Presedintele Romaniei Traian Basescu a facut, vineri, o scurta vizita la Cluj-Napoca unde a participat la sedinta Colegiului Prefectural.

Dupa discurs, Traian Basescu a participat la o scurta intalnire cu presa unde a comentat si afirmatiile fostului consilier prezidential Elena Udrea, referitoare la scandalul biletelului trimis de catre premierul Tariceanu, prin care acesta ii cerea sefului statului sa intervina in dosarul Patriciu.

Traian Basescu a declarat ca el nu isi aminteste de respectivul biletel, dar a pus pe cineva sa-l caute in arhiva de corespondenta a Cotroceniului. “Eu primesc mii de scrisori saptamanal. Multe sunt cu caracter penal. Multe dintre scrisorile pe care le primesc ma roaga sa fac anumite acte ilegale. Eu le tratez in functie de importanta si caracterul lor.

Nu-mi amintesc daca am primit un bilet din partea premierului Tariceanu referitor la respectiva problema. Doar azi dimineata, inainte sa vin la Cluj, am aflat ce a declarat Elena Uderea aseara si am rugat pe cineva sa caute respectivul comunicat in arhiva. Cred ca mai bine il intrebati pe Tariceanu, el cred ca stie mai bine daca a trimis sau nu biletul”, a incheiat Basescu.

Luati banii!

Vizita presedintelui a fost prilejuita de reuniunea extraordinara a Colegiului Prefectural al judetului Cluj. La respectivul eveniment au participat primari, viceprimari si secretari ai unitatilor administrativ teritoriale ai Consiliului Judetean Cluj, precum si reprezentantii conducerii serviciilor deconcentrate din judet.

In cadrul sedintei s-au discutat mai multe puncte, dintre care cele mai importante au fost Proiectului de Strategie post-aderare a Romaniei pentru perioada 2007 - 2013 sau emiterea Hotararilor consiliilor locale, in contextul respectarii legislatiei europene si nationale.

In discursul prezentat in fata demnitarilor clujeni, Traian Basescu a afirmat ca primarii comunelor trebuie sa lucreze mai mult la proiectele de finantare din banii europeni. “As vrea sa intelegeti evolutia comunitatilor locale in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

In urmatorii sapte ani, Romania va primi peste 32 de miliarde de euro fonduri nerambursabile care vor putea fi folosite in interesul comunitatilor. Acesti bani sunt pe masa, trebuie doar sa-i luam. Totusi, UE da acesti bani numai daca exista niste proiecte concrete.

Aici vine sarcina primarilor si aici ma refer in special la primarii de la tara, care trebuie sa conceapa proiecte prin care sa obtina acesti bani. O mare parte din acesti bani sunt destinati pentru dezvoltarea rurala. Nu cred ca primarii nu doresc sa racordeze comunele la instalatiile de apa, canalizare sau gaze.

Nu cred ca primarii nu doresc ca localitatile in care locuiesc sa nu aiba drumuri mai bune s-au cladiri mai trainice. Toate aceste proiecte se pot face din bani europeni. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faca primarii este sa conceapa proiecte de accesare a acestor fonduri. Partea frumoasa este ca acesti bani nu trebuie rambursati. In mediul urban este foarte simplu.

Aici sunt multi oameni care pot efectua aceste proiecte. La sate este mai complicat. Stiu ca va confruntati cu imbatranirea populatiei. Stiu ca aveti probleme cu lipsa resurselor, dar trebuie sa faceti in asa fel incat sa accesati fondurile europene. Banii acestia se pot folosi in foarte multe domenii, important este sa ii luam”, a declarat Basescu.

Miliarde de euro pentru Romania

Dupa discursul de la Casa de Cultura a Studentilor, Basescu a sustinut o scurta intrevedere cu presa. Basescu a facut referire si la faptul ca Romania trebuie sa absoarba mai multi bani decat celelalte tari care au aderat. “Am venit la Cluj in special pentru a vorbi cu primarii din mediul rural. Este foarte important pentru Romania sa acceseze cati mai multi bani din fonduri europene.

Timp de sapte ani Romania va primi peste 32 miliarde euro, in timp ce noi vom fi nevoiti sa dam la bugetul european doar 4 miliarde euro. Majoritatea tarilor care au aderat nu au reusit sa absoarba toti banii pe care i-au primit de la Uniune. De exemplu Spania a reusit sa absoarba doar 30% din banii de la UE.

Eu cred ca Romania este capabila sa cheltuie mult mai mult decat celelaste tari”, a declarat Basescu.

Telenovela Tariceanu-Basescu

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, vineri, in discursul prin care isi sustine candidatura la sefia PNL, ca de presedintele Traian Basescu il desparte ierarhia prioritatilor in politica, atacandu-l dur pe presedinte pentru ca ar urmari popularitatea cu orice pret.

"In acesti doi ani, nicio telenovela mondena n-a consumat atata hartie de ziar si atatea minute de emisie precum relatia Basescu-Tariceanu. Eu am tot repetat formularea potrivit careia am cu presedintele o relatie institutionala corecta. Asa incat n-o sa consum acum prea multe minute.

Dar sunt dator cu niste explicatii...Ma rezum doar la a spune ceea ce ma desparte de politicianul Traian Basescu, in afara abilitatii sale de a fi, oricand si in orice mediu, un tip popular. De Traian Basescu ma desparte ierarhia prioritatilor in politica", a afirmat Tariceanu. El a subliniat ca prefera sentimentul datoriei implinite, "disperarii de a fi cu orice pret popular".

"Disperarii de a poza in prietenul poporului, oferindu-i vorbe goale, i-am contrapus cresterea economica, ridicarea nivelului de trai, legislatie stimulativa, stabilitatea politica", a sustinut premierul. In replica, Tariceanu a spus ca pe agenda lui Basescu, pe primul loc se afla grija de a ramane sus in sondajele de opinie.

Premierul si-a exprimat increderea ca, daca se preocupa prioritar de interesul cetateanului, "nu are cum sa nu vina si recunoasterea din sondajele de opinie". Cu toate acestea, presedintele PNL a concluzionat ca atat el, cat si seful statului, au gasit resursele "pentru a depasi momentele conflictuale, care, inflamate, ar fi facut un rau imens tarii".

El a explicat din nou motivele care l-au indemnat sa nu demisioneze in 2005, o critica indirecta la seful statului.