, unde s-a anuntat, dealtfel, ca o noua actiune pentru verificarea prevederilor legale in domeniul tutunului va avea loc la o data ulterioara. Cand anume, nimeni nu stie inca. Probabil, dupa ce guvernantilor le va trece abureala de dupa sarbatori si vor elabora o legislatie anti-fumat pertinenta.