E usor de vorbit, dar foarte greu de facut, cam asta cred primarii clujeni despre insistenta presedintelui Traian Basescu in ce priveste accesarea fondurilor structurale. Basescu i-a avertizat pe primari ca din 2008 alegatorii nu-i vor mai tolera daca nu vor da dovada de inteligenta si nu vor atrage fonduri europene pentru dezvoltarea comunitatilor lor.

Primarii clujeni nu spun ca nu se bucura de fondurile pe care Uniunea Europeana le va vira in Romania, incepand din acest an. Raman, insa, suspiciosi, legat de modul in care va functiona legislatia pentru accesarea acestor bani.

Vom avea bani pe masa, doar ca ii veti putea primi cu conditia sa dati dovada de inteligenta, le-a transmis Traian Basescu catorva zeci de primari prezenti vineri la sedinta colegiului prefectural. El a precizat ca anul acesta vor intra in Romania 32 de miliarde de euro, din care 8,2 miliarde sunt destinati numai pentru mediul rural.

Tot ceea ce trebuie sa faca primarii este sa elaboreze proiecte in functie de necesitati. Presedintele a adus inclusiv lista cu cele 13 sectoare ce vor obtine cu prioritate finantare, care trebuie sa aiba ca scop modernizarea comunitatilor din mediul rural.

Experienta nefericita cu SAPARD

Am fost la intalnirea cu Basescu. Tot ce a spus el stiu si eu. Discutiile astea le aud tot timpul. Primarii sunt constienti ca trebuie sa atraga acesti bani spre comunitatile lor, dar asta nu inseamna ca va fi usor sau ca vom reusi, a declarat primarul din comuna Sic, Ioan Sallai (UDMR). El a precizat ca a mai avut o experienta neplacuta cu un proiect SAPARD.

In ‘92 am aplicat un proiect pentru reteaua de apa la fondurile SAPARD. Proiectul a fost declarat castigator si ni s-a spus sa asteptam. Culmea, dupa doi ani de asteptare ne-au anuntat ca banii s-au terminat, ne-a informat Sallai. In final, proiectul pentru reteaua de apa a fost sustinut tot din resurse proprii. Nu stiu cum va fi cu fondurile astea structurale.

Poate va fi mai bine, deocamdata nu stiu nimic. Birocratia este extrem de stufoasa. Eu acum, de pilda, daca as vrea sa fac un astfel de proiect, pentru ca la noi in Primarie este om care se ocupa de aceasta parte, chiar nu stiu ce ar trebui facut, a spus Sallai. Asteapta totusi, sa obtina mai multe date de la Prefectura Cluj.

Sunt interesat sa accesez bani in primul rand pentru canalizare, apoi ar mai fi nevoie pentru un sediu al Primariei si pentru refacerea caminului cultural, a spus Sallai.

Birocratie prea mare

Primarul PSD din Maguri-Racatau, Ionel Cobarzan, aminteste despre birocratia stufoasa care nu va avantaja deloc comunitatile din mediul rural. Eu am aplicat pentru fonduri SAPARD doua proiecte, unul pentru un drum comunal de 5 km si unul pentru un drum forestier de 6 km si pot sa va asigur ca sa castigi este problema, spune Cobarzan.

El considera ca tocmai elaborarea proiectelor este mult prea stufoasa, motiv pentru care majoritatea primarilor se impotmolesc. Imi doresc sa fie mult mai usor cu fondurile structurale, sa dispara birocratia, declara Cobarzan.

El a precizat ca are deja infiintata o jumatate de norma de posturi de inspectori pe programe de integrare si chiar are incredere ca poate sa atraga acesti bani spre Maguri-Racatau. Astept sa obtin de la Prefectura si lista cu cele 13 sectoare de finantare, ca sa pot sa ma orienteze pentru ce aplic. In principal sunt interesat sa obtin bani pe proiecte de infrastructura, a mai spus Cobarzan.

El a precizat ca mai are in derulare un proiect finantat prin Ordonanta 7 (fonduri guvernamentale) in valoare de 4 milioane de lei, pentru reteaua de apa si canal, dar ca acesti bani sunt insuficienti.

Apeleaza la firme de consultanta

Primarul PNL din Belis, Viorel Crainic, spune ca nu era necesar sa vina presedintele sa ii avertizeze despre fondurile structurale. Si pana acum am incercat sa obtinem finantari, fie ca era vorba despre fonduri europene, sau guvernamentale. Asta vom incerca sa facem si de acum incolo pentru ca pentru infrastructura mai avem nevoie de bani, spune Crainic.

El a precizat ca la Belis sunt si la aceasta ora mai multe proiecte in derulare, in special cele care vizeaza reabilitarea infrastructurii. Pentru alimentarea cu apa am obtinut finantare de 4 milioane prin Ordonanta 7. De asemenea, mai avem finantare SAPARD pentru un drum forestier, ne-a informat Crainic.

Acesta spune ca elaborarea proiectelor nu a fost tocmai o piedica, chiar daca, recunoaste si el, birocratia este mult prea mare. De obicei apelam la firme de consultanta pentru a ne orienta cum sa procedam insa si Prefectura, si Consiliul Judetean ne-au ajutat in aceasta directie, a afirmat Crainic.

Pentru acest an, mai spune el, ar face loc in organigrama Primariei pentru un post de specialist pe probleme de integrare. Din pacate pe un salariu de functionar nu vine nici un specialist sa se angajeze, crede primarul din Belis.